Nah koalisyon

Altmış üç yaşımı doldurdum, altmış dördümün içindeyim, bazı büyüklerimin bana "süt kuzusu" demeleri pek hoşuma gidiyor...

  • GİRİŞ19.04.2015 09:38
  • GÜNCELLEME20.04.2015 09:03

Doksanlık bir teyze var, komşumuz, geçen gün "daha çok gençsin" dedi, bayıldım. (Açıkçası ben de otuzluklara, kırklıklara aynı gözle bakmaya başlamadım mı?) 

Şimdi de Babıali kaşalotlarından biri "yeni yetme" demiş, o da hoşuma gitti. Sağolsun.

Yeni yetme olduğum için bilmezmişim, 27 Mayıs'tan sonra Türkiye'de "büyük koalisyon" kurulmuş.

O günleri yaşadık, biliriz, o günlerde oy verecek halimiz olmasa da.

Büyük koalisyon dediği, "çaresizlikten" kurulmuş bir CHP-AP koalisyonuydu. Elli dört yıl önce gençliklerinin baharını yaşayan bazı gazeteci ağabeylerimiz de harıl harıl "koalisyonun Türkiye için ne büyük bir yenilik ve de ne kadar faydalı" olduğunu yazıp duruyorlardı. (İnanmayacaklar ama gazete de okuyorduk.) 

Bu dürtü, "İsmet Paşa tam olarak dönemedi, maç şimdilik berabere devam etsin" dürtüsüydü aslında.

Çünkü iktidar ortada kalmıştı. Darbe Demokrat Parti'yi tırpanlamış (kısa süre sonra da kapatmış), fakat umulduğu gibi CHP'yi iktidara getirememişti.

Olup bitenleri halk yutmamıştı. Ordu içinde birtakım odakların huysuzlanmaları ve "o kadar uğraştık, gene mi bunlar kazanacak" diye yeni darbeler düşünmeleri de bundan kaynaklanır.

Türkiye için çok faydalı olduğu iddiasıyla pazarlanan bu koalisyon Türkiye'ye dört yıl vakit kaybettirdi, 1965 seçimlerinde "Demokratlar" başka bir isimle ve yeni bir liderle iktidara dönünceye kadar. (Bürokrasi hemen altı yıl içinde intikam almakta da gecikmedi.)

1961-1965 arası bir fetret devriydi. CHP-YTP-CKMP gibi bugün adını sanını kimsenin hatırlamadığı birtakım oluşumlarla da sürdü. (YTP yokoldu gitti, CKMP de MHP'ye dönüştü.) 

Tıpkı, 1991 yılında kurulması için çok çaba sarfettikleri başka bir koalisyonun, DYP-CHP koalisyonunun da, çeşitli kombinasyonlarla Türkiye'ye tam on bir yıl kaybettirdiği gibi... 

(Boyası dökülmüş Demirel'i "Baba çok değişti" sloganıyla pazarlayanlar kimlerdi 1991 yılında? Sözünü ettiğim kaşalotların ta kendileri!) Bu ve benzeri adamlar şimdi, gene umarsızlıktan, yeni bir koalisyon fikrini ısıtıp ısıtıp piyasaya sürmeye çalışıyorlar.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat