Keşke

  • GİRİŞ20.12.2014 12:00
  • GÜNCELLEME21.12.2014 09:13

Bu karar çıkmadan iki gün önce Başbakan Davutoğlu'nun söylediklerini hatırlayalım... "- Fethullah Gülen'le ilgili de soruşturma neyi gerektiriyorsa, mutlaka yargı onun gereğini yapacak. Bizim buradan şu veya bu yorumda bulunmamız doğru değil. Ancak yargı süreci içinde bir talep söz konusu olursa Kırmızı Bülten ve diğerleri, herhangi bir suç söz konusu olduğunda hangi işlem yapılıyor ise, hiçbir ayrım gözetmeden eşit durumdaki bir vatandaşa ne uygulama yapılırsa o yapılır. Bu konuda da kararlılığımız kesindir."

Ah keşke Tayyip Erdoğan Başbakan olarak 2012 Haziranında "Gurbet aynı zamanda garipliktir... Biz garipliğe tahammül edemeyiz. Artık bu hasret" bitsin çağrısı yaptığı zaman, Gülen geri dönseydi Türkiye'ye... Bütün bu olanlar yaşanmasaydı. Ama demek ki geri dönüşü mümkün olmayan nokta geçildi. Demek ki bundan sonra Gülen için "Kırmızı Bülten" de gündeme gelebilir...

Cavit Çağlar olayı

Ancak bu gelişme, Fethullah Gülen'in polis gözetiminde hemen Türkiye'ye getirileceği anlamına gelmiyor. Çünkü Kırmızı Bülten'i her ülke kendi mevzuatı çerçevesinde değerlendiriyor. Örneğin ABD ve Kanada Kırmızı Bülten'i, aranan kişinin yerinin saptanması zorunluluğu biçiminde değerlendiriyorlar. Bazı ülkeler ise bunu "Yakalama tezkeresi" biçiminde uyguluyor.

Bu arada Egebank Davası dolayısıyla hakkında Kırmızı Bülten çıkartılan ve Türkiye'nin iadesini istediği eski Devlet Bakanı ve sanayici Cavit Çağlar'ın, 2001 Nisan'ında New York'ta tutuklanıp hapse atıldığını, Çağlar'ın "Beni Türkiye'ye iade edin" demesi üzerine de, 28 Nisan 2001'de özel bir ekip tarafından Türkiye'ye getirildiğini hatırlamalıyız...

Kırmızı Bülten nedir? "

Kırmızı Bülten" bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve ülkesine iade edilmesi amacıyla İnterpol'e üye ülkelerin talebi üzerine İnterpol Genel Sekreterliği tarafından çıkarılan bir bültendir. Bu bültende suçluya ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verilebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgiler yer alır.

Google'daki verilere göre şu anda Türkiye tarafından uluslararası düzeyde kırmızı bültenle aranmakta olan suçlu sayısı 901'miş. Dünyadaki toplam Kırmızı Bülten sayısı da 24 binden fazlaymış.

Dün çok geride kaldı

Kırmızı Bülten'in çıkartılması zaman aldığı için, Kırmızı Bülten'e ilişkin kriterler çerçevesinde, ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine "Difüzyon Mesajı" çekilirmiş.

Yazının devamı için tıklayın...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat