Merkez Bankası bu kez faiz indirmemeli! Neden mi?

  • GİRİŞ22.08.2014 08:13
  • GÜNCELLEME23.08.2014 09:52

T.C. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 27 Ağustos tarihinde yapacağı toplantı öncesi herkesin aklında aynı soru var. “Faiz indirimi olacak mı?”

Para Politikası Kurulu kararlarından bir hafta öncesinde ve sonrasında ekonomistlerin, piyasa uzmanlarının, ekonomi basınının, öncelikli ve tek gündemi faiz oluyor.

Karar öncesi tahminler, karar sonrasındaysa yorumlar sürüp gidiyor.

Faiz kararı verilmeden piyasalar çıkması muhtemel kararı fiyatlıyor. Finans çevreleri gerekli hazırlığını yapıp pozisyonunu alıyor. Faiz oranında yapılacak değişim tahmini olarak telaffuz ediliyor. Buna rağmen PPK’nın faiz kararı, sürpriz beklentisi olmasa da, merakla bekleniyor.

Özellikle son dönemde bu kararlara ilgi bir hayli arttı. 30 Mart seçimleri öncesi içeride ve dışarıdaki belirsizliklerin etkisi ile 5,5 puan birden yükselerek yüzde 4,5’lardan 10’a çıkan faiz, son üç faiz toplantısı sonrası kademeli olarak indirilmişti.

Önce 50 sonra 75 ardından yine 50 baz puanlık indirimler gerçekleşti.  Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yapılan toplam 175 baz puanlık faiz indirimi ile politika faizi 8,25’e kadar geriledi.

Başbakanın faiz indirimlerini yeterli bulmaması ve Merkez Bankası’nı eleştirmesiyle başlayan süreç, Babacan’ın da desteklediği Merkez Bankası’nın kararlarında direnmesi ile faiz tartışmaları farklı bir zemine de sıçradı.

Bu görüş ayrılığı piyasaları da “faiz indirimi isteyenler, istemeyenler” olarak ikiye ayırdı. Faiz indirimini destekleyenler “piyasanın zaten indirimi fiyatladığını, hareket alanı olduğunu ve faizlerin bir miktar daha inebileceğini” öne sürüyor.

Faiz indirimini desteklemeyenler ise “Yeni indirim yapılırsa büyük risk alınacağını, içeride ve dışarıdaki piyasaların etkisiyle yeniden faiz arttırmak zorunda kalınacağını” iddia ediyor.

Piyasanın bazı aktörlerinin, yorumcularının, Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı dışında merak ettikleri bir konu daha var ki bu konu da beni hayrete düşürüyor.

 MERKEZ BANKASI BU KEZ FAİZ İNDİRECEK Mİ? FAİZİ İNDİRİRSE MERKEZ BANKASINI HANGİ RİSKLER BEKLİYOR?

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ!>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat