Parlamenter sistemde cumhurbaşkanı tarafsız mı?

  • GİRİŞ08.02.2016 10:25
  • GÜNCELLEME08.02.2016 10:29

27 Mayıs 1960 darbesi ertesinde Celal Bayar ve Adnan Menderes'le birlikte Demokrat Partililerin tutuldukları ve yargılandıkları Yassıada, kesintili demokrasi tarihimizin önemli bir tanığı olarak sunuluyordu röportajda... 

Menderes kimdir? 

Bu röportaj sırasında bir rehber Ada'ya getirdiği yabancı uyruklu turistlere, duruşmaların yapıldığı salonu gezdiriyor ve burada neler olduğunu anlatıyordu. Savaş Ay bu rehberin yanına gitti ve "Adnan Menderes kimdi" diye sordu. Rehber de "Ya ikinci ya üçüncü olmalı... Bizim eski Cumhurbaşkanlarımızdan biriydi" diye cevapladı Savaş Ay'ın sorusunu.

Zaman kavramı 

Şevket Süreyya Aydemir Cumhuriyet Türkiye'sinde Doğu illerini gezerken köylülerle konuşur ve onların hâlâ Abdülhamid'in padişah olduğunu zannettiklerini hayretle görür... Kanuni döneminde "Habsburglar"ın elçisi olarak İstanbul'a gelen Baron de Bousbeq ise, Türklerin zaman ve tarih kavramına bakışını özetle şöyle anlatmaz mı? 
- Türklerde zaman kavramı pek yoktur. Mesela bir Süleyman'dan söz ederlerken, bu Padişah Süleyman da, Hazreti Süleyman da olabilir. 

Niye hatırlasınlar ki 

Bugüne dönersek... "Cumhurbaşkanları tarafsız olmalı, bu hep böyle oldu" diye ahkâm kesenler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan Bülent Ecevit'e Anayasa kitapçığı fırlatmasını, Cumhurbaşkanı Demirel'in sayısal çoğunluğa sahip Tansu Çiller'e başbakanlık görevini vermek yerine onun partisini bölmesini niye hatırlasınlar ki? Ya da Atatürk'ün, İnönü'nün, Celal Bayar'ın ne kadar tarafsız cumhurbaşkanları olduklarını mı hatırlayacaklar ki? 

Genel tablo 

Genel tabloya bu açıdan bakarsanız, "İlle de parlamenter sistem kalmalı" diyenlerin, İngiliz tarihi ile Türk tarihini karıştırdıklarını düşünür ve bunu doğal görmez misiniz? Ya da bunların 1961 Anayasası'ndaki parlamenter sistemin 12 Mart darbesi ertesindeki değişikliklerle daha da güçlendiğine inandıklarından kuşkulanmaz mısınız?

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat