Başbakan'ın tercih ettiği gençliğe hitabe

  • GİRİŞ20.02.2012 07:37
  • GÜNCELLEME20.02.2012 07:37

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi bir çok tarihçiye göre Atatürk değil İsmet İnönü tarafından yazılmıştır. Doğrusu, daha ilk satırında 3 kez “Türk” kelimesinin geçtiği bir metin Atatürk’ten çok İnönü’nün fikriyatına yakın durmaktadır. Malum, Gençliğe Hitabe, 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında yapılan Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 2. Olağan Kongresi’nde Atatürk tarafından okunan meşhur ‘Nutuk’un  en son bölümüdür. Geçenlerde Star Gazetesi’nden Mustafa Akyol köşe yazısında askeri darbeleri meşrulaştıran sorunlu bir metin olarak tanımladığı Gençliğe Hitabe’nin “kaldırılmasını” istedi diye neredeyse Türkiye vatandaşlığından çıkarılacaktı. Neyse ki Cumhuriyetin Yılmaz (Özdil) bekçisi bir yazı yazdı da Gençliğe Hitabenin ilk cümlesini bile ezbere okuyamayan büyük kitleler bu sayede bir daha Nutuk’u hatırlama ve asil kanlarıyla bir daha övünme şansı buldular. 

Oysa bir çok kişi için Gençliğe Hitabe denince Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir gençlik, bir gençlik, bir gençlik...” şeklinde başlayan ve “Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes / Ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es” dizeleriyle biten metni akla gelir. Bilmeyenlerin veya daha önce tümünü okumamışların Necip Fazıl’ın ‘Gençliğe Hitabe’ sini okuyarak yazının kalanına devam etmesini öneririm.  Lise yıllarımda Ankara’da bu hitabenin bir çok ev ve işyerinin duvarlarında asılı olduğunu hatırlarım.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan pazar günü partisinin İstanbul İl Başkanlığı Gençlik Kongresi’ne telekonferans sistemiyle katılarak bir konuşma yaptı. Bir çok konuda açıklamalarda bulunan Erdoğan konuşmasının sonunda gençlere seslendi ve şunları söyledi:

"Altını çiziyorum modern, dindar bir gençlikten bahsediyorum. Dilinin, dininin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kininin, kalbinin davacısı bir gençlikten bahsediyorum. Kökü ezelde ve dalı ebette bir sistemin aşkına, vecdine, diyalektiğine, estetiğine, irfanına, idrakine sahip bir gençlikten bahsediyorum"

Necip Fazıl Kısakürek’in Gençliğe Hitabe’ sini bilenlerin dikkatinden, Gençliğe Hitabe ile bu ifadeler arasındaki benzerliğin kaçması mümkün değil. İnönü’nün Gençliğe Hitabesi ile kıyaslandığında Başbakan’ın yukarıda söylediklerinin günümüz koşullarına daha fazla uyduğu muhakkak.

Başbakanın söyledikleri ile Necip Fazıl’ın Gençliğe Hitabe’si arasındaki benzerlik çok önemli. Zira bir kaç hafta önce Gençliğe Hitabe’nin kaldırılacağı dedikoduları üzerine Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı  ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik bir açıklama yapmış ve Gençliğe Hitabe’yi kaldırmak gibi bir düşünceleri olmadığını söylemek zorunda kalmıştı.

Bana kalırsa Başbakan’ın partisinin Gençlik Kongresi’ndeki açıklamaları bu konudaki tartışmalara son noktayı koyması açısından önemli. Evet Başbakan Gençliğe Hitabe’ nin kaldırılıp kaldırılması gibi anlamsız bir tartışmaya dahil olmamayı tercih etmiş ama gençlere öğütte bulunurken “hangi hitabeden beslendiğini” de satır aralarında mertçe belli etmiştir.

Dr. Hamid Aydın - Haber 7
dr.hamid@estetistanbul.com
twitter.com/hamidaydin

Yorumlar3

  • darbeleredurde 12 yıl önce Şikayet Et
    hitabe. “Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes / Ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es” !
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • darbeleredurde 12 yıl önce Şikayet Et
    sn editör. yüce insan,mübarek şahsiyet samimi bir sorum olacak lutfedip cevaplarsanız beni ziyadesiyle memmun edersiniz efem.HİTAPE
    Cevapla
  • ismilazimdegil 12 yıl önce Şikayet Et
    TAHMİN ETTİĞİM GİBİ. Tahmin ettiğim gibi yazı devam etmiş. "Zifiri karanlıkta ak sütün içindeki ak kılı farkedecek kadar gözü keskin bir gençlik." (Necip Fazıl) olmalıyız büyük bir hızla.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat