Askerlik borçlanması emekliliği nasıl etkiler?

  • GİRİŞ11.01.2010 08:53
  • GÜNCELLEME11.01.2010 08:53

Okurumuz Selami Karaca,"1970 doğumluyum. Ocak 1993'te bir kamu kurumunda memur olarak çalışmaya başladım. 1991-1992 yıllarında ise askerlik görevimi yaptım. Askerlik hizmetim için borçlanmamı da yaptım. Askerlik dahil ve hariç emekliliğimi internetten hesapladığımda, emeklilik yaşımın 53 olduğunu görüyorum. Askerliğimin işe başlamadan önce olmasının hiç bir avantajı gözükmüyor. Bu hesaplama doğru mu? Askerliğimi memur olarak işe başlamadan önce yapmamın emeklilik yaşımın düşmesini gerektirmez mi?" diyor.

Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlandırılması mümkündür. Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir.

Askerlik borçlanması talebinde bulunulması halinde, borçlanma başvuru belgeleri askerlik şubelerince veya kuvvet komutanlıklarınca onaylanır.

Askerlik borçlanması; günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6.5 katı arasında olmak üzere, sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32'sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak.

Prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şarttır.

Asgari ücret 01.01.2010 tarihinden itibaren 729.00 TL oldu. Bu tutar üzerinden hesaplama yapıldığında, 18 aylık askerlik borçlanması yapan bir 4/a sigortalısı (SSK'lı), en az 729.00 X 0.32 = 233.28 TL üzerinden 18 aylık askerlik borçlanması karşılığı 18 X 233.28 =) 4.199.04 TL olacaktır.

Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma hâlinde, hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür, hem de prim gün sayısı artar. Ancak askerden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış getirir.

Dolayısıyla internet üzerinden emekliliğinizi hesaplarken, işe başlama tarihini askerlik süresi kadar geriye götürdüğünüzde hesaplama değişecektir. Yani, askerlik süresini düşerek işe başlama tarihinizi yazmalısınız.

Resul Kurt - Haber 7 
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Yorumlar4

  • serkan sert 13 yıl önce Şikayet Et
    adalet istiyoruz. bizler vatanımız için canımızı ortaya koyup silah altına giriyoruz. birilerinin rüyasında bile görse aklını kaçıracağı operasyonlara katılıyoruz.. devletimiz ise bize bir sigorta yapmayı bile çok görüyor. bu nasıl adalettir bu nasıl devletçiliktir.işimizi gücümüzü ailemizi ve her şeyimizi bırakıp gidiyoruz. ASKERLİK SÜRESİNCE SİGORTALI SAYILMAK İSTİYORUZ. bu da hakkımız olmalı eğer yanlışım yoksa. devlet bizden bir şeyler istiyorsa bizimde devletimizden bunu istemek HAKKIMIZDIR diye düşünüyorum...
    Cevapla
  • resul coruh 14 yıl önce Şikayet Et
    iş verenlerin vergi borçlarına af geliyorda. bu ne biçim adalet,burjuva kesimin vergi borçlarına af geliyorda,zavallı işçinin sigortasına neden af gelmiyor?işçi çıkaranları af ediyorlar işçiye gelince soyuyorlar,askerlik bir vatan borcudur ve zorunludur o halde devlet neden askerlik yapanların askerlik borçlanmasının sigortasını af etmiyor neden ödemiyor,iş verenler vergi kaçırmak için habire zarar gösterip devlete ödemesi gereken paraları ama öyle ama böyle kaçırıyorda güçleri işçiyemi yetiyor,daha eline para geçmeden alacağını alıyor,bu nebiçim adlt
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Suha Alkor 14 yıl önce Şikayet Et
    Haksızlık Değil mi?. Ben işimi yaparken devlet beni işimden gücümden edip askere alıyor,ama primlerim ödenmiyor. 8 ay ben keyif sürmedim,askerde çile çektim. Devletin işini yaptım. Neden 8 ayın primi ödenmiyor. Sekiz ay iş yapmamış görünüyoruz. Askerlikte geçen sürelerin iş gününe dahil edilmesi adaletli bir karar olacaktır.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • cengaver67 14 yıl önce Şikayet Et
    borçlanma. vatan için askerlik yapıyoruz , üstüne borçlanıyoruz.. neden devlet askerlik süresince bizlerin sigortasını ödemez... bunca genç insan canını ortaya koyarken bunu haketmiyormu ?
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat