Bu öğretmenler neye yarar!

Fransa ile Türkiye arasında yapılan anlaşma gereği Türkiye Fransa’ya Türkçe öğretmenleri gönderiyor. İlkokul öğrencileri için gelen öğretmenler bana göre sürekli sorun oluşturuyor.

  • GİRİŞ23.09.2014 08:00
  • GÜNCELLEME23.09.2014 08:00

Bildiğim kadarı ile Yurt dışına gönderilen öğretmenler hem Türkiye’deki maaşlarını almaya devam ediyor hem de Yurt dışında çalıştıkları için ek ücret alıyorlar. Türkiye açısından külliyen zarar.

Fransa Milli Eğitim bakanlığı zaten Türkçeyi pek önemsemiyor. Kolejde hiçbir yerde Türkçe dersi yok. Lisede ise yabancı dil olarak okutuluyor. Burada ders veren öğretmenler doğrudan Fransa MEB’e bağlı ve buradaki sistemle öğretmen olabiliyorlar. Türkiye ile hiçbir bağlantısı yok.

Türkiye ise sadece ilkokul öğrencileri için öğretmen gönderiyor. Her Türk’ün olduğu okulda illa ders olmuyor. Veliler talep edip imza toplamazsa okul kendiliğinden bu imkânı tanımıyor. Yeteri kadar öğrenci olmadığı için de genelde 5 sınıf öğrencileri aynı sınıfta okuyor (ilkokul burada 5 yıl ve 6 yaşında 1. Sınıfa gidiliyor).

Genelde normal okul saatleri dışında ders veriliyor. O yaşta çocuklar için geç olabiliyor. Birkaç okul birleştirilerek tek okulda ders verilmesi ise ayrı bir dert.

 Buraya gelen öğretmenlerle konuşsanız hepsi velilerin ilgisizliğinden, çocukların canavarlılığından şikâyetçi. Dersler hiç verimli geçmiyor. Zaten Türkçe dersinden çok malum kişiye “tapma” dersleri veriliyor. Ha bir de 23 Nisan programı için, halay, türkü öğretiliyor.

 Gelen öğretmenlerin hemen hemen hiçbiri geldikleri ülkenin dilini bilmiyor. Okul idaresi ile anlaşmaları çok zor olduğu gibi sürekli gerginlik yaşanıyor. Konuşularak halledilebilir sorunlar devlet meselesi haline geliyor. 

Benim en çok garibime giden ise bu öğretmenlerin parasını Türkiye vermesine rağmen, Türk vatandaşları olmasına rağmen Türkiye’yi ilgilendiren hassas konularda en iyimser şekli ile duyarsız kalıyorlar. Hatta bazen yapmaları gereken bazı şeyler varken, kendi konforları için çatışmayı göze alıyor ama mesela Ermeni meselesinde kaçacak köşe bucak arıyorlar.

Türkiye bu öğretmenler konusunda gerçekten değişime gitmeli. Burada Türkoloji’de okuyan gençler için hiçbir gelecek yok. O halde bu gençler pekâlâ Türkçe öğretmeni olarak atanabilir.

Bir kere dil sorunu ortadan kalkar. Sistemdeki farklılıklar dikkate alınır. Maliyeti çok daha makul olur. Ve eminim burada yetişen gençler ülke meselesinde onlardan daha vatansever olur.

Seviye bakımından da pek bir şey değişeceğine inanmıyorum. Görevini aşkla yapan öğretmenlere sözüm yok ama maalesef şimdiye kadar çok verimli göremedim maalesef.

Türkiye’yi kötülemek için hiç çekinmeden dünyayı ayağa kaldıran öğretmenler varken sözde ülkesine bağlı olanların sesi sedası kesiliyorsa, halay öğretmek için ta oralardan buralara teşrif etmelerine gerek yok.

Fatih KARAKAYA – Haber 7
karakaya.fatih@gmail.com
http://www.twitter.com/GundemFransa   

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat