‘Dikkat! ‘insan’ var!’

.

  • GİRİŞ19.06.2018 09:26
  • GÜNCELLEME19.06.2018 09:26

‘Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. Biz Kitap’ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler.’ (Enam, 38)

Bu ayet, Müslümanlara dünyanın sadece insanın hayat sürdüğü bir yaşam alanı olmadığını hatırlatıyor. Yeryüzü, denizlerin altında, karada, havada yaşayan çeşit çeşit hayvan ve türlü nebatatın ortak yaşam alanı. İnsan ise dünyaya halifelik sıfatıyla gönderilmiş bir varlık.

Fakat ne yazık ki, bu şerefli görevin sahibi insan, bir caniye dönüşebiliyor. İnsan ilişkilerindeki kıyımlar bir tarafa, savunmasız, kendini ifade etmekten aciz hayvanlara yönelen bu kabih ruhlar, büyük suçlar işliyorlar.

Son örneğini Sakarya’da gördüğümüz yavru köpek vahşeti, hayvanlarla aynı dünyayı paylaşma konusunda almamız gereken dersleri bir kere daha ortaya çıkardı. İlgili bakanlıklar, belediyeler başta olmak üzere tüm toplumun ortak bir bilinçle hareket etmesi gerekiyor bu konuda.

Elbette öncelikli sorumluluk siyasetin. Hayvanlar aleyhine işlenen tüm suçlara caydırıcı cezaların getirilmesi konusunda hazırlanan kanun taslağının, daha da güçlendirilerek hızla Meclis’ten geçmesi gerekiyor.

Fakat buna paralel olarak hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Günübirlik heveslerle yazın alınıp sonra başıboş bırakılan kedi-köpek türü hayvanlar, petshop’larda hayvanların adeta bir mal gibi satılması, Adalar’da insanların anlık hazlarını tatmin adına ölüme mahkum edilen atların faytonlara koşulması, hayvan barınakları gibi nice mesele var ilgi bekleyen.

Hayvanlara karşı olumsuz bir hareket görüldüğünde ulaşılabilecek yetkili bir adresin olup olmaması ve burada ilgili kişilerin yetkinlik ve duyarlılığı da bir başka önemli konu.

Yavru köpeğin yaşadıkları ile ulaşılan geç kalınmış toplumsal duyarlılık, tüm hayvanları kapsayan bir seferberliğe dönüşmeli ve herkes üzerine düşeni yapmalı.

Sakarya yerel idaresinin hızlı refleks göstererek meseleyi takip etmesi, zanlı iş makinesi sürücüsünün adli takibe alınması ve siyasilerin gösterdiği duyarlılık bu konuda önemli bir eşiğe geldiğimizi gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın Adalar’da faytonlara koşulan atlar da dahil olmak üzere hayvan hakları konusunda hemen seçim sonrası hayata geçirilecek çalışmalarla ilgili kararlı tutumu bu meselenin çözümü konusunda umutları artırdı.

Umalım ki, tüm bunlar layıkıyla yerine getirilsin ve dünyanın tüm canlılarla birlikte yaşamak zorunda olduğumuz bir yer olduğu bilincini aklımızdan hiç çıkarmayalım.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat