Ak Parti'nin Adana adayı kim olacak?

  • GİRİŞ09.01.2009 09:11
  • GÜNCELLEME09.01.2009 09:11
Adana seçimlerini analiz ettiğimiz ilk yazıdan sonra birçok mail ve telefon geldi. Bu maillerin çoğunda taraflı yorum yaptığımız şeklinde bir serzeniş vardı. Yerel seçimlerle ilgili yazı dizimizi Eylül 2008’den bu yana takip edenler bilirler ki burada bir parti değerlendirmesi değil siyasal analiz vardır. Bu köşede parti farkı gözetmeksizin geçmiş dönemlerin seçim istatistikleri tek tek sıralanır ve rakamlara üzerinden bir değerlendirme yapılır. Yani burada rakamlar ve objektif tahliller vardır. Sanırım analizlerimize gösterilen teveccüh de bunu açık biçimde ortaya koyuyor.
Aytaç Durak’ın yaşını, kaç yıldır başkanlık yaptığını yazmamızı dahi taraflı bulan bir yapıyla karşı karşıyayız. Aytaç Durak ve Adana siyasetiyle ilgili en kapsamlı analizlerden birini kaleme almamıza rağmen bazı kesimlerin tepkisini anlayabilmiş değiliz. Aytaç Durak’ın Adana’da ‘fenomen’ olduğundan bahsettikten sonra değerlendirmemizi şöyle noktalamışız “Son tahlilde Aytaç Durak ismi Adana’da bir marka ve bu defa MHP gibi güçlü bir başka müesseseyle birleşerek yoluna devam etmek istiyor.” Bu değerlendirmeyi dahi yeterli bulmayanlar var.
Yeri gelmişken buradan bir kez daha 2004 yerel seçimlerinde Adana Büyükşehir’de partilerinoy dağılımını yeniden yazalım ve yorumu sizlere bırakalım. AKP % 39.8, CHP % 17.9, MHP % 9.5 oranında bir oy almış. İlçe bazında ise toplam 13 ilçenin 9’da AKP, 2’de MHP, 1’de CHP ve 1’de SP belediye başkanlığını kazanmış.
Bu meseleyi okuyucularımızın takdirine havale ederek AKP’nin aday adaylarına geldiğimizde, birçok yerde olduğu gibi Adana’da da birçok aday adayı var ve AKP’lileri zor bir süreç bekliyor.
AKP’nin Büyükşehir adayları kimler?
AKP’nin Adana Büyükşehir adayları arasında Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Karayolları Genel Müdür Yardımcılığından istifa eden Mahmut Çelikcan, Anap’lı eski milletvekili Mehmet Ali Bilici, eski milletvekili Abdullah Torun ve Yusuf Özer isimleri geçiyor. Daha başka isimlerde zikredilse de kulislerde asıl yarışın Azim Hoca ile Mahmut Çelikcan arasında yaşandığı belirtiliyor.    
Azim Öztürk: Büyükşehir’in Mahmut Çelikcan’la birlikte favori adayı. Bölünmeden önce Türkiye’nin en büyük ilçelerinden Seyhan ilçesinin belediye başkanı. 2004’te belediye başkanı olduğu ilk günden bu yana ismi potansiyel Büyükşehir başkanı olarak geçen Azim Hoca, belli ki Büyükşehir’i çok istiyor.
Azim Hoca’nın en büyük avantajı 5 yılda Seyhan’da yaptığı başarılı hizmetler. Başkan burada yaptıklarını tüm Adana’ya yaygınlaştırmak istiyor. Aytaç Durak’la yıldızı bir türlü barışmayan Öztürk’ün halkla ilişkileri Durak kadar başarılı olmasa da, Seyhan’daki başarılı belediyecilik örneği kendisine ciddi avantaj sağlıyorProf. Dr. Öztürk, “Seyhan’dan sonra Adana’ya hizmete de azimliyiz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere partimiz ve teşkilatlarımızın tensip ve takdirleriyle Adanalı efendi, biz hizmetkâr olacağız” diyor.
Genel merkez nezdinde önemli bir desteğe sahip olan Azim Hoca, kanaat önderleri nezdinde Durak’la mücadele edecek yegane isim olarak gösteriliyor. Adana’nın yerlileri arasında ciddi bir desteğe sahip olan Öztürk özellikle Doğu ve Güneydoğu’dan gelen vatandaşlar arasında görece daha düşük bir popülariteye sahip. 
Mahmut Çelikcan: Karayolları Genel Müdürlüğünden istifa ettiği ilk günden itibaren ismi Büyükşehir’e yakıştırılan Mahmut Çelikcan, Azim Hocayla ciddi bir yarış içinde. Kısa sürede ismi Adana’da efsaneye dönüşen Çelikcan’ın tabanda ve özellikle Doğulu seçmenler arasında heyecan yarattığı dile getiriliyor.
Aslen Elazığ, Palu’lu olan ancak doğma büyüme Adana’lı olan Çelikcan Karayollarında elde ettiği başarı ve tecrübeyi Adana’ya taşımak istiyor. Bazı yorumcular Çelikcan’ın Aytaç Durak’ın Doğulu seçmenler üzerindeki hakimiyetini kıracak isim olduğunu öne sürüyorlar. 
Mahmut Çelikcan’ın popülaritesi onu aday yapacak mı bilinmez ama AKP Çelikcan’la yeni bir Menderes Türel efsanesi yaratabilir. Kulislerde Çelikcan’ın parti yöneticileri arasında ciddi bir desteğe sahip olduğu ve Aytaç Durak’ın alternatifi olarak gösterildiği konuşuluyor.
Mehmet Ali Bilici: Adana’da sevilen isimlerden biri olan Mehmet Ali Bilici, geçmişte Erkan Mumcu’nun ekibindeydi. Siyasetçi kimliği kadar işadamı kimliğiyle de bilinen Bilici’nin, Öztürk ve Çelikcan kadar fazla şansı olmadığı ileri sürülüyor. 18, 20 ve 21. dönem Adana milletvekili olan Bilici’nin en büyük şansı klasik bir Adanalı olması.
Ak Parti kulislerinde çok fazla şans verilmese de Adana’da ismi konuşulan aday adaylarından biri de Abdullah Torun. Adana eski milletvekili olan Torun’un ismi tedavülde dolaştırılsa da kanaat önderleri nezdinde pek şans verilmeyen aday adaylarından biri olarak gösteriliyor.
Uzun zaman önce aday adaylığını ilan eden Yusuf Özer’in mücadelesi saygıyı hak etse de adaylığı alması imkansız görünüyor. Yusuf özer’inde temel stratejisinin hani Büyükşehir adaylığı olmasa bile isminin Adana siyasetinde dolaşması olduğu belirtiliyor.
Adana’da CHP Cephesi: CHP’de tam anlamıyla ağızları bıçak açmıyor ve herkes AKP’nin adayını açıklamasını bekliyor. 2004 seçimlerine Bülent Özülkü ile giren CHP bu yarıştan mağlup ayrılmıştı. 1980 Öncesi dönemde sosyal demokratların kalesi olan Adana bugün artık bu özelliğini terk etmiş durumda. CHP’nin burada seçimleri kazanabilmesi iyi bir aday tercihi yanında AKP ve MHP’nin birbirinin önünü kesip CHP’nin aradan sıyrılmasına bağlı. Bu noktada CHP doğru bir strateji yürütüyor ve rakiplerinin elini görmek istiyor. Baykal’ın bu seçimlerde izlediği ‘bekle gör’ taktiği partiye inisiyatif kazandıran bir strateji.  
Tabanda sevilen bir isim olmasına rağmen Mustafa Sarıgül’le hareket ettiği için partiden kopartılan Bülent Özülkü, 2004’ten bu yana tabandaki çalışmalarını devam ettirmesine rağmen CHP’den yeniden aday yapılması imkansız görünüyor. CHP’de ismi öne çıkan Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgmüş’ün genel merkez tarafından istendiği ileri sürülse de henüz ortada netleşmiş bir durum yok. CHP yıllar sonra yeniden Selahattin Çolak’a dönerse şaşmamak gerekir. Adana’da CHP’nin öne çıkan flaş bir aday adayı henüz yok.  
CHP’nin Adana’da seçimi kazanabilmesi için hem E5’in altından, hem muhafazakâr çevrelerden, hem de MHP tabanından oy alabilecek bir aday bulması ve bu ismin Adanalıda heyecan yaratması gerekiyor. Aksi takdirde CHP’yi yeni bir hüsran daha bekliyor.
Adaylıklarını açıklayan Avukat Soner Çetin, Mithat Topal ismi kamuoyunda konuşulsa da uzmanlar bu isimlere pek şans tanımıyor.
İlçelerde son durum: 2004 seçimlerinde Adana’nın 13 ilçesinin 9’da AKP belediye başkanlıklarını kazandı. AKP, Seyhan’da Azim Öztürk, Yüreğir’de Ömer Topçu ile seçimleri aldı. Bu ilçelerin bölünmesiyle Çukurova ve Sarıçam isimli iki yeni ilçe daha kuruldu ve yarış bir parça daha hızlandı.
MHP ilçe adaylarını açıklamasına rağmen diğer partilerin henüz adaylarını belirlemedikleri görülüyor. Önümüzdeki hafta bazı isimlerin daha somut biçimde öne çıkacağı tahmin ediliyor. MHP Seyhan’da eski bankacı Ahmet Özlü, Yüreğir’de Yunusoğlu Belde Başkanı Recai Doğan, Çukurova’da Abdülkadir Üçkardeşler ve Sarıçam’da Sinan Gül’le yarışacak. MHP bu seçimlere geçmişe nazaran daha ümitli giriyor.
AKP’de ilçeler düzeyinde de ciddi bir rekabet yaşanıyor. Adaylar bir yandan temayül yoklamasından ve anketlerden çıkmaya çalışırken diğer yandan da genel merkez nezdinde lobi çalışmalarına son sürat devam ediyorlar. Her belediye için en az yedi sekiz adayın yarıştığı AK Parti’de, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliklerinde de ciddi bir yarış yaşanıyor.
AKP’de, Sosyal Demokrasi Vakfı kurucularından olan ve uzun süredir bu vakfın Adana başkanlığını yürüten Fehmi Kaya’nın, yeni kurulan Çukurova ilçesinden Belediye Başkanlığı için aday adayı olması son günlerin en sürpriz gelişmesi olarak değerlendiriliyor.
Son söz olarak MHP’nin ciddi bir tabanının olduğu Adana’da bu partinin Büyükşehir’i alması hem parti için hem de Adana için büyük anlam taşıyor. MHP Adana’yı alırsa tarihinde bir ilki başaracak. Adana Büyükşehir’de çetin bir yarış yaşanıyor. Adana’da diğer illerin tersine üçlü bir yarış yaşanıyor. Şimdilik gözler AK Parti’nin açıklanacak adayında olsa da asıl yarış daha sonra yaşanacak.
Görünen o ki Aytaç Durak bir adım önde olsa da seçimler ortada ve son anda AKP’de, CHP’de, MHP’de kazanabilir. Uzmanlar Adana’da seçimin kaderin E5’in altının belirleyeceğini ifade ediyorlar.
Bir sonraki yazıda Eskişehir seçimlerini tahlil edeceğiz...
HÜSEYİN YAYMAN - HABER 7

Yorumlar14

  • Hakan Yılmaç 15 yıl önce Şikayet Et
    Aytaç Durak. Evet adana da mhp %50 nin üzerinde oy alacak nedenmi, büyük olasılıkla chp uygun adayı bulamıyacak ve oylarının büyük bölümü mhp ye gidecek. ayrıca azim öztürk'ün adanalı olmamasıda ayrı bir etken.
    Cevapla
  • hakanbozatli 15 yıl önce Şikayet Et
    boşa kımse nefes tüketmesın. adanada mhp %50 üzerinde oy alır.
    Cevapla
  • veysel doğan 15 yıl önce Şikayet Et
    Yanıltıyorlar. Sn Başbakanımızı adanada Abdullah Gül adına siyaset yapan iki prf milletvekili yanıltıyorlar.Bu iki milletvekili ileride oluşabilecek bir siyasi oluşum adına yanlarına eski ülkücüleri ve eski radikalleri alarak bir siyasi grup oluşturmaya çalışmaktadırlar.Bunu yaparkende yanlarına Abdullah gülün yakın bir adamıyla ikilem kurup sn başbakanımızı ve ak partiye karşı sinsi bir plan uygulamaktadırlar,hiç bir tabanı olmayan bu iki akademisyen vekil adanada ak parti teşkilatlarını kendi hegemonyaları altına almakt
    Cevapla
  • omer ekin 15 yıl önce Şikayet Et
    galip menderes bey. siz ne biçim partilisiniz yok şu olmasa zırnık yok kardeşim eğer tehditle oy veriyorsanız bence oyunuzu kendinize saklayın ha bide adana da akparti kaybedecekse bence ak parti değil siz kaybedersinix sonra dövünüp durursunuz
    Cevapla
  • omer ekin 15 yıl önce Şikayet Et
    ben siirtliyim. valla ben siirtliyim hep hayalimde azim öztürk gibi bir aday olmuştur hep imrenmişimdir inanın bence şayet o olursa adana çok büyük değişim yaşar tabi ben adanalı olmadığım için sadece yorum yaptım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat