Evde bakım parasını kimler alabiliyor?

Ülkemizde özürlü sayısının yüksek oranlarda olduğunu görüyoruz. Ülkemizde neredeyse her ailede mutlaka bir özürlü var. Özürlülerimizin ihtiyaçlarının karşılanmasında da en büyük sıkıntıyı dar gelirli aileler çekiyor.

  • GİRİŞ22.03.2011 08:30
  • GÜNCELLEME22.03.2011 08:30

Ülkemizde özürlü sayısının yüksek oranlarda olduğunu görüyoruz. Ülkemizde neredeyse her ailede mutlaka bir özürlü var. Özürlülerimizin ihtiyaçlarının karşılanmasında da en büyük sıkıntıyı dar gelirli aileler çekiyor.

Okurumuz Sebahat Küçüktepe; “On yaşında kızım var. Diyaliz hastası, periton diyalize giriyor. Raporu yüzde 96 olmasına rağmen bakım parası alamıyorum. Kızımım gideri çok fazla. Üç kere başvurdum. Eşimin maaşı az bir farkla fazla çıktığı için alamıyorum. Ne yapabilirim?” diye soruyor.

Özürlülerin ihtiyaçlarının karşılanması ve ailelerin sıkıntı yaşamaması için evde bakım parası düzenlenmiştir. Ancak evde bakım parasından belli bir gelir seviyesinin altındaki kişiler yararlanabiliyor. Buna göre, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının (570,21 TL) üçte ikisinden (380.14 TL) daha az olan bakıma muhtaç özürlülere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgâhlarında bakım hizmeti verilmesi devletçe sağlanmaktadır. Gelir yüksek çıktı ise, kişilerden hesaplamaya dahil edilmeyen veya fazla hesaplanan gelir varsa itiraz edebilirsiniz.

Evde bakım ücretlerinden yaklaşık 300 binden fazla özürlü yararlanıyor. Ancak sizin durumunuzda olduğu gibi, gelir seviyesi fazla çıktığı için veya özürlüler bu hakkını bilemediğinden dolayı çok sayıda özürlü ebde bakım parasından yararlanamıyor.

Ağır özür ve gelir durumu şart

Bakıma muhtaç özürlü olma koşulunun iki temel şartı özürlüye ait “ağır özürlü” sağlık kurulu raporu ve “gelir durumu”dur. Bu koşulların her ikisi de gerçekleşmediğinde maalesef evde bakım parasından yararlanılamıyor. Bakım hizmetlerinden yararlanmak üzere yapılan başvurularda, bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kişi başına düşecek aylık ortalama gelirin hesaplanmasında, döner sermaye ikramiye vb. dahil her türlü gelir toplamının göz önünde bulundurulması ve aylık ortalamasının baz alınması gereklidir.  Evde bakım parası alabilmek için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüklerine, Kaymakamlıklara ve Muhtarlıklara başvurulması gerekiyor.

Evde bakım parası alabilmek için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüklerine, Kaymakamlıklara ve Muhtarlıklara başvurulması gerekiyor. Bakım hizmetinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan özürlünün “bakıma muhtaç özürlü” olma koşullarını taşımaması halinde, talebi reddedilmekte ve itiraz hakkının da bulunduğunu belirtir yazı ile müracaatçı bilgilendirilmektedir. Özürlünün durum değişikliği (sağlık durumu, gelir hesaplaması) halinde ise yeniden başvurarak bakım hizmetinden yararlanma hakkı doğmaktadır.

Dr. Resul KURT  - Haber 7
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat