Salih Müslim nasıl paketlendi?

.

  • GİRİŞ27.02.2018 07:35
  • GÜNCELLEME28.02.2018 09:05

Önce İnterpol ile ilgili güvenlik birimlerinden elde ettiğimiz bilgilerle kendi bilgilerimizi harmanlayıp bazı veriler paylaşalım:

En son Solomon Adaları ve Filistin’in katılımıyla İnterpol’e üye ülke sayısı 193’e ulaştı.

 

 

Bu 193 ülkenin İnterpol görevlileri 7 gün 24 saat usulü çalışıyorlar ve birbirlerine sadece bir telefon mesafesindeler.

İhtiyaç duyulduğu anda, gizli hattan herkes anında bir diğeriyle görüşebiliyor.

Örneğin Ankara’daki bir İnterpol görevlisi, Solomon Adaları’nda şüpheli bir durum ihbarı aldığında anında telefona sarılıp, haritadaki yerini çoğumuzun bilmediği bu küçük ada ülkesinin yetkilisiyle görüşebiliyor.

İnterpol birimlerinin çalışma biçimleri birkaç kaynaktan beslenerek yürüyor.

1-Kendi haber kaynakları.

2-İlgili ülkenin istihbarat birimlerinin elde ettiği bilgiler.

3-Açık kaynaklar.

Açık kaynaklar derken bunu, şöyle anlatabiliriz:

Yabancı basın İnterpol birimlerinde sıkı bir şekilde takip ediliyor.

İlgi alanına giren konu veya şahısla ilgili bir takım bilgilere ulaşıldığında görev alanlarına girmesi halinde İnterpol görevlileri devreye giriyor.

PYD’nin eski eşbaşkanı Salih Müslüm’ün Çekya’da göz altına alınması da, Ankara’nın açık kaynakları takip edip yerini belirledikten sonra Çekya interpolünün devreye sokulmasıyla oldu.

Zaten “Adamımız” Avrupa ülkelerinde, gizlisi saklısı olmayan, televizyon kanallarına demeçler patlatan siyasi bir figür pozlarıyla dolaşıyordu.

Çekya’ya gelmeden önce Belçika’da olduğunu da herkes biliyordu.

Türk İnterpolü, Müslüm Brüksel’de iken bu ülkenin yetkilileri ile de temas kurmasına rağmen, Belçikalı yetkililerin meseleyi görmezden gelmeleri nedeniyle yakalanmamıştı.

Peki, Salih Müslüm ile ilgili Çekya yargısının (Siz bunu Çekya devleti olarak okuyun) vereceği karar ne olacak?

Bunu ancak karar çıktığı zaman öğrenebileceğiz.

Öncelikle, PYD eski eşbaşkanının bir otel odasında gece yarısı göz altına alınmış olması, Türk İnterpolü’nün bir başarısı olarak görülmeli.

Neden derseniz, Salih Müslüm’ün yeri tespit edilir edilmez, Ankara’daki İnterpol Dairesi gizli hattan hemen Çekya İnterpolü’nü arayıp talepte bulunuyor.

Sonrasında bu talep hemen yerine getirilip göz altı işlemi uygulanıyor.

Yine güvenlik kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, Salih Müslüm’ün önce tutuklanması, devamında Türkiye’ye iade edilmesi iki ülke arasındaki ikili anlaşmalar ve siyasi tutumlar çerçevesinde belli olacak.

Mesele yargısal değil devletlerarası ilişkiler bağlamında görülmeli dememin sebebi de bu zaten.

Ankara’nın endişesi, Çekya AB üyesi bir ülke olduğu için ‘AB iradesinin’ devreye girmesi halinde Müslüm’ün ellerini kollarını sallayarak karakoldan çekip gitmesi ihtimali.

O halde şunu söyleyebiliriz:

Eğer günün sonunda böyle bir gelişme ile karşı karşıya kalırsak, bunun gerçekten “AB baskısıyla” olduğunu bilmemiz lazım.

İnterpol’ün internet sitesine baktığınızda, örgütün kendisini “Uluslararası suçlarla mücadele için devletler arası işbirliği yapan bir birim” olarak tanıttığını görüyoruz.

Çalışma sahası başlıklandırılırken de, Kontra/Terör, Siber suçlar, organize ve yeni gelişmekte olan suçlarla mücadelede işbirliğinin ana çalışma sahası olduğundan söz ediliyor.

Ankara’da Salih Müslüm’le ilgili dosya, otobüs durağında evine gitmek için bekleşen insanların PKK saldırısı sonucu hayatını kaybetmelerine yol açan Kızılay’daki terör saldırısı üzerine açılmıştı.

Yani, ortada açık bir terör dosyası ve bu dosyanın yargı mercileri tarafından tekemmül ettirilmesi meselesi var.

Salih Müslüm’ün siyasi parti lideri pozlarıyla Avrupa başkentlerinde dolaşması, kendisinin Türkiye’deki terör faaliyetlerine verdiği desteğin üstünü hiçbir zaman örtemez.

Dolayısıyla Türkiye’nin önce tutuklama sonra da iade talebinin hem hukukiliği, hem meşruiyeti ortada.

Bu böyle olduğu halde, sonuç endişe edildiği gibi çıkarsa, bu mesele de Avrupa çifte standardının son örneği olarak kayıt altına alınacaktır.

Yorumlar1

  • Han BEYİ 6 yıl önce Şikayet Et
    O zaman Bizim İnterpolden çıkmamız lazım.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat