Kürt Star

“Düşünce ve İfade Özgürlüğü”nü tüzüğünün temel maddelerinden biri haline getiren bir hareketin yolunun zorunlu olarak Diyarbakır’a uğrayacağı da aşikar.

  • GİRİŞ10.01.2011 06:55
  • GÜNCELLEME10.01.2011 06:55

Cem Boyner’i bilir hepiniz. Peki 90’lı  yıllarda kurduğu hareketin ismini hatırlayanınız var mı ? Pek sanmam. Oysa Türkiye siyasi oluşumunun en önemli kavşaklarından birisi bu oluşum sayesinde dönülmüştür.

Cem Boyner, Kemal Derviş, Asaf Savaş Akat, Etyen Mahcupyan, Cengiz Çandar, Şerif Mardin gibi çok önemli liberal isimler hareketin Kurucular Kurulu Üyelerinden bazıları. Neyse zihninizi daha fazla yormayayım. Daha sonra partileşerek 95 seçimlerine katılacak olan YDH ( Yeni Demokrasi Hareketi ) nin kullandığı dil o dönemlere  ( hatta açıkça söyleyeyim şimdiye göre bile ) çok cesurcaydı. Başta temel hak ve hürriyetlerin alanının genişletilmesi olmak üzere bugün çoğu başka hükümetler tarafından gerçekleştirilen birçok ‘açılım’ ilk kez YDH tarafından dile getirildi.

“Düşünce ve İfade Özgürlüğü”nü tüzüğünün temel maddelerinden biri haline getiren bir hareketin yolunun zorunlu olarak Diyarbakır’a uğrayacağı da aşikar. Nitekim öyle de oldu ve Cem Boyner hiç kimsenin söylemeye cesaret etmediği, edemediği söylemlerle adeta Kürtlerin avukatı konumuna geldi. Hatta Özal’ın  “ fedaralleşmeyi tartışma” ifadesinin birkaç adım ötesini bile dillendirerek çok cesur taahhütlerde bile  bulunabildi Cem Boyner. Yazık ki bu iyi niyet ve cesur söylemlerine rağmen girdiği ilk seçimde yüzde 1’ in altında oy alan hareket kendi kendini feshetmek zorunda kaldı.

İşte tam da Cem Boyner’ in Kürtlerle yatıp Kürtlerle kalktığı, her gün Güneydoğu sorununa ilişkin gazetelere yeni bir beyanat verdiği dönemlerde haftalık haber dergilerinin birinde mükemmel bir karikatür yayınlandı:

Cem Boyner YDH ambleminin asılı olduğu duvarın önünde masada oturmaktadır. Yardımcısı tereddütlü bir yüz ifadesiyle Cem Boyner’e soruyor;

“-Efendim çok mu fazla Kürt Partisi imajı çiziyoruz ?

Cem Boyner yanıtlıyor;

“-Yoğ be gurban ! “

***

Neyse karikatür bu.  Bizim konumuz farklı ama eleştiriler aynı. 

“-Hep politika yazıyorsun”,

 “-Hep Kürtlerden bahsediyorsun” diye serzenişte bulunuyor arkadaşlarım.

 “-Oysa ne güzel edebi yazıların vardı önceleri” diyerek ipucu bile veriyorlar.

 “-Peki ” dedim geçen haftaki yazıdan sonra.

 “-Bu hafta bambaşka bir şey yazacağım, edebiyattan bahsedeceğim, şark mitolojisinden kesitler sunacağım” diyecektim ki Fethullah Kırşan aradı. Kırşan TRT 6 ( asıl ismiyle terete şeş ) in koordinatörü. Yani patronu. Bana birkaç dakikalık konuşmamız esnasında heyecanla Kürt Star projesinin çok iyi gittiğini, inanılmaz bir ilgi olduğunu, reyting rekorları kıracaklarını, TRT 6’in bu sayede hak ettiği üne kavuşacağını ve bir canlı yayında da programa jüri üyesi olmam gerektiğini söyleyiverdi. Hele hele Sayın Cumhurbaşkanı’nın Diyarbakır gezisi esnasında 20 dakika TRT 6 ya demeç vermesinin kendilerinde yarattığı mutluluğu kelimelere sığdıramadı. Benim açımdan da heyecanlanmamak mümkün değildi. Düşünsenize yıllarca yasak olan bir dil, devletin kendi televizyonundan kendi starını belirlemek için çok önemli bir projeyle evlerimize konuk olacaktı. 

“-Bundan daha önemli bir şey olamaz, bu heyecanı ben de bu haftaki yazımda yazmalıyım” dedim ve 15-16 Ocak’ta Diyarbakır’da yapılacak elemelere beraber gitme sözü vererek telefonu kapattım.

Ee şimdi yarın olacak. Arkadaşları biliyorum, yazıyı okumadan önce soracaklar;
”-Bu hafta da mı Kürtlerle ilgili yazı yazdın ? “

Ben de mecbur yapıştıracağım cevabı:
” Yoğ be gurban!”

Dr. Hamid Aydın - Haber 7
info@hamidaydin.com

Yorumlar8

  • erdal_ 13 yıl önce Şikayet Et
    turan yılmaz kardeşime. Alınan destekamaçlı geriye dönük olmaksızın hibe ve teşvikler vallahı %90 i bu verilen paralar amaçın dışında kullanılıyor! NEREDE KİM ORADA HAYVANCILIK YAPIYOR ...bu yorumun çok doğru bir bu sadece hükümetin seçim yatırımıdır her babayiğidin harcı değil bu destekleme teşvik myardımından yararlanmak
    Cevapla
  • Aydın Levent ÖZKAN 13 yıl önce Şikayet Et
    Acılarla yoğrulmuş bir kere. Babamla konuşuyordum, yüzünü yere eğerek uzun uzun düşündü ve konuştu: "oğul çok garip değil mi, Kürtlerin müziğine bakıyorum hep acıdan, ıstıraptan, kederden, baskıdan, zulümden bahseder. Bütün Kürtlerde hep bir ezilmişlik duygusu, hep bir kaçma arzusu. Dicle ve Fırat da hep can havliyle, deli deli akar gider. Nedir bu feryat, bu figan, bu istibdat, bu azap bu cehennem". Konuştu ama konuşulacak bir şey de bırakmadı. Yazılanlar hep hava-civa bunun dışında... Doktor eline sağlık, güzel dokundurmuşsun
    Cevapla
  • Turan YILMAZ 13 yıl önce Şikayet Et
    TUTTURDUNUZ KÜRT,GÜNEY DOĞU 2. Alınan destekamaçlı geriye dönük olmaksızın hibe ve teşvikler vallahı %90 i bu verilen paralar amaçın dışında kullanılıyor! NEREDE KİM ORADA HAYVANCILIK YAPIYOR VEYA İŞ İSTİHDAMI KURMUŞ VEYA KURUYOR! Vallahi bu paralar BATISINDAN-DOĞUSUNA KADAR 30 YILDIR DEVLET BÜTCESİNİ KARADENİZE VE KARADENİZLİYE akıtsaydı TÜRKİYEMİZİN DÜNYA Seviyesinin 10 kat daha artardı... hele akp döneminde oraya verilen hibe ve destek amaçlı paralar vallahı bu iktidardan ALLAH SORAR VE SORDUĞU GİBİ CEZASIZ BIRAKMASIN İNŞALLAH...
    Cevapla
  • Turan YILMAZ 13 yıl önce Şikayet Et
    TUTTURDUNUZ KÜRT,GÜNEY DOĞU. Ben ağzıma bile almıyorum rahmetli MUHSİN YAZICIOĞLU kim kürt sorunu var derse bu ÜLKEYE HAİNLİK YAPMIŞ OLUR! AYNEN HAİNDİR BUNLAR KOCA REİS, HEMDE VATANIMIZDA AMERİKA VE İNGİLİZE HİZMET EDEN LER,SATILMIŞLAR KISACASI TAŞERONLAR BUNLAR! BU ÜLKENİN GERÇEKLERİ VAR! Benim ARTVİNİMDE donsuz gezen bebeler var! yamalı ve yırtık giyen babalar ile anneler var! 30 yıldır doğuya ve güney doğuya Türkiyemizin bütcesi akıtılıyor! ORADA AĞALIKLARI GİDECEKLERİ KORKUSU OLANLAR İLE KONTROLSUZ BİRİLERİNE AMAÇ İÇİN DEĞİL!
    Cevapla
  • mehmet öztürk 13 yıl önce Şikayet Et
    bence de yeter. olur olmaz her yerde kürt kürt kürt ..biraz da feodal yapınızı eleştirin lütfen..geçen izol aşireti hk 3 milyon kişiyiz , bizde kadınlar boşanamaz diye övüne övüne haber yapıldı. ne demek boşanamaz ne demek 3 milyon. diğer insanlara korku mu salıyorsunuz?boşanmak medeni bir hak. erkek boşanır kadın boşanmaz böyle bir zulüm olur mu? en sosyalist kürtün bile bir aşiret üyesi olduğunu söylemek işine geliyor.3 yıldır taraf okuruyum ama gına geldi bana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat