Örgüt sözünü tutarsa hızla adım atılacak

  • GİRİŞ21.10.2014 10:02
  • GÜNCELLEME21.10.2014 10:02

Kürt sorununu izleyen bir akademisyen olarak bir başbakandan ilk defa bu netlikte sözler duydum. Çok ilginçti ve hayretler içinde dinledim. Davutoğlu, yaptığı  sorunu ve geçmiş süreçleri ne kadar yakından izlediğini ortaya koydu.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve HDP heyetiyle yaptığı görüşmelerin detaylarını açık yüreklilikle anlattı. Hükümet kurulduktan sonra Demirtaş’la görüştüklerini ‘yol haritası üzerinde mutabakata vardıklarını’ dile getirdi. Davutoğlu ‘Öcalan’dan gelen metnin, Kandil ve HDP tarafından kabul edildiğini, bu mutabakatı bir de HDP heyetiyle yüz yüze konuşmak için bir araya geldiklerini ve her konuda anlaştıklarını’ belirtti. Davutoğlu varılan mutabakata bağlı olarak ‘yol kesemler, vergi adı altında haraç almalar, vatandaşları yargılama adı altında hukuksuz eylemlere son verileceğini’  ifade derken ‘6-8 Ekim olaylarında tam tersi bir durumun yaşandığını’ söyledi.

‘Öcalan durdurmadı’

Başbakan Davutoğlu, ‘HDP Eşbaşkanı ve heyetle samimi ortamda görüşmelerine ve çözüm sürecinin geleceği, Kobani meselesinde mutabakata varmalarına rağmen Demirtaş’ın eylem çağrısının kendilerinde ciddi bir güven bunalımı yarattığını’ belirtti. Davutoğlu, bayramın üçüncü günü yaşanan olayların ‘Öcalan çağrısı ya da güvenlik güçlerinin tedbirleri sayesinde değil, toplumsal sağduyu ve çözüm süreci psikolojisinin galip gelmesi sonucunda sona erdiğini’ ifade etti.

Davutoğlu, ‘yol haritası üzerinde anlaştıktan sonra yaşanan olaylara bakıp çözüm sürecini ve görüşmeleri sorgulamaya başladığını’ dile getirirken ‘örgütün çözümden rahatsız olduğunu belirtti. Geçmişte 2009 demokratik açılım süreci dahil olmak üzere Oslo’da çözüme yaklaşıldığı anda çözümden rahatsız olan dış güçlerin ve PKK’nın süreci sabote ettiğini’ söyledi.

‘İmralı sürecini tercih ederiz’

Oslo sürecine dair ilginç anekdotlar anlatan Başbakan, Oslo’da yabancı heyetler üzerinden örgütle görüşmeler yaptıklarını bundan rahatsız olduğunu ifade ederken ‘İmralı’da Öcalan’la görüşmeyi Oslo sürecine tercih ettiğini’ vurguladı. Davutoğlu ‘örgütün Oslo sürecinde şu adımı atarsanız, çekilme dahil tüm adımları atarız dediğini ancak geçen dört yılda Oslo’da görüşülen tüm konuların çözülmesine karşın örgütün yine verdiği sözleri tutmadığını’ belirtti.

Davutoğlu, örgütün Gezi olayları sonrası ve 17-25 Aralık sürecinde’ hükümet galiba gidecek’ hesabı içine girdiğini ve geri çekilme dahil, mutabakatlara uymadığının altını çizdi.

‘Bütün bu yaşananların sonunda örgütün çözümden rahatsız olduğunu, süreci bölgede bir tahakküm aracı olarak gördüğünü ve kendilerinin buna asla izin vermeyeceklerinin’ altını çizdi. Çözüm sürecinin alternatifinin kamu düzenini bozmak olmadığını söyleyen Davutoğlu ‘Hükümetin yol haritasının net olduğunu, HDP’nin Kandil’den gelmesiyle son kararın verileceğini ve örgütün verdiği sözleri tutması durumunda üçüncü göz dahil tüm adımları hızla atacaklarını’ ifade etti.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat