HDP‘nin zor seçimi

HDP yönetiminin 7 Haziran Genel Seçimleri'ne parti olarak girme ısrarı en çok çözüm sürecinden yana olanları endişelendiriyor.

  • GİRİŞ30.01.2015 09:06
  • GÜNCELLEME30.01.2015 09:06

Bu endişenin kaynağı, HDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın, parlamento dışında kalmaları halinde bundan çözüm sürecinin olumsuz etkileneceğini açıklaması. Akıllara takılan soru, HDP yönetiminin barajı aşamayacağını bile bile seçimlere parti olarak katılmak istemesinin arkasındaki siyasi hesap; kamuoyu, haklı olarak HDP'nin asıl amacını anlamaya çalışıyor.  

Baştan başlayalım; HDP henüz seçimlere parti olarak girme konusunda son kararını vermiş değil. Kandil ve HDP yönetiminin eğilimi bu yönde; ama son kararı Öcalan'ın vermesini bekliyorlar. Daha doğrusu, seçimlere parti olarak katılma yönünde aldıkları kararı Öcalan'ın açıklamasını ve siyasi sonuçlarını üstlenmesini bekliyorlar. Öcalan ise kendisine iletilen bu öneriyi reddetmiş değil; İmralı, iyi çalışması halinde HDP'nin barajı aşabileceğine de inanıyor. Fakat seçimlere parti olarak katılma yönünde bir kararının ciddi siyasi sonuçları olacak ve bu en çok da Öcalan'ı etkileyecek. Bu yüzden olsa gerek İmralı aceleci davranmıyor.  
HDP ve Kandil ise Öcalan'ı ikna etmeye çalışıyor. İmralı'ya götürülen bazı seçim araştırmaları HDP'nin barajı aşmaya çok yakın olduğunu gösteriyor. Bu sonuçlar üzerinden Öcalan'ı etkilemeye çalışıyorlar. Kandil ve HDP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de benzer bir süreci işletmişlerdi. Demirtaş'ı sonradan HDP'nin başına getirerek Cumhurbaşkanı adayı ilan ettiler. Öcalan ise Demirtaş'ın adaylığını açıktan desteklemediği gibi doğrudan karşı da çıkmadı. Demirtaş seçimlerden başarılı bir sonuçla çıkınca da Öcalan, bu başarının "30 yıllık kendi mücadelelerinin sonucu olduğunu" açıkladı.  
Abdullah Öcalan, yine benzer bir zorlu kararla karşı karşıya. Eğer HDP seçimlerden, barajı aşarak çıkarsa zafer Demirtaş'ın hanesine yazılacak. Baraj altında kalınırsa karar verici Öcalan olduğu için başarısızlık örgüt içindeki güç merkezleri arasında paylaşılacak ve Demirtaş da bundan kişisel olarak etkilenmeyecek. Öcalan ise Demirtaş'ın kendisine karşı parlatıldığını düşünüyor. Bunda haksız da sayılmaz; Öcalan'ın aktörü olduğu çözüm sürecine karşı olan bütün güç çevreleri Demirtaş'ın arkasında. Doğan medyasından tutalım Gülen cemaatine kadar çözüm sürecinin ne kadar düşmanı varsa, hepsi Demirtaş için çalışıyor. Demirtaş'ı, Öcalan'ı zayıflatmak amacıyla güçlendiriyorlar.  Bunun için HDP'nin seçimlere parti olarak katılıp katılmama kararı en çok Öcalan'ın liderliğini ilgilendiriyor.

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/kurtulus-tayiz/hdpnin-zor-secimi/haber-377323Yazının tamamı için tıklayın...

Yorumlar1

  • melek 9 yıl önce Şikayet Et
    Tek yol HDP
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat