Afrin’den geriye Batının PKK seviciliği kaldı

  • GİRİŞ19.03.2018 09:20
  • GÜNCELLEME19.03.2018 09:20

Türkiye’nin Vietnam’ı olacağı iddia edilen Afrin 50 günde PKK’dan alındı. Üstelik ellerindeki sınırsız silah stokuna rağmen. Operasyondan geriye kalacak hatıralardan biri; PKK ve YPG muhibbi bazı ülke ve uluslararası örgütlerin Türkiye’nin Afrin’deki terörle mücadelesinin meşruiyetini sorgulatmak için yaptığı çağrılar olacaktır. En son Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin Afrin’den çıkmasını talep etmişti. Çağrının resmi bir yaptırımı yok ama kendilerine bağımlı olduklarını düşündükleri Türkiye’yi her zamanki gibi ekonomik sopa ile dövmeyi deneyeceklerdir. Yapmadıkları şey de değil. 

Yapmadıkları diğer bir şey de dürüst olmaları. Türkiye keyfinden Afrin’e girmedi. Sessiz kalsaydı PKK/YPG’nin yarın estireceği terör bugünkünden çok daha fazla olacaktı. “YPG Türkiye’ye saldırmıyor” gibi içi boş laflar etmeleri konuyu hiç bilmedikleri anlamına geliyor ki bu daha da vahim bir durumdur. Bir kere YPG diye bir örgüt yok, Suriye’de bu isimle hareket eden PKK var. İsmini bile PKK koymuş ve başındaki sözde komutanları Türkiye’den giden veya PKK için yıllarca savaşmış Suriyeli PKK’lılardır. 

Eğer Afrin’deki militanlar kendi yurtlarını savunuyorlarsa Güneydoğu kökenli PKK’lıların orada ne işi var? Afrin onların yurdu değil. Ayrıca Türkiye içinde yakalanan ve öldürülen Suriyeli teröristler var. İstanbul, Ankara, İzmir veya Diyarbakır bunlardan hangilerinin memleketleri olur? Diğer yandan şu anda Rakka ve El Bab gibi diyarlarda konuşlu YPG güçlerinden hangileri DAEŞ’le mücadeleden sonra geri çekildi? Arap halkın geri dönmelerine müsaadeleri var mı? Hem ÖSO birlikleri de kendi yurtları için savaşıyor ve fakat Avrupa’dan en ufak bir destek mesajı gelmiyor. Herhalde sakal farkıyla Avrupa’nın gönüllerine giremediler. 

Afrin’de çözümün ne olduğunu AB de ABD de çok iyi biliyorlardı. PKK/YPG çekilir de Türkiye için tehdit oluşturmaktan çıksaydı çözüm bulunmuş olacaktı. Ancak Avrupa Parlamentosundan sayıları 5-10 bin civarında olan militanların Afrin’den çekilmesi için çağrı yaptıklarına hiç şahit olmadık. Aynı Avrupa bir milyon sivilin şehri terk etmesini PKK’lı teröristlerin Afrin’de kalmalarına ve Türkiye ile savaşmalarına tercih etti. Demek ki yüzbinlerce Afrinlinin 5-10 bin PKK’lı kadar kıymeti yokmuş. 

Suriye savaşı gösterdi ki; Avrupa’nın sivillerle ve mültecilerle arası hiç iyi olmadı. Şu anda sokaklarında bir tane Suriyeli görmemek uğruna Türkiye’ye milyarlarca Euro veriyorlar (Türkiye vicdanlı davranıp parayı kabul etmemeliydi). Mülteci fobisi o kadar fazla ki birkaç bin mülteciyi barındırmamak için AB’den ciddi ciddi ayrılmayı düşünenler oldu ve anlaşma yapılmasaydı ayrılırlardı da (İşte Türkiye mültecilerin önünü bunun için açacaktı). Bugün Türkiye Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen mültecileri kapının önünde tutarken kendisi kapıdan içeriye girebilmiş değil. AB vize serbestisine engel olmak için hâlâ yeni hendekler kazmaya devam ediyor. 

Hem mevzu sadece savaştan kaçan mülteciler de değil. Daha birkaç gün önce Alman İçişleri Bakanı Müslümanların Almanya’da yerlerinin olmadığını söyledi. Merkel her ne kadar onu yalanlasa da Avrupa’nın bilinçaltındaki bakış açışı böyle. Ara sıra bazı siyasetçiler böyle çıkıp içindekileri dışa vururlar da mevzunun bir komplo olmadığını teyit etmiş olurlar. Bakanın Almanya’daki Müslümanlardan kastının Türkler olduğunu hatırlatalım. Resmi olarak içlerinde PKK yanlıları da var ama onlarla hâlâ aynı dinden miyiz, belli değil. Çünkü Müslümanları sevmeyen Almanların PKK seviciliği şüphe uyandırıyor. 

Özetle AB ve ABD’nin ne Afrin’deki sivilleri ne de mültecileri düşündüğü yoktu. Sivilse Doğu Guta’da da siviller ölüyor ve fakat hiçbirinin gördüğü yok. Demek ki sorun saldıranın kim olduğuyla ilgili. Yoksa Afrin düşmeden önce PKK/YPG’li bordo eteklilere en azından çağrıda bulunup Afrin’den çıkmak isteyen sivillerin arkasına saklanmamaları ve ayrılmalarına müsaade etmeleri için çağrıda bulunurlardı. Ama belli ki onlar da terör örgütü gibi sivillerin ölmesini bekleyip sonra da Türkiye’yi suçlamayı hayal ettiler. Zeytin Dalı Operasyonu bitmek üzere. Bana kalırsa her ne kadar savaş gölgelese de, Afrin’deki sivilleri en çok yine Türkiye düşünüyor. Yok AB de düşünüyorsa Afrin’e yapacakları yardımı bekliyor olacağız.

Yeniakit

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat