1915 için ezberleri bozmak…

Başbakanın Ermeni tehciri konusunda dün yaptığı açıklama, çok önemli bir dönüm noktasıdır.

  • GİRİŞ24.04.2014 08:56
  • GÜNCELLEME24.04.2014 08:56

Ve kesinlikle birçok ezberi bozacak niteliktedir...
Bugüne kadarki tartışmalarda, 1915 Ermeni tehciri meselesi, hep yanlış zeminlerde ele alındı ve buna bağlı olarak da, çözümden ziyade yeni zıtlaşmalara ve ihtilaflara yol açacak gelişmeler yaşandı. Ermeni Diasporasının bu konuda objektif davranması elbette beklenemezdi. Bu noktada bir izah yapılabilir. Fakat meseleyi daha bağımsız ve ilmi şekilde irdelemesi mümkün olan çevrelerin de, Diasporanın dümen suyunda yürümesi, işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Diğer taraftan devletin ilgili birimlerinin 1970'li yıllara kadar âdeta üç maymunları oynaması da, bir başka garabetti. Ne zaman ki, Emeni cenahından terörist saldırılarla diplomatlarımız peş peşe katledilmeye başladı, alelacele ve kaçınılmaz olarak reaksiyon şeklinde, hiç de iyi planlanmamış adımlar atıldı.
Bu sebeple, Türkiye kati şekilde haklı olduğu hususlarda dahi, sesini kimseye duyurmadı. Üstüne üstlük, bir de ruhunu şeytana satmış bazı kimselerin, dış ülkelerde Diaspora ile aynı cephede Türkiye'ye karşı mücadele yürütmesi ortaya vahim bir tablo çıkardı. Bütün bunlar olurken, ülkemizde yasak savma kabilinden yapılan çalışmalar, serapa Türk'ün Türk'e propagandasından ibaret kaldı. Ermeniler dünyanın her tarafında, kendi perspektifinden yüzlerce kitap, on binlerce makale ve konferans, yüzlerce film, belgesel vs. doküman ortaya koyarken, biz sadece Türkçe birkaç kitap, birkaç düzine makale vb. çalışma ile karşılık vermeye çalıştık!.. Tabii ki sonuç da buna göre tecelli edecekti.
Ermeni tehcirinin 100. Yılı olan 2015'te, çok daha etkili hamlelerle ülkemizin üzerine gelme hazırlıkları devam ederken, Başbakan Erdoğan'ın; pek çok kesimi apansız yakalayacak biçimde yaptığı dünkü açıklama, kesinlikle bir dönüm noktası olmuştur. Ve elbette birçoklarının ezberini bozacaktır. Bu açıklamanın, Doğu ve Batı Ermeni Lehçeleri de dâhil,  dokuz ayrı dilde dünyaya duyurulmuş olması da, ayrı bir başarı hikâyesidir. Etyen Mahçupyan'ın, "Bu taziye bir Ermeni olarak bana güven verdi ve tıpkı Dersim özründe olduğu gibi, bu mesaj da bir mihenk taşıdır..." yorumu, dünyadan gelecek olumlu tepkilerin de bir işaretidir. Nitekim bu anlamda, olumlu yankılar erkenden gelmeye başladı bile. Önümüzdeki günlerde, bu alanda Türkiye lehine çok iyi bir atmosferin doğacağını, şimdiden kayda geçirebiliriz.
Evet, Başbakan Erdoğan içte ve dışta kendisine sürekli saldıran tetikçi kalemleri, hakikaten ters köşe yapacak bir hamle gerçekleştirdi. "Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamaz. Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar...

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat