Kaşıkçı sadece Ankara’nın sorunu mu?

.

  • GİRİŞ12.10.2018 09:24
  • GÜNCELLEME12.10.2018 09:24

Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesi ya da kaçırılması hadisesi sadece Ankara’nın sorunu olamayacak kadar büyük ve ciddi bir sorundur. Zira Kaşıkçı’nın öldürülmesinde ya da kaçırılmasında sorumluluğu netleşen Suudilerin, ABD ve İngiltere başta olmak üzere Batılı devletlerin yakın müttefiki olduğu gerçeği önümüzde durmaktadır.

Dolayısıyla bu operasyonun İstanbul’da yaşanması sadece Türkiye’yi bağlamaz, Suudilere hamilik yapan yakın dost ve müttefik konumundaki ülkeleri de bağlar.

Fakat Kaşıkçı’nın kaybedildiği ilk günden beri, dikkat çekici bir şekilde meseleyi Ankara ve Riyad arasında kişiselleştirmeye çalışan bir eğilim görülüyor. Ankara’nın uluslararası toplumu beklemeden, kendi başına Riyad’a karşı çok sert tavır alması dayatılıyor.

Her ne kadar bu korkunç olay bizim egemenlik sahamızda gerçekleşse de olayda bir devletin -Selman iktidarının- parmağı olduğu ortaya çıktı. Suudiler ile yakın ilişki içinde olan bütün ülkeler de aynı şekilde, benzer bir sorumlulukla karşı karşıyadır.

Ankara, bu olayda doğrudan soruşturmayı yürüten taraftır; soruşturmayla ilgili bilgileri gerek kamuoyuyla gerekse başta Washington ve Londra olmak üzere bütün başkentlerle paylaşarak ortaya çıkan sonuca göre uluslararası toplumu ortak hareket etmeye zorlamalıdır.

Elbette Ankara’nın kendi tutumu ve kararı olacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemal Kaşıkçı’yı şahsen de tanıması sebebiyle soruşturmayla bizzat ilgilenmektedir. Güvenlik güçlerinin ilk günden itibaren ciddi bir soruşturma seferberliği başlatması da bunu gösteriyor. Ancak soruşturma adım adım ilerlemekte ve dikkat edilirse Ankara son derece temkinli hareket etmektedir.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin -ki gayri resmi bilgiler hep bu yönde- failinin Suudi krallığı olduğu açığa çıkmış durumda. Cinayete katılan ölüm timinin kimlik bilgileri ve Suudi krallığındaki görevleri deşifre edilmiştir. Yürütülen soruşturmanın sonuçları resmi olarak açıklandığında Riyad yönetiminin suçüstü yakalandığı da belgelenecektir.

ABD medyası da Kaşıkçı’nın kaçırılması/öldürülmesiyle ilgili Suudi yönetiminin yaptığı planların dinlemeye takıldığını gösteren kayıtları yayımladı. Riyad yönetimiyle ilgili Washington ve Londra’nın alacağı tavır son derece önemli. Ankara, Kaşıkçı soruşturmasına diğer başkentleri de ortak ederek Suudilere karşı ortak hareket edilmesini sağlamalı.

Kaşıkçı cinayeti, Batılı ülkelerin haydut iktidarlar ve terör örgütleriyle nasıl işbirliği içinde olduğunu da gösteriyor. Suçüstü olan sadece Suudiler değil, ABD ve bu yönetimin diğer hamisi konumundaki ülkelerdir. Bırakalım da önce bu devletler bir tepki göstersin. Ankara şüphesiz bu olayın üzerine gidecek ve gerekli tavrı alacaktır.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat