Son gerçek bükücü Kılıçdaroğlu...

  • GİRİŞ30.03.2017 10:31
  • GÜNCELLEME30.03.2017 10:31

Devletimizi hangi hükümet sistemi ile daha demokratik, millet iradesine tam olarak bağlanmış ve verimli hizmet vereceğini, tabii ki her alanda daha güçlü olmasını sağlayacak şekilde nasıl yönetilmesi gerektiğini tartışıyoruz. Milletimiz bu anayasa değişikliğiyle son derece ilgili bir şekilde tarihten getirdiği tecrübelerle de ciddi bir müzakere sürecinin içine girmiş durumda.

CHP ve bileşenleri ise, teklifte olmayan birçok çarpıtmanın peşine bilinçli bir şekilde takılarak bu tartışmayı gerçek zemininden ayırmaya, ne olursa olsun bunu engellemeye çalışıyor.

Bunun nedenini anlayabiliyorum. Zaten darbelerle parlamenter sistemden uzaklaşmış şu anki durumda halkın tamamını kucaklamadan, hükümet olmayı hedeflemeden veya bu hedefi milletle değil başka odaklarla gerçekleştirmeyi umarak varlıklarını sürdürebiliyorlar. Yedi seçim kaybetmiş bir genel başkanın bir partinin başında kalmasını sağlayan başka bir sistem dünyada yoktur sanırım.

Oysa yeni sistemde yüzde 50+1 ile seçilmek zorunda kalacak Cumhurbaşkanı adayları tüm toplumu kucaklamak zorunda ki, bu hem demokrasimizi güçlendirecek, hem de normalleşmeyi sağlayacaktır. Artık millet sistemin kalbine yerleştiği için arka kapılarda veya bir koalisyonda iktidardan pay kapmak söz konusu değil. Cumhurbaşkanlığı yarışına girip, başarılı olamayan adaylar milletvekili bile olamıyor. Böyle bir durumda bir genel başkanın partisinin başında kalması çok daha zor. Değişimin önü açılacak.

Sayın Kılıçdaroğlu geçen akşam bir canlı yayında “Cumhurbaşkanı isterse bakanlıkları tamamen kaldırabilir”, yani bakanlıklar olmayacak türünden bir açıklama yaptı. Konuşurken yüz ifadesi söylediğine kendisinin de inanmadığını gösteriyordu. Oysa teklifte bakanların nasıl seçileceği, yeminleri, görev ve diğer suçlandırmalarda nasıl bir yol izleneceği 10. Madde’de açıkça belirtilmiş. Yani Kılıçdaroğlu teklifte açıkça yer alan bir maddeyi yok sayarak milleti yanıltmaya çalıştı.

Diğer yandan da aynı Kılıçdaroğlu ve CHP, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi’ne tamamen hakim olacağını iddia ediyor. Oysa Anayasa Mahkemesi ile ilgili teklifte madde dahi yok. Askeri yüksek yargı kaldırıldığı için buradan gelen iki üyelik sona eriyor, bunun dışında varolan uygulama devam ediyor.

Kılıçdaroğlu’nun teklifi bilmediği ifade ediliyor. Çünkü yeni düzenlemede Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında kriz olacağını birkaç kez söylemişti. Tabii ki bu da büyük bir yanıltma. Teklifte zaten başbakanlık kaldırılıyor, çift başlılığın giderilmesi açısından yürütme olması gerektiği gibi Cumhurbaşkanlığında birleştiriliyor.

Bir yandan tek adam kampanyası yaparken, aynı anda yönetimde çift başlılık gelecek demek ancak Kılıçdaroğlu ve CHP’nin taşıyabileceği bir çelişki zaten…

Ama bunun bir bilgi eksikliği veya yanılma olarak görülmesi de doğru değil. Bu kötücül ve etik dışı bir taktik. Her durumda mümkün olan en keskin yalanı söyleyerek ortaya bir endişe nebulası çıkartarak milletin korkmasını, kafasının karışmasını sağlamaya çalışıyorlar. Millete göbeğini kaşıyan adam gözüyle baktıkları için, onun aklına değil, korku ve negatif duygularına seslenerek bu işi ne pahasına olursa olsun engellemeyi hedefliyorlar.

Çünkü vesayet sistemine kendi varlıklarını bağlamışlar. Ancak böyle vesayet üreten, verimsiz bir sistemde bir gedik bulup varlıklarını sürdürebileceklerini hissediyorlar. Yeni sistemde sinsi bir şekilde sürdürülen mezhepçi, marjinal tavırları terk etmek durumunda kalacaklar. Milletin en az 27-30 milyon oyuyla seçilecek bir Cumhurbaşkanı adayının mezhepçi, kadrocu bir haraketle siyaset yapıyormuş gibi görünmesi mümkün olmayacak.

Bu bir akıl ve ahlak tutulması. Bu ülke hepimizin. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen gün hayır standında ifade ettiği gibi, ülkemizde Alevi, Sünni, Türk, Kürt ayırımı olmadığı gibi, bu noktalarda yıkıcı siyaset yapmanın da sonu gelmiştir.

16 Nisan’da güçlü bir EVET sadece ülkemizin önünü açmayacak, bu türden düşkün siyaset geleneğinin de sonu olacaktır.

Yorumlar1

  • Demokrat 7 yıl önce Şikayet Et
    AKLIN YOLU BiR.. KARARIMIZ NET.. TABii ki EVET!
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat