Köşk, Erdoğan ve yeni dönem…

Öyle görünüyor ki, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı ilan edildiğinde, malumun ilanı olacak.

  • GİRİŞ18.04.2014 10:01
  • GÜNCELLEME18.04.2014 10:01

Erdoğan'ın Köşk'e çıkış yolunda da sıkıntı yok. Artık Cumhurbaşkanını halk seçeceğine göre, yeni Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. 
Bu, Türkiye'nin gerçeği! 
O kadar net bir gerçek ki, artık AK Parti ve Hükümet'te Erdoğan sonrasına yönelik hesaplar yapılıyor. “Hangi formül uygulanacak, Erdoğan sonrası Başbakan kim olacak?” sorularına cevap aranıyor. 
Erdoğan bu konuda da rahat. Son yaptığı toplantıda, tereddütlerini ortaya koyan milletvekillerine “Biz dava hareketiyiz” dedi: 
-AK Parti hareketi, kişilere bağlı bir hareket değildir. İçimizde Başbakanlık görevini yüklenebilecek çok sayıda arkadaş var. 
***
Başbakan'ın kafasında yol haritasına ilişkin mutlaka bir formül var. Zamanı geldiğinde gerekli adımları atmaya başlayacak. 
Tabii, bu arada senaryo da çok… 
AK Parti içinde, Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının ardından bir “vekalet dönemi” yaşanacağı söyleniyor. Bu senaryoya göre, Başbakanlığa ayrı, AK Parti Genel Başkanlığı'na ayrı isimler vekalet edecek. Onlar da “ikinci adamlar” olacak: 
Başbakan Bülent Arınç, AK Parti Genel Başkanı Mehmet Ali Şahin
2015 Yılı'nda yapılacak genel seçimlere kadar 10 ay böyle gidecek. Böylece, “emekli olacağını” defalarca söyleyen Bülent Arınç, Başbakan olarak uğurlanacak. Partinin önemli isimlerinden biri olan M. Ali Şahin de onore edilecek. 
Bu senaryoda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ise, BM ve NATO gibi kuruluşlarda saygın bir görev bulunacak. 
2015'te de Genel Seçimler yapılacak. 
Başbakan'ın milletvekilleriyle yaptığı kapalı toplantıdaki sözlerine bakılırsa, o seçime yüzde 5 barajlı daraltılmış bölge sistemiyle gidilecek. 
Ne demek bu? 
Bu, AK Parti'nin daha güçlü gelmesi demek! Bu sistemle, tek başına anayasayı değiştirecek 367 sayısına ulaşılacağını düşünenler de var, “Ulaşamazsak, birkaç eksiği başka yerden tamamlarız” diyenler de… 
Ve anayasa değişikliği yapılıp, Başkanlık Sistemi getirilecek. O durumda zaten Bakanlar Kurulu, Başkan tarafından Meclis dışından atama ile gelecek. 
Ortada hiçbir mesele kalmayacak. 
***
Diyelim ki olmadı, Başkanlık Sistemi'ne geçilmesini sağlayacak anayasa değişikliği yapılamadı. Erdoğan, o zaman Anayasa'dan kaynaklanan bütün yetkilerini kullanacak. Pek çok ezberimiz bozulacak. Belki de bütün Bakanlar Kurulu toplantılarına Cumhurbaşkanı başkanlık edecek. Vesaire, vesaire… 
Erdoğan da zaten açık ve net olarak,Çankaya'ya çıkarsam yetkilerimi sonuna kadar kullanırım” dedi. 
AK Parti kongreye gidip genel başkanını seçecek. Doğal olarak AK Parti Genel Başkanı seçilecek kişi de Başbakanlık koltuğuna oturacak. Geçmiş tecrübeler de gösteriyor ki, kongrede belirleyici isim yine Erdoğan olacak. 
Muhtemel adaylardan biri ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Eğer ister, yarışa girer ve kazanırsa, Başbakanlık Koltuğu'na Gül oturacak. 
Tabii, bu arada “eşbaşkanlık” formülü de senaryolar arasında. Başbakan'ın ayrı, AK Parti Genel Başkanı'nın ayrı isimlerden oluşması formülü de tartışılıyor. Bu formülde AK Parti Genel Başkanı olarak Numan Kurtulmuş'un adı sıkça dillendiriliyor. 
Rus Modeli olarak adlandırılan “Erdoğan Cumhurbaşkanı, Gül Başbakan” formülü de masada.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat