Yeni dünyanın anahtarı: Dijital okur yazarlık

  • GİRİŞ08.05.2012 10:19
  • GÜNCELLEME08.05.2012 10:19

2010 yılının Haziran ayında Halid Said adlı bir genç Mısır polisi tarafından feci şekilde dövülerek öldürüldü. Olayı duyan Whael Ghonim adlı Mısırlı bir genç, ülkede yaşanan insan hakları ihlallerine sessiz kalmama kararı alarak "Hepimiz Halid Said'iz" adlı bir Facebook sayfası açtı.

Çok geçmeden yüzbinlerce kişi tarafından takip edilen sayfa Mısır'daki demokrasi ve insan hakları taleplerini teşvik eden önemli bir platforma dönüştü. Whael Ghonim sosyal medyanın Mısır olaylarındaki rolünü Revolution 2.0 (Devrim 2.0) adlı kitabında anlatır.

2011 yılının Ağustos ayında Mark Duggan adlı bir genç, İngiliz polisi tarafından vurularak öldürüldü. Oğullarının haksız yere öldürüldüğünü iddia eden aile ve yakınları protesto gösterisine başladı. Protesto gösterisinde polisin 16 yaşında bir kızı darp etmesiyle birlikte olaylar çığrından çıktı.

Facebook, Twitter ve BlackBerry mesajları ile organize olan kitleler 4 gün boyunca İngiltere'nin çeşitli şehirlerinde yağmalamalar yaptı. 3 binden fazla kişi tutuklandı, 5 kişi öldü, 200 milyon pound'dan fazla zarar meydana geldi.

Rutgers Üniversitesi öğrencisi 18 yaşındaki Tyler Clementi, geçirdiği ağır bunalım nedeniyle George Washington köprüsünden atlayarak intihar etti. Clementi'nin intiharının sebebi, bir başka öğrenciyle yaşadığı cinsel deneyimin videoya kaydedilip Twitter'dan  paylaşılmasıydı. Clementi'nin görüntülerini gizlice kaydedip paylaşan  oda arkadaşı Dharun Ravi 10 yıllık hapis cezası ile yargılanıyor.

2011 yılının Ekim ayında Van'da meydana gelen 7.2'lik deprem geride yüzlerce ölü ve binlerce evsiz bıraktı. Depremde yaşanan faciaya duyarsız kalmayan gazeteci Ahmet Tezcan ve Kanal 7 sunucusu Erhan Çelik twitter üzerinden bir sosyal medya kampanyası başlattılar. EvimEvindirVan etiketiyle duyurusu yapılan kampanyaya ilk gün 17 binden fazla yardım daveti geldi. Kampanya yabancı medyada da büyük yer buldu.

İstanbul Altunizade Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan Hüseyin Çakır isimli öğrenci, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a twitter'dan "Suat Abi, İstanbul KYK Altunizade Erkek Öğrenci Yurdu'nda genç kardeşleriniz üşüyor. Kaloriferler yanmıyor, yedek battaniye yok" diye mesaj gönderdi. Bakan Kılıç bu çağrıya duyarsız kalmadı ve Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü'nü arayarak ülke genelinde kaloriferlerin yanması talimatını verdi.

Sayısını daha çok arttırabileceğimiz bu örneklerden baktığımızda tablo gayet net; sosyal medya demokratikleşme hareketlerine ve yardım faaliyetlerine yardımcı olduğu kadar, nefret suçları ve anarşizm gibi olayları da tetikleyebiliyor. Yani kullanıcının isteğine göre şekillenen bir yapı sosyal medya. Tek başına ne bir mucizeler platformu ne de suçlanabilecek bir mecra. Aslolan ise herşeyde olduğu gibi insan...

Google CEO'su Eric Schmidt diyor ki 'günümüzde sadece iki günlük sürede internet üzerinde üretilen bilginin miktarı, insanlığın başlangıcından 2003 yılına kadar üretilen bilginin miktarına denk'. Bu muazzam bilgi yığınlarını nasıl kullandığımız ise tamemen kişisel tercihlerimizle şekilleniyor. YouTube'dan komik kedi videoları da izleyebilirsiniz, Oxford Üniversitesi derslerini de.

Bir kaç nesil öncesinin eğitimcileri için aslolan okuyup yazabilen bir nesil yetiştirebilmekti, bugün aslolan ise dijital okuryazarlık yeteneğine sahip bireylerin yetiştirilmesi. Yani yığınla bilginin paylaşıldığı sosyal mecraları amacına uygun olarak doğru kullanabilen, internet güvenliğini asgari düzeyde sağlayabilen ve internette hangi bilginin güvenilir hangisinin yalan olduğunu algılayabilen bireyler.

Sosyal medyaya düşman olmak veya sosyal medyayı yasaklamak çözüm değil kesinlikle. Çözüm sosyal medyanın mantığını anlayıp doğru bir şekilde kullanabilmekte. Bu yönüyle dijital okur yazarlık bugünün eğitmenleri tarafından özellikle ciddiye alınmalı. En az bir yabancı dil öğrenmek kadar önemli bir mesele bu. Dijital okur yazarlık yeteneği, dijital ekonomilerin ve dijital diplomasinin yükselişte olduğu bugünün dünyasını daha doğru anlayabilmek için önemli bir anahtardır.

Deniz Ergürel (Medya Derneği Genel Sekreteri) - Haber 7

http://medyaglob.com

twitter.com/denizergurel

facebook.com/d.ergurel

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat