Robotik Çağ ve İşsizlik

.

  • GİRİŞ06.10.2018 11:44
  • GÜNCELLEME08.10.2018 08:16

Son dönemde gazete sütunlarında okuduğumuz, televizyon kanallarında konuşmacılardan dinlediğimiz “Robotik Çağ” konusu, hayatımız ve geleceğimiz üzerinde önemli bir etkisi olacağı konusu tartışılmakta.

Robotlar hayatımızı kolaylaştıracak mı?

 

 

Geleceğimizi kaosa mı sürükleyecek?

İşsizliğin ve mutsuzluğun kaynağı mı?

Ya da teknoloji harikası olan bir gelecek mi?...

Yapay zekânın ve kendi kendine öğrenen sistem ve teknolojinin gelecekte hayatımızın bütün alanına sirayeti söz konusu olması düşünüldüğünde bu soruları daha da çoğaltabiliriz. Günümüzde aşağı yukarı hayatımızın birçok alanında kullanılmakta olan ve gelecekte de yaygınlaşacağı öngörülen yapay zekânın; başta tıp, savunma sanayi, mühendislik, hukuk, bankacılık, eğitim ve diğer hizmet sektörlerinde uygulamaları bulunmaktadır.  Yapay Zekâ, “insanın zekâ olarak tanımlanan öğrenme, algılama ve problem çözme gibi özelliklerini bilgisayar ortamında gerçekleştirmeye çalışan, insan hareketlerinin algoritma şeklinde robotlara uygulatmayı amaçlayan çok disiplinli bir bilişim alanıdır” diye tanımlanmaktadır. “Yapay zekâ tabanlı bilgisayar programları, ürünler, robotlar ve muhtelif sektörlerde verinin analitik olarak maksimum seviyede fayda üretmek amacıyla kullanılmasına yönelik her türlü Ar-Ge mantığının aşılmasına ihtiyaç olduğu” ifade edilmektedir. Yapay zekâ, bizim gibi üretmeden tüketen toplumlar için önemli bir pazar ağı ve tüketim aracıdır. Hızlanan teknolojik yenilikler, yapay zekânın kapsamlı düşünebilme yetisi en zor problemleri basite indirgeyerek çözebilmesi ve robotların yaygınlaşması neticesinde yakın gelecekte birçok işin robotlara bırakılacağı beklentisi oluşmuştur. Bundan dolayı yapay zekânın gelecek için korkutan ve endişe veren en önemli yanı işsizlik ve “kendini yeniden programlayarak kontrolün dışına çıkması” ile birlikte mahremiyet alanına girerek gizliliği ihlal etmesidir. İnsan, öngöremediği, kontrol edemediği şeylerden korkar ve şiddetle kaçınır. Bu anlamda teknolojinin ruhu, vicdanı, merhameti ve adaleti yoktur. Yeter ki sosyal medyadan sonra yapay zekâ, milletin aklını, ruhunu esir almasın. Aklın esareti işgalden daha kötüdür.

Yukarıda ifade ettiğim üzere yapay zekânın insana çok önemli kolaylıklar sağlamasının yanında hayatın hızlı akışı içinde inisiyatifi ele alarak insanı saf dışı bırakması korkunç bir durum meydana getireceği düşünülmekte. Yeni teknolojilerin üretim sürecinde kullanılmasının işsizliği yaygınlaştıracağına inanan ve bundan endişe duyan geniş bir kitle bulunmaktadır. Örneğin Milli Eğitim Bakanımız  Ziya Selçuk’un, “Yeni Çağ Yapay Zekâ Çağı!.. Bugün ilk defa okula başlayanlar 2040 yılında iş hayatına atılacaklar ve büyük ölçüde yapay zekâ marifetiyle robotların hâkim olduğu işlerin yüzde 80’ine yakını robotların yaptığı bir çağ olacak. Bu çağ, yapay zekâ marifetiyle robotların hâkim olduğu, gelecekte insanların yerini yapay zekânın almasıyla yüzde 80 insanımızın işsiz kalacağı biraz abartılı bir öngörü olmakla birlikte geleceğe yönelik kaygı verici, sorunlu bir açıklama olarak görüyorum. Hele şu konjonktürde böyle bir değerlendirme hiç olmamalıydı, diye düşünüyorum. Bu konuya yönelik çalışma yapanların önemle üzerinde durduğu husus: Konuyla ilgili Doç. Dr. Davut Pehlivanoğlu; “Yapay zekâ ve robotik uygulamaların daha da yaygınlaşması, iş gücü ihtiyacının ve özelliklerinin ciddi dönüşüm geçirmesine ve bütün dünyada mesleklerin dönüşümüne neden olacaktır. Bu dönüşüme ayak uyduramadığımız takdirde gelecekte çocuklarımızın şansı olmayabilir” Endüstri 4.0’e uyum sağlanması gibi yapay zekâ programları Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, iş dünyası ve hizmet sektörü bu konuda çok ciddi çalışmalı ve müfredatlarına yapay zekâ içerikli programları yüklemelidirler” diyerek işi şimdiden ciddiye almanın önemi üzerinde durmaktadır.

Bu ülkede son on yıl içerisinde savunma sanayinde “milli ürünlerin üretiminde” büyük bir aşama kaydedildi. İnanılmaz gelişmelere şahit olduk. Genç dinamikleri harekete geçiren önemli çalışmalar yapılmakta. Daha dün TEKNOFEST’te yeni bir vizyon, yeni bir plan ve programlama kabiliyetini hep beraber gördük. İmkân sağlandığında bilgiyi, teknolojiyi, robotu ve nükleer enerjiyi üreten, tarihi ve kültürel kodları yüksek maneviyata sahip, öz güveni sağlam, inançlı, gelecek hayali olan gençlerimiz; üretecek ve yönetecek. O takdirde makinenin kulu ve kölesi olmayacaktır. Unutulmaması gerekir ki, yapay zekâ, hayatın daha iyiye gitmesi için bir araçtır, amacın kendisi değildir. Bunun için; ahlakı, merhameti, irfanı, adaleti,  aklı, zekâyı, kabiliyeti, çalışmayı, üretimi ve gerektiğinde fedakârlığı merkeze alan, başarıyı önceleyen insanlarımızın yetiştirilmesi gereklidir. Vicdana dokunmayan, nefsi ıslah ve terbiye etmeyen, kutuplaştırıcı, çatışmacı, saldırgan ruhları tetikleyen bir sistem memnuniyetsizler ordusu oluşturdu, oluşturmaya devam eder. Ahlâkın, merhametin ve adâletin olmadığı robotun emrine verilen bir hayat tarzı, toplumumuzu ve dünyayı daha da derinden sarsacak bir geleceğin habercisidir.

Bu ülkenin, doğru bir başarı için; adâlete, hakkâniyete, dürüstlüğe, güven ve istikrara, planlı ve programlı bir çalışmaya ihtiyacı vardır. Başarının mutluluğunu, inancın zaferini hep birlikte paylaşacağız. Birbirimize çelme takmaya, tökezletmeye ve engel olmaya çalışmak, geleceğimizi çalmaktır. Unutmayalım! Gelecek yüzyıl, robotların değil dürüst ve çalışkan insanların yüzyılı olacaktır. Allah (c.c.) kuluna   “…Ve başınıza gelen herhangi bir zarar, ellerinizin kazandıklarından ötürüdür.’’ (Şura – 24)  “Allah, inanan ve iyi işler yapanlara cevap verir, onlara olan lütfunu artırır.” (Şura – 26), Yeter ki insan “Allah’a karşı ululuk taslamasın” (Duhan – 19) ayetleriyle gerekli uyarıları yapmıştır.

Mevlâm Görelim Neyler, Neylerse Güzel Eyler…

Vesselam.

Yorumlar14

  • Sevilay Meral 5 yıl önce Şikayet Et
    Hocam ne kadar çarpıcı bir şekilde bitiriryorsunuz yazınızı.. Gelecek robotların değil, çalışkan ve dürüst insanların çağı olacaktır.... Ve o denli vurucu, derin manalı Şura - 24...bunun üzerine daha ne denebilir ki.. Kaleminize sağlık sayın hocam...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Lokman 5 yıl önce Şikayet Et
    Kaleminize ve yüreğinize sağlık Müdürüm. Allah'a emanet olunuz.
    Cevapla
  • Sebahattin 5 yıl önce Şikayet Et
    Yapay zeka doğru kullanıldığı taktirde fayda,yanlış kullanıldığında büyük bir beladır.Eğitimle insanı kanlı oluşturamıyoruz buda dünyanın daha çok batağa gideceğinin alametidir.Kalemine sağlık
    Cevapla
  • İsa Dilek 5 yıl önce Şikayet Et
    Hocam yüreğinize kaleminize sağlıksız
    Cevapla
  • Ahmet Avşar 5 yıl önce Şikayet Et
    Allâh cc razı olsun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat