Oligarklar ve elitlerle kol kola olan kim?

Radikal Sol Koalisyon'un (SYRİZA) seçim başarısı en çok Türkiyeli solcuları, CHP ve HDP'yi heyecanlandırdı.

  • GİRİŞ28.01.2015 10:09
  • GÜNCELLEME29.01.2015 08:13

Türkiye'deki seçim kutlamalarının Atina'dakinden daha coşkulu geçtiği bile söylenebilir. Gazete ve televizyonlar dünkü yayınlarının büyük kısmını Aleksis Çipras'ın seçim başarısına ayırdı. Yunanistan'da tek başına iktidar olan SYRİZA hareketi ve liderini CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu'na benzetenler kadar, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı, "Türkiye'nin Çipras"ı ilan edenler de vardı. Ancak Aleksis Çipras'ın seçim başarısının arkasındaki nedenlere değinen ise neredeyse hiç yoktu. 

SYRİZA ve Çipras'ın Türkiye'deki muadili bence CHP'den daha çok HDP ve Demirtaş olabilir. Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP, seçim barajını aşamayan PASOK ve Yorgo Papandreu'ya daha yakın duruyor.  

HDP, SYRİZA gibi radikal sol parti ve örgütlerin birleşimiyle oluştu. İki hareketin liderlerinin ortak yanı genç olmaları; Selahattin Demirtaş da Aleksis Çipras kadar genç ve popüler.  

SYRİZA hareketi ve lideriyle ilgili bütün benzerlikler aşağı yukarı bu kadar. Türkiye'deki muhalefet ile SYRİZA arasındaki ortak noktalar burada bitiyor. Farklılıkları ise daha fazla. Aleksis Çipras'ın başarısının arkasında Dünya Bankası ve AB'ye yönelik geliştirdiği sert muhalefet bulunuyor. Çipras, içeride Yunan oligarklarına ve elitlerine, dışarıda ise AB ve IMF'ye savaş açtı. Ekonomik krizle boğuşan Yunan halkının kapıldığı derin umutsuzluğun, Çipras'ın IMF ve AB'ye karşı yükselttiği öfkeyle birleşmesi SYRİZA'yı iktidara taşıdı.    

Peki ya bizdeki muadillerinin durumu ne? CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu, SYRİZA'yı iktidara taşıyan siyasi özelliklerin hangisine sahip? Sermaye oligarşisi ve bürokrasideki elitleri arkasına alarak mı seçim zaferi elde edecek? Beyaz Türklerin sözcüsü durumundaki CHP, yoksullardan, emekçilerden, Anadolu'dan nasıl oy alacak? 

SYRİZA kadar siyasete inanmayan, oyunu demokrasinin kuralları içinde oynamayan, bürokrasi içindeki statükodan yana çevreler ve çetelerle işbirliği yapan CHP'nin sandıkta başarı elde etmesi mümkün mü? CHP, SYRİZA kadar sandığa yatırım yapıyor mu? Sandıkla ilgili bir umudu var mı gerçekten CHP'nin?  

HDP'nin durumu CHP'den nispeten daha iyi olsa da özde pek farklı değil; hareketin lideri Selahattin Demirtaş da Türkiye'nin en büyük medya oligarklarıyla, seçkinleriyle oturup kalkıyor, halkla değil. Doğan Grubu ve Cemaat medyasıyla düzenli gizli toplantılar yapan, İstanbul'un elitleriyle sıkı fıkı olan Demirtaş'ın, Çipras'a dönüşmesi mümkün mü? Demirtaş, medya oligarkı Aydın Doğan'ın yazarlarıyla hangi efsaneyi gerçekleştirecek? Toplumun hangi kesimlerinin sorunlarına tercüman olabilecek?  

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat