AK Parti nerede kimi aday gösterecek?

  • GİRİŞ03.12.2008 00:02
  • GÜNCELLEME03.12.2008 16:02

Başbakan Erdoğan’ın Kızılcahamam toplantısında yerel seçim startı vermesi ve 5 Aralık’ta Büyükşehir adaylarını açıklayacağını söylemesi siyasi tansiyonu bir anda yükseltti. Siyasi kulislerde bu kadar çabuk beklenmeyen bu karar birçok kaygıyı da beraberinde getirdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak AK Parti’den istifa etti.

İstanbul 2009 seçimlerinin önemli merkezlerinden biri. İstanbul’da AK Parti ile CHP arasında Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş gibi ilçelerde ciddi bir rekabet yaşanırken asıl mücadele AK Parti içinde yaşanıyor. AK Parti’den adaylık için adı konmamış ve kamuoyuna yansımayan büyük bir çekişme yaşanıyor.

Adaylar bir yandan teşkilatları ikna turları düzenlerken diğer yandan ilçelerindeki kanaat önderlerini yakın markaja almış durumdalar. Bu rutin süreç devam ederken adayların Erdoğan’ın dikkatini bir şekilde çekmeleri ve adaylıklarını kesinleştirmeleri gerekiyor. 

2009 Yerel seçimleri tarihe AK Parti için aday adaylığı yarışının en zayıf geçtiği seçimlerden biri olarak geçecek. Seçimlere çok az süre kalmışken adaylar henüz ortaya çıkamıyorlar. Kulislerde birçok ismin web sayfalarını dahi hazırladıkları belirtilirken adaylıklarını açıklama noktasında aynı cesareti gösteremedikleri ileri sürülüyor. Bu tablonun ortaya çıkmasında yarışın sonucunun adaylar arasındaki rekabetten çok genel merkezin kararına bağlı olmasının büyük tesiri var. Bu seçimlerde milletvekilliği seçimlerinden sonra yerel seçimlerde de genel merkezlerinin tek belirleyici olduğu bir seçim yaşanacak. Bu manzaranın demokrasinin işlemesi ve tabana yayılması bakımından oldukça mahzurlu olduğunu ifade edelim.

İstanbul Büyükşehir adaylığında Kadir Topbaş’ın ipi göğüslemeye yakın olduğunu daha önceki yazılarımızda ifade etmiştik. İlçelerde ise durum biraz daha karışık. Bir tarafta kesin kalacak denen başkanlar diğer tarafta ise gitme ihtimali yüksek olanlar yorumları yapılıyor. Bir diğer yandan ise yeni kurulan 8 ilçede durumlar oldukça karışık. Tüm bunların yanında yeni yüzlerin adaylık beklentisi var.

Sürekli ifade ettiğimiz gibi AK Parti’de tek seçicinin Erdoğan olduğunu belirtelim. Herkesin bir hesabı var ama Erdoğan’ın tavrı nihai neticeyi verecek. Kızılcahamam toplantısında da görüldüğü üzere Erdoğan açık ve net bir biçimde “hiç kimsenin yeri garanti değil ve hiç kimse partinin üzerinde olamaz” mesajını verdi. Erdoğan olabildiğince yalın bir biçimde “son sözü ben söylerim” dedi ve tabiri caizse herkese gözdağı verdi. Bu bağlamda adaylık yarışı büyük ölçüde anlamını yitirdi ve tüm gözler Başbakan’a çevrildi.

1. Küçükçekmece: AK Parti’nin en rahat olduğu ilçelerin başında geliyor ve Aziz Yeniay’ın yeri garanti gibi. Kulislerde bir ara ismi Büyükşehir için de geçse de Yeniay bunu doğrulamadı ve Küçükçekmece’de yapmak istediği projeler olduğunu ifade etti.

2. Beyoğlu: İstanbul kulislerinde yeri garanti gibi görünen ilçelerden biri de Beyoğlu. AK Parti burada Ahmet Misbah Demircan’la yola devam diyor.

3. Zeytinburnu: Devam etme ihtimali kuvvetli olan başkanlardan bir diğeri Murat Aydın olarak gösteriliyor. Burada başarılı hizmetler ortaya koyan Aydın’ın yeri sağlam gibi.

4. Ümraniye: Kulislerde sorunsuz olarak gösterilen ilçelerden biri Ümraniye ve genel kanaat Hasan Can’ın bir dönem daha devam edeceği. Ama siyasette 24 saat çok uzun bir süre her an her şey olabilir.

5. Bayrampaşa: İstanbul seçimlerinin en ilginç yarışlarından biri bu ilçede yaşanacak. Bir yanda başarılı bir belediye ve başarılı bir başkan diğer yandan değişim ve yenilik ihtiyacı. Erdoğan bu zor tercihe yakın zamanda son noktayı koyacak. Hüseyin Bürge’nin tamam mı, devam mı kararını Tayyip Bey verecek. Eski ilçe başkanı Atilla Aydıner ve Belediye Meclis üyesi Mehmet Çakır’ın ismi kulislerde adaylık için geçiyor. Bu isimlerin yanında 2004’te aday adayı olan Yıldız Seferinoğlu’nun isminin de zikredildiğini belirtelim.

6. Pendik: Pendik’te de Bayrampaşa benzeri bir durum var ve mevcut başkan Erol Kaya’yla ilgili son kararı Erdoğan verecek. Başbakan’ın daha önce üç dönem görev yapan başkanların değiştirileceğini söylemesi Pendik, Bayrampaşa ve Eyüp’ün durumunu belirsiz hale getiriyor.

Pendik, İstanbul’da en çok aday adayının çıktığı ilçelerden biri ve adaylara arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Başkan yardımcıları Rüstem Kabil, Nurettin Beşinci, Diş hekimi Bülent Kula, İşadamı Ahmet Cin, İşadamı İbrahim Ciminli’nin isimleri siyasi kulislerde adaylık için geçenlerden sadece bazıları. İsmail Haskul’unda bölgede sevilen biri olarak SP’den aday olacağı öne sürülüyor.

7. Eyüp: Ahmet Genç’in durumu da henüz belirsizliğini koruyor. Burada da nihai kararı Başbakan verecek. Eyüp için ismi konuşulanlar arasında Eski ilçe Başkanı Mehmet Er, MÜSİAD’dan Nurettin Nebati ve İl Yönetim kurulu üyesi Selim Bilmen’nin  adları geçiyor.  Geçen seçimde adı ilk sırada gündeme gelen Deniz Köken yine iddialı isimlerden.

8. Fatih: İstanbul’un en ilginç seçimlerinden biri bu ilçede yaşanacak. Eminönü ve Fatih ilçelerinin birleşmesinden sonra bu ilçede kıran kırana bir yarış yaşanıyor. Bir yandan genel merkezde güçlü bir lobiye sahip olan Nevzat Er, diğer yanda Fatih’te başarılı hizmetleriyle dikkat çeken Mustafa Demir yarışacak. Bazı yorumcular Demir’i bazıları ise Er’i favori gösterirken kulislerde Demir’in bir adım önde olduğunu ifade ediliyor.

Bu iki başkan yanında Barış Boyacı, Nurettin Ertemel, Hasan Suver ve Selman Okumuş isimlerinin de tedavülde dolaştığını belirtelim.

9. Üsküdar: AK Parti için simgesel önemi olan ilçelerden biri olan Üsküdar’da işler göründüğünden daha karmaşık bir halde. Tayyip Beyin evinin bu semtte olması ilçeyi önemli hale getiriyor. Üsküdar’ın kaybedilmesi il yönetimi için ciddi bir sorun oluşturabilir. Mevcut başkan Mehmet Çakır’ın teşkilatlarla yaşadığı sorunlar adaylığını zora sokarken burada da son sözü Tayyip Bey söyleyecek. SP adayı Yılmaz Bayat’ın burada sevilen ve beğenilen bir isim olması AK Parti’nin işini zorlaştırıyor.

Üsküdar’da ismi konuşulan adaylar arasında Sakarya Üniversitesi Öğretim üyesi Mahmut Karaman, Ekrem Baki ve İsmet Uçma isimleri geçerken bazı yorumcular özellikle bölgede sevilen bir isim olan inşaat mühendisi Mustafa Kara’ya dikkati çekiyorlar. İşadamı olan Kara’nın parti içinde güçlü bir lobisi olduğu halk arasında yaygın biçimde konuşuluyor.

10. Maltepe: Mevcut başkan Fikri Köse’nin durumu kimi yorumcular tarafından kalacaklar arasında yer alırken, kimi yorumcular tarafındansa gitmesi muhtemel isimler arasında geçiyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Danışmanı Tuncay Karartı Maltepe belediye başkanlığı için istifasını veren bürokratlar arasında. Kulislerde Maltepe’de zor bir mücadele geçeceği öne sürülüyor. Bazı mahfillerde Ali Kaya ve Abdullah İmamoğlu’nun da ismi de zikrediliyor.

11. Beykoz: İstanbul kulislerinde mevcut başkan Muharrem Ergül’ün adı gitmesi muhtemel isimler arasında sayılırken henüz ortada netleşmiş bir durum yok. Son dönemlerde ismi sık sık gündeme gelen Beykoz Belediyesinde son kararı Başbakan verecek.

12. Esenler: İlçede sevilen isim mevcut belediye başkanı Mehmet Öcalan yeniden adayken bu arada eski ilçe başkanı Yavuz Selim Tuncer’in ismi de en ciddi adaylar arasında geçiyor. Vatandaşlar Esenler’in İstanbul’un tartışmalı ve çetin adaylık sürecinin geçeceği yerlerden biri olduğunu dile getiriyorlar. Kulislerde Ayhan Bölükbaşı’nın da ismi geçiyor ama son karar henüz belli değil.

13. Adalar: AK Parti’li mevcut belediye başkanı Coşkun Özden yeniden adayken, adaylığını açıklayan bir diğer isim de Makine yüksek mühendisi Mahmut Çelik. Çelik’in kurucu ilçe başkanlığı yanında teşkilatlarda önemli görevler üstlenmesi ve başarılı bir isim olması onu aday yapacak mı bilinmez ama bu ilçede CHP’nin göstereceği aday AK Parti’nin işini zora sokabilir.

14. Sarıyer: Siyasi kulislerde AK Parti’li mevcut belediye başkanı Yusuf Tülün’ün yeniden aday olacağı öne sürülürken henüz ortada netleşmiş bir durumun olmadığını da belirtelim.  İl yönetim kurulu üyesi Ayşegül Topal’ın da ismi burası için geçerken CHP’nin buradan göstereceği güçlü bir aday AK Parti’yi tek alternatif olmaktan çıkarabilir.

15. Bahçelievler: Mevcut başkan Osman Develioğlu yeniden adayken bu defa işinin oldukça zor olduğunu yeri gelmişken belirtelim. CHP adayı Saffet Bulut karşısında AK Parti bu defa kolay bir seçim kazanamayabilir.

16. Kartal: Mevcut başkan Arif Dağlar yeniden adayken karşısına rakip olarak Evyap yöneticilerinden Bekir Kılıç’ın geçme ihtimali yüksek görünüyor. Bu arada CHP’nin Kartal Belediye Başkanlığı için eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay’ın isminin de geçtiğini belirtelim  

17. Bağcılar: İstanbul’da adaylık tansiyonunun en düşük olduğu yerlerden biri olan Bağcılar’da mevcut belediye başkanı Lokman Çağırıcı yeniden aday ve henüz karşısına rakip olarak çıkmış birisi yok.

18. Avcılar: Mevcut belediye başkanı CHP’de olan bu ilçede AK Parti’nin seçimi kazanması sürpriz olmayacak gibi görünüyor. Yapılan araştırmalarda AK Parti ile CHP’nin başa baş bir durumda oldukları öne sürülüyor. Avcılar için şimdilik Tahsin Sipahioğlu ismi kulislerde dolaşırken daha başka adaylarında çıkabileceği ileri sürülüyor.

19. Büyükçekmece: AK Parti’nin bu seçimlerde en ümitsiz olduğu ilçelerden birisi. Burada mevcut başkan Hasan Akgün seçimlerin favorisi. AK Parti’nin adayları arasında ise eski il teşkilat başkan yardımcısı ve ilçe başkanı İlker Gürbüz’ün adı geçiyor. AK Parti için zor ama imkansız olmayan bir yarış olacak. 

20. Sancaktepe: İstanbul’un yeni ilçelerinden biri olan Sancaktepe’de gerçekten görülmeye değer bir seçim yarışı yaşanıyor. Bir yandan Samandıra’da başarılı hizmetler yapan Yusuf Büyük diğer yandan diğer adaylar buradaki yarışı ilginç hale getiriyor. Henüz tam olarak netleşmese de İstanbul kulislerinde Maltepe Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Turan Pir, Kartal Belediyesi’nden Ünsal Kıraç ve 1999 seçimlerinde FP adayı olan Aydın Bozkuş’un isimleri de tedavülde dolaşıyor.

21. Başakşehir: Yeni ilçelerden olan Başakşehir, birçok ismin adaylık için aklından geçirdiği yerlerden biri. Başta Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve Spor AŞ Genel Müdürü Göksel Gümüşdağ'ın adı Başakşehir Belediye Başkanlığı için geçiyor. Başakşehir’e AK Parti çok sürpriz bir simi de getirebilir. Bu ismi ilerleyen günlerde netleştirip yazacağız.

_______________

Perşembe günkü yazıda AK Parti’nin 16 Büyükşehir adayını analiz edeceğiz. Büyükşehir Başkanlarından kim kalıyor, kim gidiyor sorularına cevap arayacağız. Daha sonra İstanbul’a dönüp kalan 18 ilçeyi yazacağız.


Hüseyin Yayman - Haber 7
huseyinyayman@gmail.com

Yorumlar140

  • mehmet gider 15 yıl önce Şikayet Et
    sancaktepe. malesef gamze hocam keşke birkaç tane daha YUSUF BÜYÜK olsada üsküdarada kadıköyede göndersek ama o bir tane ve sancaktepenin ona ihtiyacı var size veremeyiz daha onun bize vereceği çok hizmet var sabahları işine giden vatandaşı sohbetiyle güler yüzü ile moral depolayarak gönderen yaptığı hizmetlerle birçok ilçe belediyesini kıskandıran bir başkan hiç başkasına verilirmi hocam siz kendinize başka yusuf büyükler bulun
    Cevapla
  • Mahmut ŞANLIER 15 yıl önce Şikayet Et
    Bence Başkan Hasan KANBUR olur. Bence Sancakteope Belediye Başkanlığı'nın bütün kriterlerine uyan Hasan KANBUR'dur. Çünkü Sancaktepe'nin en önemli problemi İSKİ-Havza ve İmar sorunudur. İSKİ eski Şube Müdürün Sancaktepe Belediye Başkanlığına aday koyması bence bir avantajdır.
    Cevapla
  • kazım kıllı 15 yıl önce Şikayet Et
    sancaktepe ye BÜYÜK başkan yakışır. samandıraya kattıgın güzellikler için sağolasın büyük başkan. şimdi inşallah sancak tepeye sancağını dikeceksin tüm veysel karani mh seninle.
    Cevapla
  • mustafa enes 15 yıl önce Şikayet Et
    Sancaktepe için.... Her mahallede açılan sağlık ocaklarıyla, 10 adet yeni okul 2 adet engelliler okulu, köprü ve menfez yapım işleriyle, ilk noter, nüfus ve tapu hizmeti, ptt, değişik bankalara ait bankamatik lerin Samandıraya kazandırılmasıyla, sünnet şöleni, meslek edindirme kursları, yardıma muhtaç ailelere yrd. gibi sosyal etkinliklerle Samandıra'ya çok şey,BÜYÜK şeyler kazandıran BÜYÜK başkanla daha güzel Sancaktep için...
    Cevapla
  • mustafa enes 15 yıl önce Şikayet Et
    Hizmete devam.... Onarılan, genişletilen yollar, gelişen ve güzelleşen çevre, eğitimin ve başarılı öğrencilerin el üstünde tutulması, sivri sinek gibi hastalıklara yol açan zararlıları engellemek için hayvan barınaklarının sınırlandırılması, önemli günlerde düzenlenen aktivitelerle daha yaşanabilir Samandıra.... Yaşanabilir Sancaktepe için Yusuf BÜYÜK'le devam....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat