Davutoğlu seçim kampanyasını başlattı...

  • GİRİŞ26.10.2014 09:28
  • GÜNCELLEME26.10.2014 19:36

Sembollerle dolu ziyaret bir anlamda yeni dönemin politik kodlarını taşıyor. Bilindiği gibi Davutoğlu sürekli metaforlar ve simgelerle konuşuyor. Kayseri’de pencerelere, yol kenarlarına çıkmış insanlar tarafından karşılanan Başbakan şehirdeki ilk ziyaretini Seyyid Burhaneddin Türbesine yaptı.

Seyyid Burhaneddin, Mevlana’nın hocalığını yapmış bir isim. Hoca Burhaneddin onbirinci yüzyılda Anadolu’nun İslamlaşmasını sağlayan ‘kolonizatör Türk dervişlerinden’. Kayseri’nin bazı özellikleri Davutoğlu’nun vurguladığı ‘ihya ve inşaa’ sembolizmiyle örtüşüyor.

Son tahlilde romantik bir Türkiye milliyetçisi olan Davutoğlu için bu ziyaret önemliydi ve Kayseri programına önce Seyyid Burhaneddin’in makamında dua ederek başladı. Kayseri, AK Partinin kalesi. Onun için meydandaki kalabalık üzerinden bir politik analiz yapmamak lazım.

Davutoğlu’nun iki tarz-ı siyaseti!

 Kayseri günümüzde Türk - İslam sentezinin rol modeli konumunda. Orta Anadolu asabiyesinin karakteristiklerini bünyesinde barındıran şehir ‘muhafazakar - milliyetçi - kalkınmacı’ kimliğiyle öncü özelliği taşıyor.

Kayseri organize sanayi bölgeleri, şehircilikte kat ettiği mesafe, dindar kimliği, Anadolu ulularını bünyesinde barındırması ve dünyaya açık yüzüyle Davutoğlu’nun hayalindeki şehri temsil ediyor. Yer yer bir siyasetçiden ziyade edebiyatçı edasıyla yaptığı konuşmasında buna özel vurgu yaptı. Davutoğlu’nun deklare edilmemiş ‘pergel siyasetinin’ sabit ayağını Kayseri, Konya, Çorum’un derin ‘muhafazakar / milliyetçi’sosyolojik hattı oluşturuyor. Pergelin serbest ayağındaysa açılım süreci başta olmak üzere demokratikleşme reformları ve özgürlükler var.

Erken seçim olacak mı?

 Erken seçim olup olmayacağını zaman gösterecek ancak hükümette erken seçim havası yok. Bununla birlikte Başbakan seçim startını şimdiden verdi. Davutoğlu, il gezileriyle seçim öncesi Anadolu’yu iki defa turlamış olacak. Hafta sonu Afyon kampında seçim stratejisi konuşulacak. Başbakan ilk kampını ve ilk istişare toplantısını yapacak.

Davutoğlu, il kongrelerine bizzat katılmak suretiyle teşkilatla tanışacak. Yeni dönemin kadrosunu ve teşkilatlarını bizzate kendi eliyle kurmuş olacak. İl başkanları toplantısı ilk defa Anadoluya götürülerek taşraya farklı bir dinamiz getirilecek.

Ahmet Davutoğlu, Erdoğan sonrasında Başbakanlığı devir alarak çok zor bir işe soyundu. Ne yaparsa yapsın, ne söylerse söylesin Erdoğan’la karşılaştırılacak. Bu süreçte Yalçın Akdoğan’ın siyasi hafıza işlevi üstlenerek sorumluluk alması büyük şans. Bir anlamda Akdoğan hükümette politik çıpa vazifesi görüyor.

Davutoğlu gezerek ne yapmaya çalışıyor?

1.            Başbakan olur olmaz başlattığı ziyaretlerle seçim öncesi meydanlara ısınma pratiği yapıyor.

2.            Erdoğan sonrası dönemde sahada durarak teşkilatların motivasyonunu yüksek tutmaya çalışıyor.

3.            Dışişlerinden sonra halka giderek milletle aracısız ve sahici bir ilişki kurmak istiyor

4.            Erdoğan sonrası dönemin test sürüşünü yapıp, kontrollü geçişin adımlarını atıyor.

5.            Erdoğan’ın ‘karizma/çalışma’  denklemine karşı ‘kadro/çalışma’  stratejisini sınıyor.

6.            Erdoğan sonrası dönemi sahada geçirerek yeni dönemin teşkilatını kuruyor.

7.            Sorunları Ankara’dan dinlemeyi değil, yerinde görüp çözmeyi planlıyor.

8.            Seçim öncesi alana çıkarak psikolojik üstünlüğü ele geçirmeyi amaçlıyor.

9.            Yeni dönemin hedeflerini halka anlatıp, milleti denkleme dahil etmek istiyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat