Kara Trenden Hızlı Trene…

Türkiye ulaşım alanında, dün dev bir adım daha attı.

  • GİRİŞ26.07.2014 09:38
  • GÜNCELLEME26.07.2014 09:38

Ankara-İstanbul arası hızlı tren ulaşımı, ülkemize sınıf atlatan bir olaydır. Kıymetini bilelim!
1977 yılı erken seçimleri için yapılan meydan mitinglerinde, dönemin AP Genel Başkanı Süleyman Demirel’in söylediği bazı sözleri hâlâ net biçimde hatırlıyorum. Diyordu ki: “İstanbul-Ankara arasını trenle 3.5 saate indireceğiz… Sabah Ankara’ya giden vatandaş, işlerini hallettikten sonra akşam üzeri evine dönecek. Haydarpaşa’dan Bakırköy’e  (o gün Bakırköy’deki miting meydanında söylemişti.) gider gibi…” Aradan 37 sene geçti. Demirel bu sözleri söylediğinde, İstanbul-Ankara arası yolculuk otobüsle 7-8 saat sürüyordu. Zira o zaman, Bolu Tüneli açılmamıştı. (Bolu tünelinin inşaatı bilindiği gibi yılan hikâyesine dönmüştü. 16 sene gibi uzun bir zaman sürüncemede kaldıktan sonra; bir de Düzce depreminden zarar görünce, bir ara tünel yapmaktan bile vazgeçilir olmuş ve ‘acaba patates deposu mu yapalım?’ gibi, yeni zihin egzersizlerine dahi konu olmuştu. Neyse ki, AK Parti iktidarı gelince bu cenazeyi ortadan kaldırdı ve tüneli tamamlayıp ulaşıma açtı...)
Evet, Demirel’in 37 yıl önce siyasi program çerçevesinde işlediği, hızlı tren projesini hayata geçirmek de AK Parti iktidarına nasip oldu. O vakitler hiç konuşulmayan, hatta hiç düşünülmeyen; ama ecdadımızın yüz elli küsur sene önce düşünmeye başladığı tüp geçit projesi de, bu arada aynı hükümet tarafından gerçekleştirildi. Lastik tekerlekli araçlar için ikinci tüp geçit de gelecek sene tamamlanıyor. Bütün bunlar ulaşım alanında dev hamleler ve ülkemize medeniyet yarışında sınıf atlatıyor… Bunun kıymetini bilmeliyiz! Kıymetini bilmek nasıl olur diye, soran olursa, cevabım şudur: Bugün sevinçle karşıladığımız Hızlı Tren projesini engellemek için, şeytanın aklına gelmeyecek sinsiliklere başvuran şer güçlerine mani olmak… Bakınız bu dev proje, şimdiye kadar yüzlerce kez sabotaja maruz kaldı. Ve bu yüzden de hizmete açılması gecikti. Bu sabotajları yapan iç ve dış mihraklı hainlerin maksadı sizce ne olabilir?!.
Türkiye’nin kalkınmasında ve gelişmesinde en önemli meselelerden biri ulaşımdır. Deniz ve demir yolu ulaşımımız, gelişmiş ülkeler seviyesinde olmadığı için, Türkiye her yıl büyük ekonomik kayıpları sineye çekiyor. Ağırlık kara taşımacılığında olduğu için, trafik kazalarında dünya ortalamasının çok üzerinde bir seyir söz konusu. İşte her yıl olduğu gibi, yine bayram günleri öncesinde yollar kan gölüne dönmeye başladı. Bunun en etkili çaresi, demir yolları ağını genişletmek ve modernleştirmektir. Türkiye 25 bin kilometrelik demir yolu ağını gerçekleştirdiğinde; bunu Doğu-Batı ve Kuzey-Güney akslarında birbiriyle entegre hâle getirdiğinde ve deniz yolu ulaşımı ile irtibatlandırdığında, sosyal ve ekonomik anlamda azami faydayı da sağlayabilecektir. Böylelikle halkımız da layık olduğu konfora, refaha kavuşacaktır.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat