CHP, İzmir ve utanç

  • GİRİŞ18.01.2019 09:29
  • GÜNCELLEME18.01.2019 09:29

Hem CHP kaynıyor, hem de Millet İttifakı içinde ciddi rahatsızlık var. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu isyan etti; Kılıçdaroğlu’na açıktan rest çekti.

Durum bu olunca, Kılıçdaroğlu’nun kafasındaki plan uygulamaya konulamadı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanadayı olarak açıklanamadı.

Kimdir Tunç Soyer?..

Neden İyi Parti’den sert tepkiler aldı?

Çünkü, Hava Hakim Albay Nurettin Soyer’in oğlu. Nurettin Soyer de 12 Eylül 1980 darbesinin yargı ayağını temsil ediyor. Hakkında “işkence” ve “işkencecilere destek” dahil pek çok suçlama var…

587 sanıklı MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nın iddianamesini de O hazırladı. Aralarında Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Sadi Somuncuoğlu, Yaşar Okuyan ve Namık Kemal Zeybek’in de bulunduğu yüzlerce isim hakkında idam cezası istedi. Soyer’in idamını istedikleri arasında bugün İyi Parti Milletvekili olan Şenol Bal’ın eşi Sami Bal da var.

1981 Yılında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen o davayı, gazeteci olarak izledim ben. Nurettin Soyer’in, o salonda yargılananlara nasıl düşmanca muamele yaptığına tanıklık ettim.

Hazırladığı iddianamede de görülüyordu zaten bu. Nurettin Soyer, eline ne geçmişse, incelemeden o iddianameye koymuştu. 945 sayfalık iddianamenin 206. Sayfasında aynen şu ifade yer alıyordu:

“MHP Senatörü Niyazi Ünsal’ın 26.11.1977 tarihinde Arif Tekin’e gönderdiği mektupta ‘Hapisten çıkardığımız adamlar, yanımıza gelmeye çekiniyorlar. 6 ayı 1 gün geçen ceza alan adamlar devlet hizmetinde kalamazken; ben 15 yıl ceza alanı, 4,5 sene ceza alanı öğretmen yaptırdım’cümlesi, yasa dışı ve ürpertici çabaları hiçbir açıklamaya gerek kalmayacak şekilde tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir.”

Doğruydu; bu ifadeler yasa dışıydı, ürperticiydi. Ancak, Niyazi Ünsal MHP değil, CHPsenatörüydü. Bu skandal ortaya çıkmasına rağmen, Niyazi Ünsal hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Savcı Nurettin Soyer, bir CHP’li senatör tarafından işlendiği için bu suçu örtbas etmeyi tercih etti!

***

O davada sorgular sürerken, Ülkücü Hareket’in liderlerinden önemli bir ismin dudaklarından şu sözler döküldü:

“İstanbul Harbiye’de ağır işkenceler gördüm. Kemiklerimi kırdılar. Raporlarım var. İşkenceciler bana ‘Sen erkekliğinden oldun, ama seni zevkten mahrum etmeyeceğiz’ diyerek cop soktular.”

Ben, o davaları takip ederken, buna benzer çok dramlara şahit oldum.

İşte, 1980 Darbesinin ardından gençlere bunlar yapıldı. İnsanlık dışı işkencelerde alınan ifadelere dayandırılarak iddianameler hazırlandı. Onları hazırlayanlardan biri de Hakim Albay Nurettin Soyer’di.

İşte bugün CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, darbecilerin hukuk ayağını temsil eden Nurettin Soyer’in oğlu!

O yüzden bugün adı üzerinde yürütülen tartışmalar çok doğal.

CHP’deki tartışmalar, bana geçmişte yaşanan ve yaşatılan bu acıları hatırlattı. Sizlerle paylaşmak istedim.

AKŞAM GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat