Radikallerin "sivil siyaset"le imtihanı

  • GİRİŞ29.01.2015 09:13
  • GÜNCELLEME29.01.2015 09:13

Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon Syriza'nın birinci parti gelmesi Türkiye'deki sol partileri umutlandırdı ama ne öyle bir zemin var, ne de Türkiye'deki sol partilerin toplumu doğru okuyacak siyasi yaklaşımları...
Bu yüzden sol sayılmayan CHP hariç, bütün sol partilerin oy oranı 0-1 arasında... HDP'nin durumu ise biraz daha farklı, Farklı çünkü sol siyaset izlediğini söyleyen HDP'nin içinden Kürt kimlik siyasetini çıkartın geriye bir şey kalmaz.
Radikal solun toplum- la buluşmaması önemli bir sorun ama tek sorunları bu değil. Solun sivil siyaset yapma konusunda da kafaları çok karışık. İlkeli bir duruşları yok. Kimi sıkıştığında darbe çağrısı yapıyor, kimi sokakların ateşe verilmesinde sakınca görmüyor kimi de toplumu küçümseyen bir siyaset dili kullanıyor.
Sivil, ilkeli ve Türkiye sosyolojisiyle örtüşmeyen bir siyasetin sonucu bu... Ama bakıyorsunuz, radikal-ateist Yunanistan'ın yeni ve genç başbakanı Çipras, başpiskoposun önünde yemin etmiyor ama kalkıp başpiskoposa gidip gerekçesini anlatıyor. Bir anlamda siyasetin gereğini radikal sol olmasına rağmen yerine getiriyor.
Türkiye'de ise radikal sol hatta radikal sağ siyasetçiler, bırakın toplumla örtüşmeyi siyasetin en basit kuralını bile çoğunlukla hiçe sayıyor. Alın Syriza'yı kendisine en yakın hisseden HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın söylediklerini...
Önce "Her yer Kobani, her yer direniş" diyerek 50'ye yakın insanın ölümüyle sonuçlanan çağrısıyla, şimdi de "HDP 10 barajını geçmezse çözüm sürecini hükümet düşünsün" sözleriyle gerilim siyasetinin öncülüğünü yapıyor.
Bu nasıl bir sivil siyaset anlayışı? Hem parti olarak yüzde 10 barajına rağmen seçimlere katılma kararı alacaksınız hem de dönüp barajı geçemezsek "siz düşünün" tehdidi savuracaksınız. Derin bir kafa karışıklığı yaşandığı çok açık. Demirtaş'ın kendisi de bu kafa karışıklığının farkında ki, bakın bir konuşmasında olması gerekeni söylüyor:
"Şüphesiz meclis grubunun olmaması olanaklarımızı kısıtlayacak çünkü etkili muhalefet olanağının bir yanını yitirmiş olacağız. Fakat bunu tolere edebilecek bir deneyime sahibiz. Mesala DEHAP'ın, HADEP'in parlamento grubu yoktu, milletvekili yoktu. Buna rağmen Türkiye siyasetinde etkili sözler söyleyebilen etkili çıkışlar yapabilen bir güce sahipti. Miting ve yürüyüşle kamuoyu yaratma, hükümet üzerinde demokratik basınç oluşturma konusunda muazzam bir deneyimimiz var. Parlamento dışında kalmanın açığını bu şekilde kapatabiliriz..."

Devamı için tıklayın >>>

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat