Konut piyasası canlı

.

  • GİRİŞ27.02.2017 10:15
  • GÜNCELLEME27.02.2017 10:15

Konut piyasasında canlılık devam ediyor.

Hem yeni konutların satışında, hem de ikinci el konutların satışında artış var.

2016 Ocak ayında toplam konut satışı 84 bin iken bu yıl 95 bin oldu. Satılan yeni konutların sayısı geçen ocak ayında 40 bin iken, bu ocak ayında 44 bine yükseldi.

Ülke genelindeki toplam konut satışlarının  bu yıl yüzde 16.5’i İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’da ocak ayında 16 bine yakın yeni ve ikinci el konut satıldı.

Özellikle İstanbul’da yeni konut yapımları devam ettiği için, yeni konut talebinin artıp artmadığı merak edilir.

2016 ocak ayında İstanbul’da 7 bin yeni konut satışı olmuştu. Bu ocak ayında 7.700 bin yeni konut satıldı. Yeni konut satışında artış var.

Konutların yüzde 38’i kredili (ipotekli) satılıyor. Bu ocak ayında ipotekli satışlarda artış var. Konut satışları tartışılırken, yabancılara ve özellikle Araplara konut satışı konusu öne çıkar. Hükümet, yabancılara konut satışını teşvik etmek için tedbirler aldı. Yabancılara satışlar şimdilik toplam satışlara göre küçük sayılarda.

İstanbul gözde...

2015 yılında toplam yeni konut satışlarında yabancıların payı yüzde 3.8 idi. 2016 yılında yüzde 2.8’e geriledi. Yabancılara geçen yıl 18 bin konut satıldı.

Bu ocak ayında yabancılar 1.398 konut satın aldı. Yabancılara yapılan satışlar ocak ayındaki toplam satışların yüzde 1.5’i, yeni konut satışlarının yüzde 3’ü büyüklüğünde.

Yabancılar İstanbul’da 441 konut, Antalya’da 264 konut, Bursa’da 137 konut satın aldı.

Son aylarda yabancılara konut satışlarında Iraklılar önde, Suudi Arabistan vatandaşları ikinci sırada geliyor.

Iraklılar baş müşteri

Ocak ayında Iraklılar 279 konut alırken Suudi Arabistan vatandaşları 144 konut satın aldı.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları geçen yıl yabancılara satılan konutların yüzde 22’sini satın almışlardı.

Bu ocak ayında da 4 büyük Arap ülkesi vatandaşlarına yapılan satışlar yabancılara yapılan toplam satışların yüzde 23’ü dolayında oldu.

Konut satışlarında canlılığın arkasında yerli talep var. Henüz yabancıların konut talebi umulan büyüklüğe ulaşamadı.

Konut piyasasında, genelde yeni konutlara talep artarak devam ediyor. İkinci el konut piyasası da ilk el piyasa gibi  büyüyor.

Yeni konutların yüzde 40’a yakını kredi ile satılıyor. İstanbul konut piyasasının merkezi konumunda. Ocak ayında toplam yeni konut satışlarının yüzde 17.5’i İstanbul’da gerçekleşti. Ocak ayında İstanbul’da her gün ortalama 250 yeni konut satıldı.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat