İspanyol Yusuf'un 'Dönüş' hikayesi

  • GİRİŞ11.08.2010 18:53
  • GÜNCELLEME11.08.2010 18:53

Oysa O, mütevazi bir eda ile karşıma geçmiş ve “Are you Turkish-Türk müsünüz?” diye sormuştu.

Elimdeki mikrofondan gazeteci olduğum belli oluyordu.

Türkiye’den geldiğimi de yanımdakilere sorarken öğrenmişti.

Dünyanın öbür ucunda Amerika’nın Los Angeles kentindeydik.

Amerikalı değişik Müslüman gruplar, Suudi Arabistan Yönetimi’nin yaptırdığı bir caminin açılış töreninde bir aradaydı.

O’da oradaydı.

 “Yes” diye cevap verdim kısa boylu adama. 

“Evet türküm.”

“Size anlatacak bir hikayem var” dedi.

Herkesin kendine göre anlatacak bir hikayesi vardı ama ben herkesin hikayesini dinlemek zorunda mıydım…!

Yüzüne karşı söylemesem de aklımdan bu cümleyi geçirdiğimi fark etmiş olmalıydı ki ısrar etti. 

“Benim hikayemde Türkiye çok önemli bir yer tutuyor” dedi.

“Eh anlat o zaman” dedim yarı gönüllü yarı gönülsüz.  

“Ben bir dinsizdim. İnançlarım yoktu. Ama bir taraftan da bu hayatta ne işimiz var diye kendi kendime sorup duruyordum. Bir arkadaşım Uzakdoğu dinlerinden söz etti. Ben de gidip bu dinleri yerinde araştırayım diye buradan (Los Angeles’tan) yola çıktım.

Elimde Budizm’i, Hinduizm’i anlatan kitaplar vardı. Avrupa üzerinden İstanbul’a geldim. Akşama doğru Sultanahmet Meydanı’nda aylak aylak dolaşırken karşıdaki minarelerden birden o ana kadar hiç duymadığım bir ses yükseldi.”

“Ezan” diye araya girdim.

Artık dinlemekte olduğum hikayenin gerçekten etkileyici bir seyir izlemeye başladığını anlamıştım.

Ve artık konuyla ‘ilgiliydim.’

Devam etti kısa boylu adam.  

“Sonradan öğrendim ki o gün Ramazan ayının ilk günüymüş. Etrafımda insanlar bir taraftan oruçlarını açıyor, öbür taraftan telaşlı adımlarla camilere akın ediyordu. Zaten dinlediğim ezan çok hoşuma gitmişti.”

 Elini kalbinin üzerine doğru tutup “burada bir hareketlilik olduğunu fark ettim.”

Sonra ne oldu? diye devam etmeye zorladım.

“Kararımdan henüz vaz geçmemiştim. Hindistan’a kadar yolum vardı. Ama ezan sesini duyduktan sonra içimde bir heyecanlanma oldu ve İslam Dini ile ilgili bir şeyler öğrenmem gerektiğini düşündüm. Aldığım kitapları yolda okuyordum. Ve okuduğum her şey beni müslümanlığa yaklaştırıyordu.”

 Sonra?

“Böylece Afganistan’a kadar ulaştım. Amerika’nın batı yakasından başlayan yolculuğun sonlarına doğru gelmiştim. İşte buradan sonra Hindistan’a ‘son durağa’ varacaktım. Ancak İstanbul’dan sonra yaşadıklarım, görüp okuduklarım, yola çıkarken koyduğum hedefleri ‘işlevsiz’ hale getirmişti.”

 “Afganistan’da bu yolculuğu daha fazla devam ettirmenin bir anlamı kalmadığına karar verdim. Orada Müslüman oldum. Sonra gerisin geriye buraya ‘Amerika’ya’ döndüm. Sultanahmet’te bir iftar vakti okunan ezan, bütün hayatımı değiştirmişti.”

 “İsminiz ne?” diye sordum kısa boylu adama.

“Ben bir İspanyolum. Müslüman olduktan sonra Yusuf ismini aldım” diye karşılık verdi.

“Bu hikaye ne zamana ait” diye devam ettim.

“Yıllar öncesine ait” diye karşılık verdi.

“Yeni hayatınızda ne değişti” diye son bir soru sordum.

Tek cümlelik müthiş bir final cümlesi kurdu.

“I found my compass which I lost” dedi.

“Kaybettiğim pusulamı buldum.”

Mehmet Acet - Haber 7
acetmehmet@hotmail.com

Yorumlar25

  • KADİRUZUNKÖK 13 yıl önce Şikayet Et
    kur an iç içe geçmeli mucizelelerle dolu. ahmed husrev hattı sayfa 422 ahzap suresitam 11 ALLAH LAFZI alt alta geliyor 5tane ALLAH LAFZI alt alta geliyorarada bir satır atlıyor 6 tane side yine aynı hizada alt alta geliyor etti 11 hemen bir alt satırda HU lafzı aynı hizada hu ebced hesabında he5vav 6 yı temsil eder yani sanki 11 ALLAH lafzının Toplamı yapılmış.
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 13 yıl önce Şikayet Et
    hapisde haşir risalesini ders yapardık. EDİTÖR’ÜN NOTU: Lütfen bakınız Haber7 yorumları için genel bir ikaz http://www.haber7.com/haber/20080624/Haber-7-yorumlari-icin-genel-ikazlar.php selamlar…
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 13 yıl önce Şikayet Et
    hakim bizi tebrik etti. YANINDAKİ SAVCILARA döndü ve gülerek dediki- ya bu kadiri ne yapacacağız BURDA DA konuşuyorhiç lafını sakınmıyor. tabii bunları tebessümle söylüyordu hapihanedeki icraatlarımız onları memnun etmişdi hapishane yi dersane şekline getirdiğimizi duymuşlar. VE HAKİM karar dedi- HAPİSHANEDE yapmış oldukları HAYIRLI HİZMETLERDEN dolayı ve mahkemelerde ki tavırlarından ve iyi hallerinden dolayı beraatlerine karar verilmişdir HAYIRLI olsun. EVET yeri gelmişken çok hatıram varda,birini daha söyleyeyim
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 13 yıl önce Şikayet Et
    hakim savunmayı beğendi. CELALLENDİM yazdım.HAKİM- BAK evladım savunmanı bizler savcılararamızda okudukçok beğendikMAŞALLAH çok hoşumuza gitti ve takdir etdik yalnız siz birde hapishaneyi MEDRESE şekline getirmişsiniz.-EVET hakim bey getirdik orda caniler zaniler hırsızlarkatillerülkücüler devsolcular hep beraber cemaat olup avluda namaz kılıyoruzAKŞAM namazından sonrada çay içip risalei nur iman kuran dersleri yapıyoruz.HAKİM- HA ha ha ha ha diye öyle bir güldiki ,sonra,YANINDAKİ savcılara döndü ve dediki,
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 13 yıl önce Şikayet Et
    hakim savunmayı beğendi. ANNEM beni forvet doğurmuş BENİM ya kaleci ya forvet olmam lazım. NEYSE. MAHKEMEYE çıktık ben ve ev sahibi birde misafirimiz vardı O 3 kişi mahkemedeyiz.HAKİM sordu-kadir uzunkök hanginiz-benim efendim-senmikadir senmisinevet efendim benim-BU savunmayı SEN mi yazdın-EVET-oğlum BU SAVUNMAYI sen yazamazsınmumkün değil-NEDEN efendim-SENİN duruşun saf saf saf duruyonburdaki savunma profesyonelherhalde başka biri yazdı senin imzanla geldi-hayır efendim gece mahkumların arasında SOHBET ederken CELALLENDİM
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat