Muhafazakar Kürtlerin oylarında değişim mümkün

7 Haziran seçimlerinde AK Parti açısından dört toplumsal kesimin oy verme davranışında değişme olmuştu.

  • GİRİŞ05.10.2015 10:13
  • GÜNCELLEME05.10.2015 10:13

Bunlar; AK Parti seçmeni olup sandığa gitmeyenler, MHP’ye kayan muhafazakar Türkler, HDP’ye giden muhafazakar Kürtler ve gençlerdi. 

Bu köşeyi takip edenler, 1 Kasım seçimleri için seçim sonuçlarını etkileyebilecek yeni dinamikler oluştuğunu yazdığımı bilirler. Bu konudaki görüşlerimi bir adım daha ileri götürerek, bu dört toplumsal kesimi 1 Kasım seçimleri açısından ayrı ayrı analiz etmeye çalışacağım. Bugünkü yazım muhafazakar Kürtler üzerine olacak. Diğer üç kesimle ilgili düşüncelerimi daha sonra yazmaya çalışacağım.

Muhafazakar Kürt oyları geri dönmez mi?

Türkiye’de seçmenin %17’si kendini Kürt olarak tanımlıyor. Bu seçmenin yarısından fazlası 7 Haziran seçimine kadar oyunu AK Parti’ye veriyordu. Bu seçmen kitlesi AK Parti’ye 8 kez oy verdi.  7 Haziran’da AK Parti’ye 8 kez oy verenlerin bir kısmı bu kez HDP’ye oy verdi. Bu değişimin nedensiz olmadığı açık olmakla birlikte, yeniden değişmeyeceğini söylemenin bir mantığı yok.

Muhafazakar Kürtler için üç ihtimal

Bu kesim için üç ihtimal de gayet mümkün. İlk ihtimal, HDP’de kalabilirler. HDP bu gerekçeyle “inadına HDP” sloganını seçti. Bu kesimin oylarını elinde tutmaya çalışacak. İkinci ihtimal, bu seçmen grubunun bir kısmı sandığa gitmeyebilir. HDP’ye karşı oluşan hayal kırıklığı ve AK Parti’ye dönmeme psikolojisi arasında, oy vermeyip protesto tavrı geliştirebilirler. Bu ihtimal daha zayıf.  Çünkü Kürt seçmen oldukça politik bir seçmen. Üçüncü ihtimal de, daha önce defalarca yaptığı gibi yeniden AK Parti’ye oy verebilirler.  

1 Kasımın seçim psikolojisi 7 Hazirandan farklı

7 Haziran seçimlerinde Kürtlük ile ilgili özel bir pozitif psikoloji oluşmuştu. Kobani olayları ile Kürtlüğün tehlikede olması ve savunusu, HDP’nin baraj altında kalırsa sokakların şiddete döneceği korkusu, mecliste HDP olsun isteği, AK Parti nasıl olsa iktidar olur düşüncesi, Cihangir Türklerinin HDP’yi desteklemesi ile Kürtlüğün havalı bir temsil hali kazanması gibi psikolojiler oy verme davranışını etkiledi. 1 Kasım seçimlerine giderken tüm bu psikolojik faktörler dramatik şekilde değişti.

Muhafazakar Kürtler için yeni psikolojiler

Bu seçimde, HDP’nin baraj altında kalma ihtimali yok gibi. Şimdiye kadarki tüm anketler bunu gösteriyor. HDP’nin güçlü bir şekilde meclise girmesi beklendiği gibi şiddeti önlemedi. Esas patronun PKK olduğu, HDP’nin PKK’nın vesayeti altında olduğu açık hale geldi.  Artık HDP ile PKK ayrımı yapmak inandırıcı değil. PKK’lı olmak ise maliyeti yüksek bir kimlik. Dolayısıyla,  Cihangir Türkleri ile oluşan havanın tekrar oluşması mümkün görünmüyor. Cihangir Türklerinin bir kısmı HDP’yi terk edecek. Sonuçta HDP’li olmak 7 Haziran seçimlerindeki gibi “cool” bir kimlik değil.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat