Cahilsiniz siz, hem de zır cahil

.

  • GİRİŞ21.04.2017 07:14
  • GÜNCELLEME21.04.2017 07:14

Hala “Yüksek Seçim Kurulu” diyorlar. Kanun maddesinden, hukuktan bahsediyorlar. Bir “mühürsüz oy” söylemi tutturmuş gidiyorlar. İçlerinde “sözde hukukçular” da var. Bağırıp, çağırıp, ortalığı ayağa kaldırmaya çalışıyorlar.

Cahil bunlar, hem de alabildiğini cahil…

Hukukçu değilim, ama hukuku en az bunlar kadar bilirim. Sanırım, hepsini toplayıp bir hukuk dersi vermenin zamanı geldi.

Ben alkışlıyorum Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı kararı. Bu kararla, hem Roma Hukuku, hem Çağdaş Hukuk, hem yürürlükteki kanun, hem vicdan, hem de yüzyıllarca oluşturulan kadim değerler ne diyorsa, o yerine getirilmiştir.

Bu kararı eleştirmek için gerçekten zır cahil olmak gerekir!

***

Şimdi derse baştan başlayalım…

Kanunların bir “lafzı”, bir de “ruhu” vardır. “Lafzı” dediğimiz, görünen ve maddede yazılı olandır. “Ruhu” ise lafzın ilerisidir. Özdür, esastır ve ulaşılmak istenen hedeftir.

Hukukta bir karar alınırken, genel kural şudur:

“Kanunun ruhu ile bağdaşmayan bir sözel anlatım (lafz) kabul edilemez.”

Var mı buraya kadar bir itirazı olan? Olamaz, çünkü bu evrensel bir kuraldır. Bizim Yargıtay’ın da 27 Mart 1957’de aldığı bir “içtihadı birleştirme” kararı var. Bakın orada ne deniyor:

“Metne verilmesi gereken mana, hükmün kanuna konulmasıyla güdülen gayeye aykırı neticeler doğuracak olduğu takdirde, lafzından çıkan mana yerine, ruhundan çıkan manaya göre hüküm verilmesi gerekir.”

Demek ki, sadece kanun metnine bakmak yetmez. Bir karar verilirken, o metinle ne amaçlandığını da anlamak gerekir!

İşte YSK bunu yapmıştır. Son derece doğru bir karar almıştır.

***

Anlamayanlar, anlayamayanlar ve anlamak istemeyenler için devam edelim…

Kanun koyucu (Meclis), oy pusulalarının sandık kurullarınca mühürlenmesi düzenlemesini, milli iradeyi korumak için yapmıştır. Daha önce YSK ve ilgili seçim kurullarınca damgalanan pusula ve zarfların bir de sandık başında mühürlenmesi, kanunla alınan ek bir tedbirdir. Tıpkı sağlam çatısı bulunan bir binanın içine yağmur girmemesi için üste bir de şemsiye açılmasına benzer.

Tekrar altını çiziyorum. Amaç, sahtekârlığın, yolsuzluğun önüne geçilmesi ve tek bir oyun ziyan olmamasıdır. Açın kanunun gerekçesini ve TBMM zabıtlarını bunu göreceksiniz.

Buna karşılık, içlerinde CHP’li üyelerin de bulunduğu bazı sandık kurulları görevlerini yerine getirmemiş ve mühürleme işlemini gerçekleştirmemiştir. Suç kimin burada, vatandaşlık görevini yapıp sandık başına giderek oylarını kullanan seçmenin mi? Tabii ki değil!

CHP kalkmış buna rağmen, başkasının suç ya da ihmali yüzünden seçmenin cezalandırılmasını istiyor. Kanunun ruhuna aykırı bir talepte bulunuyor, seçmen iradesinin cezalandırılmasını istiyor!

Elbette YSK bunu kabul etmeyecekti ve etmedi de.

Ayrıca, Roma Hukuku’ndan bu yana geçerli bulunan ve çağdaş hukukun temel taşlarından olan bir kural var: Suçlar şahsidir. Kişiler, bir başkasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamazlar. İslam Hukuku da bütün dinler de bu esas üzerinde birleşir.

Demem o ki, bazı sandık kurulu üyelerinin hataları yüzünden bazı seçmenlerin oyunun iptal edilmesi, evrensel hukuk kurallarına göre cinayet olur!

Ayrıca, kimse kalkıp “Dün şöyle denilirken, bugün burada böyle karar verilmiş” gibi söylemlerle ortaya çıkmasın. Hukukta her olay kendine has değerlendirilir. Bu durum da Latince “Clasula rebus sic stantibus” kelimeleriyle ifade edilir. Yani, koşullar değişirse doğal olarak kararlar da değişir.

Anlaşıldı mı şimdi?

***

Artık lafı hiç evirip çevirmeden söyleyeceğim. Seçim öncesi Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “Merak etmeyin, öyle bir sistem var ki, tek bir oy bile çalınamaz” dediği CHP, bugün çamura yatıyor. “Hukuk da hukuk” diyerek, hukuku da milli iradeyi de ayaklar altına almaya çalışıyor.

Üzerinde “evet” ya da “hayır” mührü varmış fark etmez. CHP, vatandaşın sandığa gidip kullandığı o tertemiz oyların çöpe atılmasını istiyor. Bu sadece hukuksuz bir talep değil, aynı zamanda vatandaşa saygısızlık ve milli irade düşmanlığıdır.

Ayrıca kimse kimseyi kandırmasın, iptal edilmesi istenen o oy pusulalarının üzerinde hem YSK’nın, hem de ilgili seçim kurullarının mühürleri var. Filigranlı ve hiçbiri de sahte değil. Tek eksik, işini yapmayan sandık başındaki görevlilerin mühürleri.

Bunun için ve başkasının hatası yüzünden benim oyun çöpe atılacak öyle mi? Hadi oradan, Taş Devri’nde mi yaşıyoruz?

Zaten YSK gereğini yaptı. Halkın oylarını çöpe atmak yerine, görevini ihmal edenlere savcılığın yolunu gösterdi.

Yorumlar4

  • ASIMIN NESLİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık yazınız ysk.nın kararı gibi her şey gayet net.İnanın bunlar herkesten daha iyi biliyorlar bundan bir şey çıkmayacağını.Amaç bağcıyı dövmek.Üstat Necip Fazıl bunları çok güzel tarif ediyor. Yenilen pehlivan güreşe doymuyor.Bunların niyeti demokrasi hak hukuk falan değil.Taşeron firma gibi fitne ve kaos görevini üstlendiler kimlerden Lozan'da bu ülkeyi ve milleti ipotek ettikleri Müslüman Türk düşmanlarından.Bu ülkede ne zaman ki memleket ve millet hayrına bir çivi çakılsa bunlar hemen keser ve kerpeteni alarak o çivileri sökmek için koşarlar.Bunlar bu memlekette hayırlı ve güzel işlerin olmasını istemeyenlerdir.Allah bunlara hiçbir zaman fırsat vermesin inşallah.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Ramo 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın yazar çok iyi ifade etmişsiniz durumu. Ancak içinde bulunduğumuz kılıçtaroğlunun ve ekibinin başarısızlığını gizlemek için kullandığı bir cambaza bak numarası. chp li amigoları hedef saptırarak kandırıyorlar. Yoksa şu anda kılıçtaroğlu istifa sloganları atılıyor olurdu.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • şenol 6 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH cc Ademi yaratmış,şeytana da ademe eğileceksin(başka bir anlama göre secde edeceksin-doğrusunu Allah cc.bilir)demiştir.Şeytanın tavrı malum.Musayı yaratmış karşısına firavunu koymuş.İbrahimi yaratmış karşısına nemrudu koymuş.İsa yı söylemeye gerek yok.Hz.Peygamberimizin çektiği ise malum.Ebu cehil,Ebu süfyan vs vs.Günümüzde bunların olmadığını vede olmayacağınımı zannediyorsunuz.Önemli olan bizlerin kimin safında yer aldığımız yada alacağımızdır.Safı belirleyip,sıkı tutmak gerekir herhalde..Öyle değilmi.?
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • çetin 6 yıl önce Şikayet Et
    bravo diyorum..bu kadar güzel açıklanabilinir.bu CHP denilen İLLET batının bilerek kurdurduğu bir takoz..bunu anlamak için prof. olmaya gerek yok.kendi ülkesine,insanına ,kültürüne bu kadar düşman tavırlar içinde olan başka bir parti varmıdır bilmem..bu partiye oy veren gerçek ulusalcılar,kemalistler nerde acaba..başlarına zorla getirilen bu ucubeden ne zaman kurtulacaklar.ALLAH ÜLKEMİZİ VE REİSİ KORUSUN...
    Cevapla Toplam 11 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat