Emekli işçinin ihbar-kıdem tazminatı

  • GİRİŞ05.01.2010 20:42
  • GÜNCELLEME05.01.2010 20:42

Resul KURT
info@resulkurt.com
WWW.resulkurt.com

Emekli işçinin ihbar-kıdem tazminatı

Okurumuz Hasbi Temelli, “İşveren, çalışanların iş akitlerini sonlandırarak çalışanlara kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemektedir. Ancak işyerinde SGDP ödeyerek çalışmakta olan SGK’dan aylık alanlara sadece kıdem tazminatı ödeyip ihbar tazminatı ödememektedir. Bu uygulamanın yasa ve yargı kararları ile uygunluğu nedir?” diye soruyor.

İhbar ve kıdem tazminatında, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçilerle, normal işçiler arasında bir farklılık yoktur. Yani, emekli olup sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçinin işveren tarafından işten çıkartılması halinde hem ihbar tazminatı hem de kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Aksine uygulamaların mevzuata aykırılığı tartışmazsıdır.

Emekli işçinin kıdem tazminatına hak kazanması durumunda işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Bağ-Kur’luların özürlü emekliliği

01.10.2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunan 4-1/b (Bağ-Kur) sigortalılarından çalışma gücü kaybı yüzde 60’ın altında olanlara, çalışma gücü kayıp oranlarına göre gerekli sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını yerine getirmeleri halinde, özürlülükten dolayı yaşlılık aylığı bağlanabilecektir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunan 4-1/b (Bağ-Kur) sigortalıları özürlü emekliliğinden aşağıdaki tablodaki şartlarla yararlanabilecekler.

Bağ-Kur’luların çalışma gücünde kayıp oranı

Yüzde 60 ve daha çok olanlar:

15 yıl, 3.960 gün 

Yüzde 50-59: 16 yıl, 4.320 gün

Yüzde 40-49:  18 yıl, 4.680 gün.


Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat