ABD’nin “kara kuvvetleri”yle ilk temas

.

  • GİRİŞ29.08.2016 10:16
  • GÜNCELLEME29.08.2016 10:34

Cerablus’a müdahale, Türkiye’yi güney sınırından kuşatma planlarını boşa çıkarmayı amaçlıyor.  9-10 ay gibi bir süre bu operasyonun ertelendiği ya da engellendiği düşünülürse, Ankara’nın Cerablus hamlesi daha iyi anlaşılabilir.

PKK’nın hendek terörü, Rus uçağının düşürülmesi ve FETÖ’nün 15 Temmuz’da zirveye tırmandırdığı darbe/işgal girişiminin ana hedefi; Ankara’nın, güney sınırındaki oldu bittiye müdahalesini engellemekti.

Ankara kendini sınırlayan iç engelleri aşabildiği içindir ki, Cerablus’a yönelik operasyonu bugün gündemine alabildi.

Rusya yakınlaşması, bölgeye müdahale için gerekli koşulları sağladı. ABD’nin baştan beri bu operasyona karşı olduğu biliniyor. Bunun nedeni, Türkiye’nin hedefinde olan YPG’nin ABD’nin “kara kuvvetleri” içinde sayılan güçlerden biri olması.

ABD-PYD’nin askeri kanadı- YPG’yi yerel “Kürt güçleri” olarak tarif ediyor; Türkiye ise YPG’yi PKK’nın Suriye uzantısı-kolu olarak görüyor. Oysa Ankara’nın bu tarifi bile oldukça eksik; çünkü PYD, PKK’nın bizzat kendisidir. Bu örgüt ABD’nin 2003’teki Irak işgali esnasında PKK ile yaptığı temaslarda kuruluşu gündeme gelen, PKK yöneticilerinden Osman Öcalan’ın açıkladığı üzere, “ABD’nin talebi” doğrultusunda Kandil’de kurulmuş bir terör örgütüdür.

Kuruluşuna 2003’te Kandil’de karar verilen, örgütlendirilen, hazırlanan PYD, Suriye iç savaşı patlak verdikten sonra hazır silahlı zinde bir güç olarak sahneye sürüldü. Bölgedeki hiçbir gücün hazırlığı yokken PYD, hem siyasi hem silahlı bir güç olarak iç savaşa hazırdı. Daha işin başında rakip Kürt grupları bölgeden temizleyen YPG, bir anda koalisyon devletlerinin tek ve rakipsiz “kara gücü” haline geliverdi.

PKK’nın kuruluş hikâyesi de çok farklı değildi; silahlı “Kürt” partisi olarak piyasaya sürülerek bütün rakiplerini vahşice piyasadan süpüren PKK böylece “Kürt davası”nın da tek temsilcisi oluverdi.

PKK da, YPG de başından beri ABD himayesinde olan yapılar. Suriye’de DAEŞ ile meşruiyet kazandırılan YPG’ye yönelik herhangi bir yönelime en büyük tepkiyi ABD’nin vereceğinden kuşku yok. Yakın zamanda Esed’in bir YPG kampını bombalaması üzerine ABD’nin “Bizim güçlerimizi bombalıyorsunuz” diyerek tepki vermesi boşuna değildi; YPG demek zaten ABD demektir.

Bu nedenle Türkiye’nin Cerablus’a yönelik gerçekleştirdiği operasyondan rahatsız olanların başında ABD geliyor. Çok fazla belli etmese de ABD, operasyonun sınırlı tutulacağı umuduyla resmi olarak Cerablus’a müdahaleye sessiz kaldı.

Fakat Türkiye operasyonu kısa sürede tamamlayacağa benzemiyor, Cerablus’un yanı sıra Mare’yi de kontrol altında tutacak şekilde operasyonu sürdürüyor. YGP’nin Türk tanklarına yönelik saldırısının sebebi, bu operasyonun göstermelik olmamasının anlaşılmasından kaynaklanıyor. Bir askerimizin şehit düştüğü YPG saldırısı, ABD’nin bu operasyona ilişkin rahatsızlığının doğrudan yansımasıdır. Türkiye, ilk kez ABD’nin “kara güçleri” ile karşı karşıya geldi. Ve bu karşılaşmada Türkiye’nin YPG’yi vurmaktan çekinmediği görüldü.

Eğer Cerablus müdahalesi başarıya ulaşmazsa Türkiye’nin güney sınırındaki kuşatma durdurulamayacağı gibi baş aşağı gidiş de başlar. Sonrası Türkiye’nin toprak bütünlüğünün parçalanmasıdır ki, bunu söylemeye bile artık gerek yok.

Yorumlar37

  • pkksavar 7 yıl önce Şikayet Et
    ağır ağır m.necati beyin bir zamanlar ortaya attığı bir milyon abd askerinin toroslara gömülmesi senaryosu işliyor gibi...
    Cevapla
  • cezmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonrası abd nin sorunu ülkemin güvenliğini tehdit edene daha doğrusu göz göre göre kasdene buyur diyecek halimiz yok zaten abd başına yetecek yeterki birlik olalım üstelik abd nin bu yaptığı ilk değil bundan sonra böyle abd işine gelirse .
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Halil Y. 7 yıl önce Şikayet Et
    Sonuna kadar devam abd karşısında pısırıklığa son gerekirse atalarımız gibi hepimiz savaşırız. Kahrolsun abd. Yılanın başı o zaten ezmenin zamanı geldi. Artık istedikleri gibi at koşturamayacaklar...
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Ahmet Kaya. 7 yıl önce Şikayet Et
    Eğer başarılı olmak istiyorsak ypg ye incirlik üssünden kalkan uçaklarla devamlı asker ve techizat yardımı gidiyor. İncirliğin amerikaya yasaklanması lazım. Hatta 15 ağustos girişimi bile incirlik üssünden koordine edilmiştir. Türkiye için resmen fitne yuvasıdır.
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • jimm carter 7 yıl önce Şikayet Et
    15 ağustos değil 15 temmuz
    Toplam 1 beğeni
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    70 milyon savaşa hazır reis
    Cevapla Toplam 16 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat