Kafası çok karışık bir süper devlet var

  • GİRİŞ09.02.2016 09:15
  • GÜNCELLEME09.02.2016 09:15

"The New York Times" yazarı Roger Cohen'in dünkü yorumuna bakarsanız, buna benzer bir durum Avrupalıların Münih'te Hitler'e boyun eğmesinde de görülmüştü. 

Şu tabloya bakın... Dünyanın tek gerçek süper gücü olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri, ekonomik ve siyasi kaderi petrol fiyatlarının inip çıkmasına bağlı olan Rusya'nın Putin'i karşısında süt dökmüş kedi konumunda. Putin canı istediği zaman haritaları değiştirmiyor mu? Ukrayna'yı hedef alan ve Kırım'ı ilhak eden Rusya için, bir noktada durmak ise söz konusu değil... 

Arka bahçe 

Ortadoğu ve özellikle Suriye, şu anda sanki Rusya'nın arka bahçesi... Irak'ı işgal ettikten sonraki yeteneksiz ve vizyonsuz siyaseti ile Irak'ı Şii -Sünni gerginliğine sürükleyen ve sonunda IŞİD'in ortaya çıkmasına sebep olan ve bu kargaşanın Suriye topraklarına da bulaşmasına sebep olan ABD, sanki yaptıklarından utanmış gibi, sahayı Rusya'ya terk etmiş bir konumda değil mi? 

Sadece seyirci 

Ve Suriye'de Rus bombalarından kaçıp canlarını kurtarmaya çalışan bahtsız insanlar, sanki sadece Türkiye'nin sorunu... Beşşar Esad'a "Aman sakın kimyasal silah kullanma, kendi vatandaşlarını sadece konvansiyonel silahlarla öldür" diyerek katliama yeşil ışık yakan Amerika, şimdi de Rusya'nın katliamına karşı sadece seyirci... 

Avrupalılar ise "Suriyeli mülteciler Avrupa'ya gelmesinler de ne olursa olsun" havasında değiller mi? Vizyonsuz ve çapsız siyasetçiler Avrupa'nın siyasi iradesini, yabancı düşmanlığına dönüşen bir popülizmin eline terk etmiş durumda değiller mi? 

İttifak rafa kalktı 

Bu arada da "İttifak", "Dayanışma" ve benzeri kavramlar rafa kaldırılmış durumda... Sanki Türkiye ile ABD müttefik ülkeler değiller. PKK terörü Suriye topraklarında PYD'ye dönüşmüş ama bu durum ABD'nin umurunda bile değil... Stratejik ortak Türkiye'nin topraklarındaki terör eylemlerinde kimin silahları kullanılıyor ki? 

Sonunda bunlar mı olur? 

Kısacası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye yönelik uyarısı, çok doğru ve çok gerçekçidir... Eğer ABD bu gaflet uykusundan uyanamazsa, sonunda dünyanın süper gücü Kuzey Kore olabilir. Rusya da İran'la birleşip Washington'da yönetime Trump'ı getirirler... Bakarsınız Obama da, Suriye'nin Esad'ından sığınma ister.

Yorumlar1

  • isa 8 yıl önce Şikayet Et
    bence kuzey kore ve çin ile ilişki kurulmalı başka türlü denge kurulamayacak. onlardan uzun menzilli füze de alınabilir. teröre destek veren ülkelerle çalışmayın diyenlere de tamam sizinle çalışmıyoruz demeliyiz. teröre desteğin en alasını yaptınız hala da yapıyorsunuz demeli. avrupaya da bizimle değilseniz kavim göçüne hazır olun tehdidi yapılmalı kesinlikle
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat