Seni Başkan Yaptıracağız, Yaptıracağız

  • GİRİŞ24.05.2015 11:22
  • GÜNCELLEME25.05.2015 09:49

Hani şu tweet atar gibi, mesaj çeker gibi, tek cümlelik toplantıyı.. Ne demişti orada Demirtaş; “Seni Başkan yaptırmayacağız, yaptırmayacağız, yaptırmayacağız”.. Bugün Ak Parti seçmeni de yüksek sesle ve kendinden emin bir şekilde şunu söylüyor; “Recep Tayyip Erdoğan.. Seni başkan yaptıracağız, Seni başkan yaptıracağız, Seni başkan yaptıracağız”..

Bakın bundan bir evvelki seçim 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi idi.. Kolay kolay dünyanın herhangi bir demokratik ülkesinde, başka bir lidere nasip olmayacak bir oyla, ilk turda aldığı yüzde 52 oyla seçildi Erdoğan.. 21 Milyon seçmen, karşısındaki koalisyonlara bakmaksızın gidip mührü ‘Erdoğan’ yazan yere vurdu..  Bir tarafta 15 siyasi parti artı Fethullah Gülen diğer tarafta sol, sosyalistler, Kürtler, azınlıklar, eşcinsellerden oluşan bir başka blokla yarıştı Erdoğan.. İlk turda yüzde 52 aldı.. İki turlu seçimlerin bilimsel okuması bakımından bunun karşılığı yüzde 70 civarıdır.. Yani ilk turda yüzde 52 değil de yüzde 49,9 almış olsaydı ve seçimler ikinci tura kalsaydı alacağı oy yüzde 70’ten az olmazdı.. Peki geride bıraktığımız bu 10 aylık süreçte ne değişti?.. Büyük bir ekonomik kriz mi oldu? Barış ortamındaydık da savaşa mı girdik?.. Ülke mi bölündü? Kıbrıs’ı mı kaybettik?.. Ne oldu ne?.. 

Bu ülkede, büyük toplumsal travmalar yaşanmadığı müddetçe dramatik oy değişiklikleri yaşanmaz..  Siz bakmayın o anketlere.. Onlar belli bir nedenle yapılıyor.. İngiltere’yi bilemediler. İsrail’i bilemediler.. Bunlar Kıbrıs seçimlerini bile bilemediler ya hu!.. Denek sayısı kadar seçmenin olduğu Kıbrıs’ta bile çuvallayan bu şirketlerin verdiği rakamları çok da sokmayın hayatınızın içine.. Ak Parti yüzde 52’lik seçmen seviyesinde duruyor.. HDP ise 10 Ağustos koşullarında yapmış olduğu o büyük koalisyon neticesinde, siyasi tarihinde aldığı alacağı en yüksek oy olan yüzde 9,7’yi gördü..  Ak Parti içindeki belli sayıda Kürt seçmen ile CHP içinden çıkan tepki oylarını toplayarak aldı bu sonucu. HDP’nin kemik oyu 3 milyon civarıdır. Nokta.. 20 yıldır bu sayı, 10 Ağustos koalisyonu dışında, değişmedi.. 10 Ağustos’taki kendine ait olmayan oylar da asıl sahiplerine geri döndü.. Ve asıl önemli hatırlatmayı bir daha yapayım;  bu son 10 aylık süreçte, oy dengesini değiştirecek her hangi bir şey yaşanmamıştır.. HDP’nin oyu yüzde 8’ler seviyesine geri dönmüştür sadece hepsi o.. Ak Parti ise yüzde 52’sini muhafaza ediyor hâlâ..

 

Yazının devamını okumak için TIKLAYIN...

Yorumlar1

  • İsmail başak 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir tarafta Kürtler değil HDP CHP MHP demeliydiniz
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat