ABD ne yapmak istiyor?

  • GİRİŞ27.05.2016 09:11
  • GÜNCELLEME27.05.2016 11:51

PKK ABD’nin Suriye ve Irak’ı dizayn etmesinde “yerel işbirlikçi” ortak rolünde. PYD’nin Rakka’nın DAİŞ’ten kurtarıldıktan sonra Kuzey’deki PYD devletinin bir parçası olacağını ilan etmesi de ABD’den bağımsız değil. Zira Rakka operasyonunu koordine eden ve havadan destekleyen ABD’den başkası değil.

Amerikan Özel Kuvvetleri’ne mensup askerlerin üniformalarına iliştirdiği PYD/YPG arması da anlayana mesaj niteliğinde. Türkiye’nin itirazlarına rağmen ABD, Suriye ve Irak’ta birleşik bir Kürt devleti için PKK/PYD’yi güçlendirmeyi sürdürüyor.

Peki PKK, ABD’nin Suriye’deki ittifakı ise Türkiye’deki nesi oluyor? ABD, Suriye’deki PKK’yı desteklerken Türkiye’deki PKK’ya nasıl bir tavır alıyor?

PKK’nın Suriye’deki faaliyetleriyle Türkiye’deki faaliyetlerini birbirinden ayıran yaklaşımlar ABD’nin PKK desteğini gizlemekten öte bir işlev görmez. PKK, sadece Türkiye’de faaliyet gösteren bir örgüt değil; Irak, Suriye ve Irak’ta da etkinlik gösteren bir örgüt. ABD, bugün PKK’nın Suriye’deki kolunu kullanıyor, Irak’ta ise doğrudan PKK’yı kullanıyor; yarın ise örgütün İran’daki PJAK adlı kolunu kullanacak.

Türkiye’de ise PKK’yı Suriye’de olduğu gibi açıktan kullanamıyor; Ankara’yı Suriye politikasına razı etmek amacıyla, terör kartını da teşvik ederek PKK’yı sınırlı şekilde değerlendirmeyi tercih ediyor. Beyaz Saray, bir yandan da devletin PKK’yla diyaloga geçmesini dayatarak kendisine yol açıyor. PKK’yı teröre teşvik eden güç ile örgütle yeniden masaya oturulması çağrısını yapan güç aslında aynı. Terör kartı ve diplomasiyle Ankara’ya ikili sıkıştırma uygulanıyor.

ABD, Suriye ve Irak’taki işlerini Ankara’nın PYD devletini tanımaktan başka seçenek bırakmayacak bir seviyeye getirmeye uğraşıyor. O aşamaya ulaşıldığında Ankara’yı Kuzey Irak’taki Federal Kürt Yönetimi’yle olduğu gibi PYD devletini tanımaya zorlayacak. Ardından sıra Türkiye’ye gelecek; Ankara’yı PKK ile Türkiye toprakları üzerinde pazarlık için masaya oturmaya zorlayacak.

Hükümet değişikliğine gidilmesinde dışarıda ve içeride bu kuşatılmışlık halinin payı büyük. Erdoğan, devleti yeniden dizayn ederek bu uluslararası planı boşa çıkarmaya hazırlanıyor. CHP ve PKK’nın “daha çok kan dökme kararı” alması, Erdoğan’ın bu hazırlıklarını boşa çıkarmakla ilgili karşı bir atak olarak değerlendirilmeli.

Türkiye’nin gücü Suriye ve Irak’taki gelişmeleri engellemeye belki yetmez, ancak içeride PKK’yı bitirmeye ve Türkiye’yi bölme hesaplarını boşa çıkarmaya yeter.

Yorumlar1

  • FASILLAR 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah şerlilerin şerlerini başlarına matuf eylesin amin. unutmayın Allah ın da bir hesabı vardır
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat