SGK affı geliyor mu?

  • GİRİŞ22.02.2010 00:01
  • GÜNCELLEME22.02.2010 00:01

SGK affı geliyor mu?  
Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com
Uzun zamandır okurlarımızdan vergi ve sigorta prim borcunu ödeyebilmek için af beklendiği yönünde e-postalar geliyor.

Gerçi affa ben de karşıyım ama, ekonomik kriz nedeniyle vergi ve sigorta prim borcunu ödeyemeyenler çok zor durumda. Borçlu oldukları için beş puanlık SGK prim indiriminden de yararlanamıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Şükrü Kızılot hoca da köşesinde yazdı; çok sayıda esnaf, tüccar, sanayici ve şirket yöneticisi, ekonomik krizin de etkisiyle ödeyemedikleri birikmiş vergi, sosyal sigorta (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) borçlarına, “ödeme kolaylığı” sağlanması için adeta feryat ediyor, seslerini duyurmaya çalışıyor.

Okurumuz A. Aydın’ın yazısını virgülüne dokunmadan yayınlıyorum: “2007 yılından 2008 yılına kadar işlerimin kötü gitmesi sonucu şirketlerimde çok yüksek miktarda para batırdım. Sattığım ürünlerin parasını alamadım. SSK primlerini ödeyemedim. Parasını alamadığım satışlardan doğan vergi ve KDV’ler üst üste birikti ve ödenemez boyuta ulaştı. Kestiğim çeklerimi ödeyemedim.3-4 yıldan bu yana hayatım karardı, arkadaşlarımın içine çıkamıyorum, ticari faaliyetimi sürdürmek istiyorum ama vergi ve sigorta borcu ile ödeyemediğim çeklerden dolayı itibarım kalmadı. Taksitle ödemek istedim ama teminat veremediğim için taksitlendirme yaptıramadım. Zaten borcumuz katlanarak artıyor. Yani sanıldığı gibi vergi ve sigorta borcunun olması karlı değil. Bu parayı kazanıp sağda solda harcamış değilim, sattığım ve parasını alamadığım ürünlerin borcudur. Bir yanda para kaybettim öbür yanda da tahsil edemediğim satışların vergisini ödemem gerekiyor. Bir af, bir şans istiyoruz.”

Gerçekten de borçluların büyük bir bölümü istemeyerek de olsa borç batağına saplanmış durumda. Çırpındıkça daha da batıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için % 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılmaktadır. Ayrıca, her ay için bulunan tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanmaktadır. Ancak, ödemenin yapıldığı ay için gecikme zammı günlük hesaplanır. Bakanlar Kurulu, ilk üç ay için uygulanan gecikme cezası oranını iki katına kadar artırmaya veya bu oranı % 1 oranına kadar indirmeye, yeniden kanunî oranına getirmeye ve uygulama tarihini belirlemeye yetkilidir. Dava ve icra takibi açılmış olsa bile, prim ve diğer Kurum alacaklarının ödenmemiş kısmı için gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmektedir. Görüldüğü gibi SGK borçlusu olmanın maliyeti de çok yüksektir.

Bir şans, bir umut bekliyor ülkemiz. Ama lütfen bir ödeme kolaylığı çıkartacaksanız sakın karmakarışık rasyolara bağlamayın işi. Basit ve anlaşılır, herkesin okuyunca anlayacağı bir düzenleme olsun. 2008’de çıkartılan taksitlendirme ve ödeme kolaylığı gibi gecikme zammının bir kısmını silip, teminat istenmeden ödemeye kolaylık getirilirse emin olun başvuru artar.

Hem SGK, hem maliye ve hem de vatandaş bundan karlı çıkar.

Yorumlar7

  • Ersin demir 13 yıl önce Şikayet Et
    30.04.2008 itibari ile 5 yıl dan AZ pirim borcu olanlar hakkında. Bilindiği üzere 5510 sayılı Kanun&8217un geçici 17 maddesine istinaden 30.04.2008 itibari ile 5 yıl veya daha fazla pirim borcu olanlar bu borçlarını ileride bu süreleri yeniden hizmet olarak kazanabilecek şekilde sildirebildiler. Ancak 30.04.2008 itibari ile 5 yıldan AZ borcu olanlar bu haktan faydalanamadılar. Bunlardan biride benim ve bizlere haksızlık yapıldığını düşünüyorum. İhşallah bu yeni SGK affında bize yapılan bu haksızlığın düzeltileceğini ümit ediyorum. Saygılarımla.
    Cevapla
  • birruh kısakürek 14 yıl önce Şikayet Et
    İNSAF TEFECİ &quotDEVLET". Borcunu zamanında ödeyenler şüphesiz ki haklı, ama büyük çoğunluğu ticarette yaşadığı sıkıntılar yönünden işciler işsiz ve maaşsız kalmasın sahtekar ve dolandırıcı demesinler ticari kariyerim bitmesin deyip devlete olan borcunu ikinci plana aln esnaf ve üretici kardeşlerimizi LÜTFEN anlayalım yllık faiz oranlarının reel olarak 8-12 arasında değiştiği şu ortamda nerdeyse bu oranı aylık yansıtan devlet BABAYA da el İNSAF yani MİLLETİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN: devlet esnafını yüksek FAİZLE ezmesin LÜTFEN:
    Cevapla
  • bekirtufan 14 yıl önce Şikayet Et
    Ana para 250 TL ödenecek bedel 1.150,00TL. Geçenlerde bir akrabama 2003 yılında kapatmış olduğu iş yeri nedeniyle ödenmemiş olan SSK borç bildirimi ulaştı. Ana para borcu 250 TL civarı. SSK 7 yıl bekledikten sonra (herhalde borcun faizlenerek 1.000,00TLyi geçmesini bekledile) ihtarname göndermiş. Ticaret yapmayı bilmeyenlerin günahını niye halk çekiyor diye sormuş bir arkadaş. Ticaret yapanda halktandır. O ticarete kalkmazsa insanlar için iş imkanını yabancı sermaya meydana getiriyor. Yerli yatırımcıyı destekleyeceğinize köstek olmaya devam edin.
    Cevapla
  • faruktok 14 yıl önce Şikayet Et
    SİGORTA. Biraz daha işler açılsın ondan sonra af çıksın bence erken çıkarsa toparlanmak zor olur geçenki afta 18 ay ödedik ondan sonra patladı hiç bir işimize yaramadı ödediğimiz paralarda boşa gitti 6 binlira borç kalmıştı birden 22 bine çıktı nasıl hesaplıyorsalar .
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 14 yıl önce Şikayet Et
    haır olmasın haksızlık bu, eğer olacak sa da?. prim borcu olmayanlara, olanlara sağlanan indirim kadar, bir imkan sağlansın. benim ne günahım var, 8 adet ssk lım var, her türlü vergimi ssk mı zorlulkla da olsa ödüyorum, inanın 56 kuruş da param yok cebimde, telefonu 15 lira etmez 4 senedir aynı telefonu kullanıyorum. benim de arkadaşlarım var borcunu ödemeyen ama yaşam standartlarından bir şey değişmiyor. gerçekten sıkıntıda olanları tenzih ederim ama. benim suçum ne. klasik sözlerimizde oılduğu gibi kısaca "enayimiyim" şimdi. yazık çok yazık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat