'Hamd etme makamı'ndayız!..

Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ettiği Osmanlıca tabloda, Rahmetli Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in 'Utansın' şiirinin hemen üzerinde, 'Vela galibe illallah' yazısı da vardı.

  • GİRİŞ29.08.2014 07:56
  • GÜNCELLEME29.08.2014 10:54

Meali "Allah, her işinde galiptir, fakat insanların çoğu bunu bilmezler" olan Yusuf Suresi 21. Ayet'ten hareketle oluşturulduğu düşünülen ve 'Allah'tan başka galip yoktur' manasına gelen 'Vela galibe illallah', Endülüs'ten günümüze ulaşan en önemli eserlerden birisi olan Gırnata'daki (Granada) Elhamra Sarayı'nın duvarlarına, tavanlarına, pencerelerine; yani hemen her yerine yerleştirilmiş olmasıyla bilinen bir sözcüktür.

Son Sultan Ebu Abdullah'ın, yaklaşık 8 asır devam eden Endülüs Medeniyeti'nin son kalesi Gırnata'nın anahtarlarını Kral Ferdinand'a teslim ettikten sonra ağlayarak seyrettiği saraydır Elhamra.

Hemen her tarafında bulunan 'Vela galibe illallah' cümlesiyle Elhamra'nın, yani Kırmızı Saray'ın anlattığı en önemli husus: Allah’ın tek galip olduğu gerçeğidir...

Endülüs'ü ziyaret ederken Elhamra'ya gidenler, ağlayan Sultan'a Annesinin söylediği: “Erkekler gibi savunamadığın şehir için şimdi kadınlar gibi ağla” sözlerini de, içleri yanarak hatırlamak durumunda kalırlar.

Başbakan Ahmet Davutoğu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ettiği tablodaki şiir vesilesiyle, Üstad'ın 'Gençliğe Hitabesi'ni de hatırlamanın tam zamanı.

Gençliğe Hitabe'de, uzun uzun idealindeki gençliği tarif eder rahmetli Üstad Necip Fazıl Kısakürek ve bundan sonra şöyle der: "İşte bu gençliği, bu gençliğin ilk filizlerini karşımda görüyorum. Şekillenmesi, billurlaşması için 30 küsur yıldır, devrimbaz kodamanların viski çektiği kamış borularla kalemime ciğerimden kan çekerek yırtındığım, paralandığım ve zindanlarda süründüğüm bu gençlik karşısında, uykusuz, susuz, ekmeksiz, başımı secdeye mıhlayıp bir ömür Allah'a (cc) hamd etme makamındayım."

İdealindeki gençliğin ilk filizlerini karşısında gördüğünde, "başımı secdeye mıhlayıp bir ömür Allah'a (cc) hamd etme makamındayım" diyen Üstad'ı örnek alarak, son yaşananlara; yani 30 Mart, 10 Ağustos, 27 Ağustos ve nihayet 28 Ağustos'a şahit olmaları dolayısıyla, benzer duygular yaşayanlar az değildir.

Çünkü Üstad'ın 70'li yıllarda kendilerini gördüğü bu ilk filizler, evet tam da kendileri, şu anda işbaşında, ülkemizi yönetiyorlar...

Çok değil daha kısa bir zaman öncesinin horlanan ve ele geçen her fırsatta itilen, kakılan insanları; olmaz zannedileni başararak, bu ülkede yaşayan insanların kahir ekseriyetinin teveccühü ile yönetime gelmiş durumdalar.

Üst üste yaşadıkları seçim mağlubiyetleri sebebiyle aslında şapkalarını önlerine koyup düşünmeleri gerekirken, kuyruklarını dik tutma derdindeki muarızları ne derlerse desinler; her halleriyle, geldikleri makamları hakkıyla doldurdukları ve dolduracakları kesin olan isimler yönetiyor ve yönetecek bu ülkeyi.

30 Mart, son dönemlerde oynanan bin bir türlü oyunun Milletimiz tarafından çok net bir şekilde anlaşıldığını ortaya koydu. 10 Ağustos, insanımızın kendisi gibi olanı, kendisine hizmet edeni baş tacı ettiğini ve edeceğini gösterdi.

Başbakan Cumhurbaşkanı seçildiği için, Genel Başkan ve Başbakan olarak yerine gelecek kişinin seçileceği Olağanüstü Kongre'de kaos bekleyenler, 27 Ağustos'ta yaşananlar karşısında neler hissetti, bilinmez. Ama birbirlerini 'kardeş' olarak bilenlerin, en zormuş gibi gözüken işlerin üstesinden nasıl gelebildiğini görmüş oldular.

28 Ağustos, daha önce de bir benzerini yaşamış olan iki kardeşin, problemmiş gibi gözüken bir konuda nasıl davrandıklarını ortaya koydu.

Bütün bu yaşananlar sebebiyle, (Üstad'dan ödünç alarak;) 'uykusuz, susuz, ekmeksiz, başımı(zı) secdeye mıhlayıp bir ömür Allah'a (cc) hamd etme makamında' olduğumuzu söylemek, -acziyetimiz dolayısıyla- mübalağalı gibi gelebilir belki.

Ama, 'isyan ve küfür' dolu dönemlere şahit olduktan sonra bu günlere kavuşanlar, ne denilmek istendiğini anlamışlardır...

Her hal ü karda, kavuştuklarımızın kıymetini bilme ve hamd etme makamındayız!..

Ekrem Kızıltaş - Haber 7

ekremkiziltas@gmail.com

Yorumlar1

  • ŞAHİN AVCI 9 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillahi ala külli hal ve eüzü billahi min hali ehlinnar". amın ya rabbel alemin
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat