Doğum yapan işçi kıdem tazminatı alır mı?

  • GİRİŞ26.01.2010 13:18
  • GÜNCELLEME26.01.2010 13:18

Doğum yapan işçi kıdem tazminatı alır mı?  
Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Okurumuz Uğur Bağıryanık, “Eşim hamile, doğum nedeniyle işinden kendi isteğiyle ayrılacak. İşsizlik ödeneği ve ihbar ile kıdem tazminatlarını alabilir mi?” diye soruyor.

“Doğum yapana kıdem tazminatı verilip verilmeyeceği” birçok okurumuzun cevabını merak ettiği bir soru. Özellikle çocuğunu olduktan sonra kadınların çalışma hayatından çekilmeleri sık karşılaşılan bir durumdur.

***

Kimler kıdem tazminatı alabilir?

Normal şartlarda, doğum yapan işçilere veya çocuğuna bakma amacıyla işinden ayrılmak isteyen işçilere herhangi bir kıdem tazminatı ödenmemektedir. Hangi işçilere, hangi durumlarda kıdem tazminatı verileceği 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

a) İşveren tarafından 4857 sayılı İş kanunun 25. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri nedenler dışında iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

b) İşçi tarafından 4857 sayılı İş kanunun 24. maddesinde sayılan nedenlerden dolayı iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

c) Muvazzaf askerlik dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

d) İşçinin bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik, veya malullük aylığı yahut toptan ödeme alması amacıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

e) Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda,

f) İşçinin ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin son bulması halinde,

g)Sosyal Sigorta Yasalarında değişiklik yapan 4447 sayılı yasa ile getirilen bir hükümle, 506 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle, işçiler kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

İhbar tazminatı ödenmez

Ayrıca işçinin doğum nedeniyle işinden kendi isteğiyle ayrılması halinde işsizlik ödeneği alamayacağı gibi, ihbar tazminatı da alamaz. Bilakis işveren işyerindeki kıdemine bağlı olarak 2-4-6-8 hafta önceden bildirim yapması gerekir.

***

Kıdem tazminatı almanın bir yolu var

Doğum yapan kadınların bu sebeple işlerinden ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı almaları mümkün değildir ancak, emeklilik için 15 yılı ve 3600 günü dolduran işçilere emeklilik nedeniyle yaşını beklemesi durumunda kıdem tazminatı verilebilmektedir.

08/09/1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için aylığa hak kazanma koşullarından yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını, 08/09/1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ise 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaş koşulu dışında kalan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı koşullarını en erken yerine getirdikleri tarihte, kıdem tazminatı ödenmesine ilişkin bir yazı verilmektedir.

Değerli okurum, eğer eşiniz aynı veya farklı yerlerde 15 yıl sigortalılık süresini ve bu sürede toplam 3600 günü doldurmuş ise SGK’dan “kıdem tazminatı” yazısı almak suretiyle kıdem tazminatı alabilir. Bu nedenle 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşınızı beklediğine ilişkin SGK’dan alacağı yazı ile işverenden kıdem tazminatını talep ediniz. Bu durumda ihbar tazminatı ödenmez. Kendi isteğiyle işsiz kaldığı için işsizlik sigortasından da yararlanmaz.

Yorumlar28

  • Levent 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba eşim Doğum yaptı çocuğumuza bakacak biri olmadığı için işten çıkması gerekiyor uzun vadede 630günü var kendi isteğiyle çıktığı için alabilirmi?
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Nurcan erişoğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba 2002 yılından beri özel sektörde çalışıyorum kendi isteğimle ayrılmak istesem tazminatımı alabilirmiyim acaba teşekkürler
    Cevapla
  • melis 5 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba, 4 yıldır özel okulda çalışıyorum. nisan ayının sonunda doğum yapacağım. Sözleşmemiz haziran ayında bitiyor. Bir sonraki sene çalışmak istemiyorum. Ama tazminatımı da yakmak istemiyorum. Doğum iznini nasıl kullanmam daha uygun olur? Tazminatımı almam mümkün mü ?
    Cevapla
  • ceren 6 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba, bir firmada 2 senedir çalışıyorum eylül 2017 de evlendim ve ağustosta bebeğim doğucak. Doğumdan sonra çalışmak istemiyorum ama kıdem tazminatı alabilmem için 1 yıl içinde işten ayrılmam gerekmekte. Sizce doğumdan hemen sonra eylüldemi işi bırakırsan daha karlı olurum yoksa doğum izni süt izni 6 ay ücretsiz izinlerimden sonra ayrılırsammı benim için ücret anlamında daha karlı olur. 16 haftalık doğum yardımındanda yararlanmak istiyorum. Bunun için işten ayrıldıktan sonra hemen bir şirkette sigorta başlangıcı yaparsam yararlanabilir miyim. şimdiden teşekkürler.
    Cevapla
  • selen 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba, sonuç olarak nasıl ilerlediniz acaba? Bende şu an aynı durumdayım. Ve karar veremiyorum. Size verilen cevapta yazan "32. hafta dolmadan bir gün önce bile bir yerde bir gün bile çalışırsanız" sözünde işten çıktıktan sonra başka bir yerde sigortalı olmuş olmak mı gerekiyor. Yoksa aynı iş yerinde sigortalı olduğun için mi alabiliyorsun.
  • ışıl 5 yıl önce Şikayet Et
    merhaba... doğum ödeneği almak içn bir iş yerinde hamilelik başlangıç tarihinden itibaren ilk 3 ay çalışmış olmak ve 32. haftada doğum raporu almadan önce 1 -2 gün dahi sigortalı olursanız eğer doğum parası albilirsiniz . Böylece derimki haziran ayında işten ayrılıp 32. hafta dolmadan bir gün önce bile bir yerde bir gün bile çalışırsanız hem haziran ayında çıktığınız için tazminatınızı alırsınız.Hemde doğum ücreti alırsınız..
    Toplam 5 beğeni
  • Habibe 6 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba ben kendi isteğimle işten çıktım çıkarken 3aylik hamileydim haklarımı öğrenmek istiyorum
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • ışıl 5 yıl önce Şikayet Et
    32 hafta dolmadan 1 gün bile bir yerde çalışırsanız doğum raporu alabilirsiniz.. Böylece doğum parası alırsınız
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat