Doğum borçlanması emeklilik yaşını da düşürecek

  • GİRİŞ12.08.2010 09:09
  • GÜNCELLEME12.08.2010 09:09

Doğum borçlanması emeklilik yaşını da düşürecek  
Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Gazetelerde, televizyonlarda kadınlara 4 yıl erken emeklilik haberleri yeniden yayınlanmaya başladı. Anneleri de bir emeklilik telaşı sardı.

Gazeteniz Star’da 20 Mayıs 2010 tarihindeki “Yüzbinlerce anne hukuk bekliyor” başlıklı yazımla doğum borçlanması konusunda SGK tarafından yapılan yanlışlıkları dile getirmiş ve “Umarız SGK yönetiminin uygulama değişikliğine gitmesi için (daha önce bir çok uygulamada olduğu gibi) milyonlarca TL dava masrafı ve vekalet ücreti ödemesi gerekmez. Bu ülkenin israf edecek kaynağı yok. Sosyal Güvenlik Kurumu da hukuku üstün tutmalı, sigortalılara hizmeti kolaylaştırmalıdır.” demiştik. İşte, yazımızın üzerinden çok geçmeden doğum borçlanması konusundaki bütün davaları birer birer kaybetmeye başlayan SGK, sessiz sedasız bir şekilde borçlanma tebliğini değiştirdi. 29.08.2008 tarihli Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde yer alan “ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonra” ibaresi kaldırıldı. Böylece, SGK tarafından uygulanan; 

* Sigortalı kadının doğumdan önce SSK’lı olarak çalışmış olması,

* Doğumun çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi,

Şartları kaldırılmıştır.

Böylece annelere, iki doğumla sınırlı olmak üzere doğum yaptıkları tarihten itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması kaydıyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlanma hakkı getirilmiştir.

Doğum borçlanmasının bir aylık tutarı en az 243,36 TL olup, 4 yıl için 11.681,28 TL ödenmesi gerekmektedir.

***

Hem gün sayısı, hem de yaş etkilenecek

Öncelikle 4 yıl erken emekliliğin yanlış anlaşıldığını belirtmekte yarar var. Sanki emeklilikte yaş şartının kaldırıldığı şeklinde anlayış var, bu yanlış. Doğum borçlanmasının 2 tür etkisi olacak;

1- Gün sayısını artıracak,

2- Sigortalı olduğu tarihten önce doğum yapan kadınlarda sigorta başlangıç tarihini geriye götürecek.

Bu durumda gün sayısı eksik olan kadınların borçlanma yapmaları halinde SGK gün sayıları artacak. Ancak, sigortalı olduğu tarihten önce doğum yapan kadınlarda ise hem sigorta başlangıç tarihi geriye gidecek ve buna bağlı olarak emeklilik yaşı düşecek, hem de gün sayısı artacak.

Örnek 1: 4000 SGK gün sayısı bulunan Ayşe hanımın emekliliği için 5150 gün sayısı gerekiyorsa, bu durumda doğum borçlanması yapması halinde gün sayısı artacağı için emekli olabilecek.

Örnek 2:  6000 SGK gün sayısı bulunan ve sigortalı olduğu tarihten sonra doğum yapan Fatma hanımın emekliliği için 5300 gün sayısı gerekiyorsa, bu durumda doğum borçlanması yapmasının emekliliğine etkisi olmayacak.

Örnek 3: 1985 ve 1988 yıllarında iki doğum yapıp, ilk defa 1.1.1990 tarihinde SSK’lı olan Nurten hanım, doğum borçlanması yapmadığı takdirde 20 yıl sigortalılık süresini 46 yaşını ve 5375 gün sayısını doldurmak suretiyle emekli olabilecek.

Oysa Nurten hanım 1985 ve 1988 yıllarındaki iki doğumu borçlandığı takdirde sigorta başlangıç tarihi 1.1.1986 tarihine gideceğinden dolayı 20 yıl sigortalılık süresini 42 yaşını ve 5075 gün sayısını doldurmak suretiyle emekli olabilecek.

Görüldüğü gibi doğum borçlanmasında yeni dönem annelere büyük avantajlar sağlıyor.

Yorumlar6

  • Sevilay 3 yıl önce Şikayet Et
    1 12 1994 skg girişim var 2 çocuk 3280 gün var kaç gün gerekiyor kaç yaşında emekli olurum
    Cevapla
  • Mahmut GÜRKAN 5 yıl önce Şikayet Et
    Eşim 1994 tarihinde sigortalı olarak çalıştı. 1997 doğum yaptı. şuanda 680 gün pirimi var tekrar ssk lı olarak çalışıyor. Doğum borçlanması yapabilirmiyiz. Eşim 1976 doğumlu emeklilik yaşı erken olurmu.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • noter tasdikli yorumcu 13 yıl önce Şikayet Et
    500bin memur emeklisini ilgilendiren. yeni bir durum söz konusu. istifa edip ikramiye almayanlara geriye dönük ödeme yapılacakmış. çalışılan her yıla bir maaş tutarında ödeme yapılacakmış. bu haberle ilgili bir yazı yazar mısınız.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • ali keskin 13 yıl önce Şikayet Et
    1990 dan sonraki dogum. Benim esim 1990 dan sonra ise basladi. iki cocuk dogurdu.1991 ve 1993 yilinda.Ssk dan normal olarak 47 yasinda emekli olacak.Bu yasaya gore 43 yasinda mi emekli olacak.Bilgi verirseniz tesekkur ederim.
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • abdullah adam 13 yıl önce Şikayet Et
    stajyer öğrenci olarak çalıştık sömürüldük. stajyer öğrenci olarak çalıştık sömürüldük fakat aldığımız sigorta kartının yıllar sonra emeklilikte işimize yaramadığını öğrendik. Şu an tam 4 yıl bu nedenle emekli olabiliyorum. SSK yazdım sağlık primi ödenmiş emeklilik primi ödenmemişmiş.Bizim suçumuz mu.Bizi askeri ücretin 1/3 üne eze eze çalıştırdılar.Rahmetli babam yaşımı yaklaşık 2 yıl geç yazdırmış 2 yıl da buradan ettimi 6 yıl.Mağduriyet üstüne mağduriyet.Bizi de staj süresi için borçlandırsınlar kayıbımızı azaltalım.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat