‘Elalemin Arakanlısı’ ha!..

.

  • GİRİŞ14.09.2017 09:27
  • GÜNCELLEME14.09.2017 09:27

Myanmar'da askeri cuntanın başını çektiği ve sivillere söz hakkı tanımaya yanaşmayan bir yönetim var.

Ülke adeta sıkıyönetimle idare edildiği için de, yaşananlarla ilgili sağlıklı bilgiler edinilemiyor.
55 milyonluk ülkenin çoğunluğu Budistlerden oluşuyor. Müslümanların sayısının 1 buçuk milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.
Kurulduğu 1948'den beri askeri bir yönetim altında bulunan ülke, dünyanın en kapalı ülkelerinden birisi. İngilizlerin bölgeyi terk ederken oluşturdukları çarpık harita sebebiyle, Budist çoğunluk Arakanlıları Myanmarlı kabul etmeye yanaşmıyor. Bu sebeple Müslümanlar kuruluştan beri sıkıntılı durumda.
2012'de başlayan Müslümanlara yönelik baskı ve zulümler, 25 Ağustos'tan sonra katliam boyutuna ulaştı. Çolukçocuk öldürülenlerin sayısı binlerle ifade edilirken, 400 bine yakın Müslüman da zor şartlar altında Bangladeş'e sığındı.
Arakan'da esas mesele enerji.
Olayların Kofi Annan tarafından hazırlanan ve Müslümanların haklarının kabul edilmesini öneren Myanmar'la ilgili BM planı açıklandıktan sonra çıkması da, provokasyon ihtimalini güçlendiriyor.
Problemin halledilebilmesi için çeşitli girişimlerde bulunan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Arakan Müslümanları için yapılabilecek olan her şeyi yapmanın gayretinde. Myanmar'da ulaşabildiği yöneticiler ve uluslararası mekanizmalarla krize bir çözüm bulmaya çabalıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı için Kazakistan'a hareketinden önce de, eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ın da aralarında olduğu bir heyeti kampların bulunduğu Bangladeş'e gönderdi.
Edepsizin edepsizliği...
Emine Erdoğan'ın da içinde bulunduğu heyetin yaptığı ziyaretin önemi, götürdüğü yardımlardan çok, çaresizlik içindeki Arakanlı Müslümanlara Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstererek moral destek sağlamasındaydı.
Bangladeş Cox's Bazar yakınlarındaki Kutupalang Kampı'nda bulunan binlerce Arakanlıyı mutlu eden bu zor ziyareti, başta edepsizin birisi olmak üzere dillerine doladı bazı CHP'liler. Belli ki Türkiye'nin Arakan Müslümanlarına destek için attığı adımlardan rahatsız olmuşlardı.
CHP camiasından başkaları da, Arakan'da neler olup bittiği konusunda zerre kadar bilgileri olmadığı halde, Müslümanlara karşı yapılan her şey doğrudur kanaatinde oldukları için, Arakanlıları teröristlikle suçlamaya kadar vardırdılar işi...
Hele yazar geçinen birisinin, AK Parti iktidarı döneminde elden geçirilen Maynmar'daki Türk şehitlikleri üzerinden, ülkemizin Arakanlı Müslümanlara yönelik ilgisini diline dolaması, tam da ibretlikti.
'Oralarda yatan binlerce meçhul vatan evladından haberi olmayan bir millet, elalemin Arakanlılarına niye ağlar arkadaş?' cümlesi de, takdir edilmesi gereken hususları karalama niyetiyle çarpıtmanın en çirkin örneği olarak tarihe geçer herhalde... İçimizde yaşasa da Milletimizin hasletleri ile en ufak alakası olmayan birisi tarafından yazılmış bir cümle olarak...
Yaşananların arka planında Arakan'daki boru hatlarının ve yeni tespit edilen doğalgaz ve petrol yataklarının olduğu, uzmanların ittifak ettikleri bir husus. Ancak mazlumları suçlama peşinde olanlar, Myanmarlı yetkililerin iddialarını tekrarlayıp duruyorlar.
BM yetkilileri başta olmak üzere yaşananları takip edenler, olayların bir tür etnik temizlik olduğu konusunda açıklamalar yaparlarken, tedbir almayan Myanmarlı yetkililer ise susmayı tercih ediyor.
Arakanlıların karşı karşıya bulundukları zulüm ve katliam, Müslümanlıktan öteye bir insanlık meselesi...
Meseleye 'elalemin Arakanlısı' şeklinde yaklaşanlar, insan olup olmadıklarını sorgulamalı.

Takvim

Yorumlar1

  • ylç 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizden razı olsun güzel yazmışsınız.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat