Ve Çin de faiz indirdi, büyüme hızı yavaşlıyor

  • GİRİŞ24.11.2014 09:35
  • GÜNCELLEME24.11.2014 09:35

 “Ama Greenspan en azından anlaşılamasa da konuşurdu!” diyor The Economist dergisi! 

Çin Merkez Bankası ise dilsiz gibi, hiç konuşmuyordu. Politika adımları çok nadir olarak gündeme getirilir ve genelde önceden tahmin edilemeyecek saatlerde ve de sıklıkla  hafta sonunda, tatil günlerinde ilan edilirdi. Herhalde Çin Merkez Bankası konuşsa idi, "Ne yaptığımızı biliyorsanız, yanlış bir şey yapmışız demektir!” demeliydi. 

Banka ayırıyor

Düşünülen ve vurgulanan, Çin Merkez Bankası’nın son dönemde yavaşlayan ekonomi ortamında inanılmayacak boyutta 294 milyar dolarlık bir parasal genişlemeyi çıt  çıkarmadan, çaktırmadan yapmış olduğuydu. (Rakam hatası yok!)  Bu rakam örneğin FED’in bono alarak maksimum parasal genişleme yaptığı günlerde tam üç aylık para yaratmasından neredeyse daha fazla bir rakamdı. 
İlginç olan Çin Merkez Bankası’nın bu dev fonu bazı bankalara verip bazılarına vermemesiydi. 
Çin’de bir yıl vadeli kredi faizi, uzun zamandır yüzde 6 düzeyinde çakılı duruyordu. Herkese açıklanan politikaların etkisinin daha kuvvetli olduğu batıda kabul edilen bir ilke. Hele Fransa’dan Nijerya’ya kadar Merkez Bankaları döviz rezervlerinde artık önemli boyutta Çin parası tutarken, yaklaşımın değişmesi gerektiği yüksek sesle konuşuluyordu. Çin’de büyümenin görülür şekilde yavaşlıyor olması da zaten politika yaklaşımının pek  etkili ve başarılı olmadığını vurgulamakta idi. 

2012'den sonra ilk indirim

Bu konu tartışılırken cuma günü aylardır konuşmayan Çin Merkez Bankası’ndan aniden aleni bir faiz indirimi açıklaması geldi. Bu 2012 yazından bu yana yapılan ilk faiz indirimi idi. 

Merkez Bankası  kendisine yapılan mevduatlara 0.25 puan daha az, yüzde 2.75  faiz ödeyecekti. Eğer Merkez Bankası’ndan borç alacak iseniz de bir yıllık faiz 0.4 puan aşağıya inerek yüzde 5.6 düzeyine iniyordu. Diğer taraftan Çin’in politika belirleyicileri de, Çin bankalarının daha evvel Merkez Bankası’ndan yüzde  10 daha yüksek faiz verirken, şimdi Merkez Bankası’nın mevduat faizinden yüzde 20 daha fazla mevduat faizi ödemesine olanak sağlıyorlardı. Bu değişiklikler de cuma gününün ertesi günü cumartesi günü derhal geçerli olacaktı. 

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat