Syriza, Kyriza ve Yerli Crazy’ler…

Syriza’nın Yunan Mitolojisinde, bir karşılığı var mı yok mu bilmiyorum. Ama bazı ‘crazy’ler onu şimdiden mitleştirdiler bile. Bakalım altı ay sonra ne olacak…

  • GİRİŞ29.01.2015 08:12
  • GÜNCELLEME29.01.2015 08:12

Herkes yazdı, ben de yazmasam artık ayıp olacak! Önce yukarıdaki başlıktan başlayalım: Syriza ismini galiba ezberlediniz, hatta belki de birçoğunuz kanıksadınız. Öyle ya, “Komşu”daki yeni iktidar partisi… Kyriza’yı, Grekçeye uysa da uymasa da, ben uydurdum. Bu Syriza’nın hikâyesini bir nebze anlatmak için. Yunanistan’da, halkın üçte birini fakirlik sınırına ve hatta onun da altına indiren kalıcı ekonomik KRİZ olmasaydı, düne kadar sırayla iktidarı paylaşan; klasik sağ ve sol, Yeni Demokrasi Partisi ile PASOK dibe vururlar mıydı? Onlar dibe vurmadan da, parça -bölük Syriza’nın bu şekilde yükselmesi mümkün olabilir miydi? Avrupa Birliği’nin, yıllar yılı hibe yağdırıp üretimden ve verimlikten iyice düşürdüğü Yunanistan ekonomisi, küresel boyutta baş gösteren derin krizden fena halde etkilendi. Bu durumda AB ve özellikle Almanya, sırtında giderek ağırlaşan yükten ürktü. Hafifletmek için de Yunan halkına çok acı reçeteler yazdı. Ne var ki, bu acı ilaçlar da pek bir işe yaramadı. Neticede bugünkü iflas noktasına sürüklendi!..

Ufku iyice kararmış Yunan Halkı, düne kadar verdiği karşılıksız yardımlarıyla keyif çattığı AB’ye püskürüyor. Bu haleti ruhiye içinde, AB liderlerinin sözünü dinleyen Papandreu ve Simitis gibi uslu parti liderleri yerine, büyük patronlara kafa tutma cür’etini gösteren Syriza’nın uçarı başkanına bel bağladı. Alexis Tsipras (Çipras)’ın horozlanmasından medet umuyor… Ancak yakında ayakları suya değdiğinde, Hanya’yı – Konya’yı anlayacaklar!.. Seçim meydanları ile iğneli fıçı misali, sallantılı iktidar koltuğunun çok farklı şeyler olduğu, çiçeği burnunda genç komünist ve ateist Başbakan Çipras’ın da kafasına dank edecek. Edecek etmesine de, iş işten geçmiş olacak. Neyse, bütün bunlar Yunanların iç meselesi. Asıl gelmek istediğimiz konu, Syriza seçimleri kazanınca, resmen zil takıp oynayan bizdeki Crazy’ler… Lügatte, crazy kelimesinin pek çok karşılığı bulunuyor. Mesela; zibidi, aptalca (Engin Ardıç’ın argo sözlüğünü kullansaydım buraya farklı bir ilave olacaktı), akılca dengesiz, çılgın, salak, zırtapoz, kaçık vb.

Devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat