İSMEK; Mesleki eğitimde bir destinasyon alanıdır

.

  • GİRİŞ07.10.2017 09:05
  • GÜNCELLEME09.10.2017 07:14

Son yıllarda yaşanan globalleşme süreci gelişen teknolojik yenilikler, uluslararası pazardan pay elde edebilme yarışları, ülkeleri insan kaynaklarını geliştirmeye yöneltmiştir. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi rutin belediyecilik faaliyetleri yanında 1996 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “sosyal dönüşüm projeleri” kapsamında, İstanbul halkına yönelik “Meslek ve Sanat Eğitimlerini” başlatmış ve bu eğitimlerle kişisel, sosyal, toplumsal, kültürel ekonomik ve istihdam odaklı bir yaklaşımla İstanbul halkının bilgi, beceri, ilgi ve yeteneklerini geliştirmeyi, tanışma, kaynaşma ve dayanışmayı amaçlamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İSMEK bugün, üreterek aile bütçesine, ev ekonomisine girdi sağlayan ve sektörün talep ettiği nitelikli/kalifiye elemanı yetiştiren bir mesleki eğitim kurumu haline gelmiştir. Bugün İSMEK, hâlihazırda 4 bin 145 kişinin istihdam edildiği büyük bir “Halk Üniversitesine” dönüşmüştür.

1996 yılından bugüne İstanbul’un 39 ilçesindeki 235 eğitim merkezinde 36 alanda, 652 branşta eğitimlerini sürdürmektedir. 22 yılda İSMEK’in sanat ve meslek eğitimlerinden yararlananların sayısı 2 milyon 619 bin 534’e ulaşmıştır. Geçtiğimiz 2016-2017 eğitim döneminde ise 284 bin 948 kişi, İSMEK’ten mezun olmuştur. Bu yönüyle İSMEK insanımızın sosyal, kültürel ve ekonomik dönüşümünün, kısaca insanın dönüşümünün ilk adımı olmuştur. İSMEK’e bu kadar yoğun ilginin sebebi, halkın kendisini İSMEK’te daha rahat ve güven içinde hissetmesindendir. Bu sebepledir ki, başlangıçtan bu yana 4 milyon 460 bin 61 kişi, eğitim almak için İSMEK’e başvurmuştur. 

Anadolu’dan İstanbul’a gelen milyonlarca insanımızın eğitimi, üretmesi, rehabilitesi ve özgüvenin artması, bir meslek ve iş sahibi olması, aidiyet duygusunun gelişmesi ve birlikte “İstanbullu olması” demekti. Bu bakımdan İSMEK 16 milyonluk bir şehrin mesleki ve sanat eğitim talebine gösterilen büyük bir arzdır. Bu proje Sayın Kadir Topbaş döneminde başta büyükşehirler olmak üzere bütün ülkeye “Model Mesleki Eğitim” olarak yayıldı. İSMEK; Dünya’da birçok marka akredite kurumlarla öğrenci, öğretmen, yönetici değişim programlarını geliştiren projelere imza atmış; program, müfredat, uygulama, bilgi ve beceri paylaşımında bulunmuştur.

            Siyasette ve ekonomide güvenin ve istikrarın kaynağı; stratejik kalkınma planı, kalifiye elamanın yetiştirilmesi,  kaliteli üretim, markalaşma, pazar payının arttırılması girişimci ve rekabetçi anlayış, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme ve gelişmedir. Bu münasebetle İSMEK Mesleki ve Teknik Eğitimde; sektörün taleplerini, Ar-Ge ve inovasyon, tasarım ve dünyadaki değişim trendlerini iyi takip etmelidir. Zira değişim trendinin konsolide edilmesi mümkün değildir. İSMEK’te mesleki ve teknik eğitimde kariyer planlaması kursiyerlerin yeteneklerine, becerisine, el yatkınlığına uygun alanın seçilmesi başarıya götüren en büyük etken olmuştur.       

            İş dünyasının mesleki ve teknik eğitime önem vermesi, mesleki ve teknik okullarla, yöresel kurs merkezleri ile işbirlikleri, güçlü Türkiye’nin reformuna katma değer üretecektir. Özgürlük, adalet, güvenlik, şeffaflık, ekonomik kalkınma, rekabetçi girişim ve istihdam ile dengeli ve sürdürülebilir bir strateji bizi 2023’e götürecek temelleri atacaktır. Bu nokta da İSMEK; dünyadaki gelişen eğitim stratejilerini göz önüne alarak, eğitim stratejilerini sürekli geliştirmeli ve 2023 hedeflerini gerçekleştirmek üzere planlamasını yapmalıdır. İSMEK’in mesleki eğitimde yerini stabilize etmesi buna bağlıdır. Aksi halde durağanlık, hastalığın başlangıcıdır.

Türkiye’nin bölgesinin ve İslam coğrafyasının “asıl unsuru ve motor gücü” olabilmesi; nitelikli insan gücü, kaliteli üretim, rekabetçi bir ekonomi, istihdam ve pazar payının arttırılmasına bağlıdır. Üretmeden tüketme kültürü kitle iletişim araçları tarafından devamlı pompalanmaktadır. Bu durum geri bıraktırılmış ülkelerin âdete kaderi haline gelmiştir. Oysa geri kalmışlık kader değildir. Onun için tüketim ve israf alışkanlıklarına, israf ekonomisine karşı, kültürel ahlaki “Milli Kimlik” ihya ve inşası hayati önem taşımaktadır. İsraf önlenmelidir. Tasarruf varlık zamanında yapılır. Yoklukta tasarruf yapılamaz.

Mesleki Eğitim’de Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve dijitalleşme çalışmaların temelini oluşturur. Sektörün en temel vazgeçilmezleri, sürdürülebilirlik, kapasite artırımı, üretim,  kalite, pazar payının arttırılması ve istihdamın geliştirilmesidir. Dünyadaki gelişmiş marka kurumlar; insan kaynakları, finans ve zaman yönetimine en üst seviyede önem verir.  İnsan kaynakları politikasında asıl unsur sürekli eğitimdir. İşveren; ister erkek, ister kadın, hangi personeli nerede değerlendirirsem daha fazla katma değer üretirim, diye planlama yapar. Yoksa dünya markalarının “toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek” gibi bir fantezileri yoktur. Zira ihtiyacına göre beceri ve kapasite öncelikli bir istihdam politikası izlemek zorundadır. Gelişmişliğin şartı, insana yatırımdır. Ayrıca çırak, kalfa ve usta ilişkisi denkleminde verilecek eğitim; iş ahlakını, müşteriye saygıyı, edep ve adabı öğretmesi açısından olağanüstü önemlidir ve ıskalanmaması gerekir.

İşsizlik bireysel olduğu kadar toplumsal huzursuzluğun da kaynağıdır. İSMEK, işsizliğin giderilmesi hususunda, mesleki eğitim verdiği genç nüfusu sektör temsilcileriyle işbirliğine giderek, iş hayatıyla buluşturmaya devam etmektedir.

22 yıldan bu yana İstanbulluların sanatsal ve mesleki eğitim ihtiyaçlarını karşılayan İSMEK, son yıllarda ileri düzeyde gözde mesleklerin eğitimlerine ağırlık vermektedir. Bu amaçla 15 mesleki uzmanlık okulunu İstanbulluların hizmetine sunmuştur. Bilişim Okulu, Muhasebe ve Finansman Okulu, Grafik Tasarım Okulu, Fırıncılık ve Pastacılık Okulu, Mutfak Sanatları Okulları, Dil Okulu, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Okulu, Perakende Okulu, Türk- İslam Sanatları İhtisas Okulu, Çolpan İlhan Moda Okulu, Müzik ve Gösteri Sanatları Okulları, Telekomünikasyon Eğitimleri gibi okullarda, teorik meslek eğitiminin yanı sıra öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı sunmaktadır. 

Herhangi bir mesleği olmayanlar bu okullarda aldıkları eğitimle meslek sahibi olmakta, mesleği olanlar da alanlarında kendilerini geliştirme imkânı elde edebilmektedirler. İSMEK’in verdiği eğitimler sonrası bir işe giren, işini geliştiren İstanbulluların sayısı azımsanamayacak ölçüdedir. İSMEK bu yönüyle istihdama dolaylı katkı sağlamaktadır.

Bununla birlikte İSMEK bünyesinde faaliyet gösteren İstihdam Rehberliği Birimi, eğitimlerle meslek kazananların, çalışma hayatına dâhil olması hususunda önemli bir role sahiptir.  Kursiyerlerin istihdamına doğrudan destek olabilmek için kurulan İstihdam Rehberliği Birimi personeli, iş dünyası ile İSMEK’ten mezun olan kursiyerler arasında bir nevi köprü görevi yürütmektedir. İstanbul genelinde, 20 bölgede hizmet veren istihdam rehberlerinin desteği ile bugüne kadar 8 bin 295 kişi meslek sahibi oldu. Bu da İSMEK’in kent ve ülke ekonomisine dolaylı katkısının bir göstergesi niteliğindedir.

İSMEK’in sanatsal eğitimleri de İstanbulluların üretime ve ekonomiye dolaylı yoldan katkı sağlamasına vesile olmaktadır. Şöyle ki; İSMEK eğitimleriyle yeteneklerini keşfeden vatandaşlar, öğrendikleriyle ürettiklerini İSMEK Sanat Sokağı’nda kazanca dönüştürebilmektedir. Yani İstanbullular İSMEK’le öğreniyor, üretiyor, kazanıyor ve kazandırıyor.   

İSMEK, eğitim merkezlerinde ve Türk-İslam Sanatları Okulu’nda verdiği eğitimlerle İslam Sanatları ve Geleneksel Sanatlarımızın yeniden ihya edilmesine ilişkin tarihsel hafızamızı tazelemiştir. Hat, Tezhip, Minyatür, Ebru ve diğer sanat dallarında binlerce öğrenci yetişmesine katkı verilmiş ve sanat dünyamıza bu sayede yeni isimler dâhil etmekle bunun haklı övüncünü yaşamaktadır.

İSMEK, kaliteli yayınları ile de dikkat çeken bir kurumdur. Şimdiye kadar 24. sayısı yayınlanan İSMEK El Sanatları Dergisi, sanat alanında önemli bir boşluğu doldurmaktadır. İSMEK Haber Bülteni, El Sanatları Albümü vb. yayınlar İstanbullulardan yoğun ilgi görmektedir.

Bütün bunların yanında Network ağı, iletişim, enformasyonda hızlı gelişme ve disiplin İSMEK’te sürdürülebilirliğin esaslarındandır. Bütün bunlardan sonra söylenecek son söz, İSMEK başta İstanbul olmak üzere ülkemiz ve İslam dünyası için önemli bir DESTİNASYON alanıdır.

 Vesselam…

 

 

           

 

Yorumlar8

  • Ekrem Ekici 6 yıl önce Şikayet Et
    Kuruluşundan bu tarafa olan ISMEKin seyri,ancak bu kadar güzel bir yazıyla anlatılabilir di ! Istanbul da değilim,ancak yakinen duyuyor ve takip ediyorum ki,oldukça faydalı bir girişim ! Yurt çapında örnekliği ile yeni,yeni atılım yapan belediyeler duyuyorum. Bu da bu çığırı açıp başlatan İSMEK için gurur verici bir durum olsa gerek! Velhasıl kalemine kuvvet,yüreğine sağlık. Ki bu anlatımdan yola çıkışla,benzeri projeler hayata geçirilebilir. Allaha emanet olun değerli ağabeyim...
    Cevapla
  • Nezir Demircan 6 yıl önce Şikayet Et
    Hocam, ilk defa bir konudaki büyük memnuniyetimi belirtmekte çok zorlandım. Bu konuda söyleyeceğim her söz, mutlaka zayıf kalır. İsmek’e ve sizin gibi emek verenlerine; özellikle Reis’e karşı selama duruyorum.
    Cevapla
  • Abdürrezzak sarın 6 yıl önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık
    Cevapla
  • Abdürrezzak sarın 6 yıl önce Şikayet Et
    İnş daha güzel gelişmelere vesile olur
    Cevapla
  • Ahmet Avşar 6 yıl önce Şikayet Et
    Gönlüne bedenine sağlık..Çok güzel olmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat