Tasarruf koçluğu yapayım para biriktirin!

Sağlıklı kişilerin en önemli özelliklerinden birisi, abartıya kaçmayan tedbir davranışlarının oluşudur. Cimrileşmeyecek kadar tasarruf, savurgan olmayacak kadar harcamayla günlerini gün etmenin bir yolunu bulurlar doğrusu.

  • GİRİŞ05.03.2014 10:42
  • GÜNCELLEME05.03.2014 10:42

Peki herkes aynı dengeyi yakalayabiliyor mu dersiniz? Tabii ki hayır. Zira bu nedenle pek çok kişinin psikolojisi bozulmuş durumda.

Devletin, vatandaşının geleceğini garanti altına almadığı ülkelerde "Yaşlandığımız veya düşkün olduğumuz günler gelirse -Allah muhafaza- ne olacak bizim halimiz?" tarzındaki düşüncelerin oluşturduğu psikolojik bunalımların yaşanması kaçınılmazdır.

Yazıyı okuyanlar arasında "Ben geleceğimi güvence altına aldım, ohh keyfim yerinde, diğerleri derdine yansın!" diye düşünen birileri var mı?

Efendim... hımm ses yok! Peki, demek ki çoğumuz aynı durumdayız. Bugün kazanıp bugün harcıyoruz, gelecek için yatırım yapacak fırsat bulamıyoruz. Veya fırsatı bulanlar parayı bulamıyor... garip bir denklem, neyse!

Bu yazı aracılığıyla biraz tasarruf yaptırayım sizlere. Tasarruf nasıl yapılır minik tüyolar vereyim. Böylece "Mehtap Hanım, tasarruf yapmanın bir yolu var mı? Ne yaptıysam bir türlü para biriktiremiyorum. Az kazanmıyorum aslında ama elime geçen para gidiyor. Bunun bir yolu yok mu? İmdat!" diyen okuyucumuza cevap vermiş olayım.

...

İleriki yaşamımızda ne olur ne olmaz diye kullanılmak üzere bir kenara koyduğumuz para veya para yerine geçecek nesnelere tasarruf diyoruz.

Tasarruf yapan insanlar, geleceklerini garanti altına aldıklarını düşünerek kendilerini rahat hissederler. Eskilerin bir sözü vardır, akarken doldurmak lazım, diye.

Beklenmedik harcamalar için, hazır kazanıyorken gelecekte daha rahat etmek için, çoluk çocuğa yatırım olması için bir miktar tasarruf yaparız. Tasarruf yapan insanlar, günün getirisi olan durumları maddi olarak daha kolay aşar. Yani diyelim ki düğün yapacaksınız, tasarruflarınızı harekete geçirirsiniz. Ani bir hastalıkla karşılaştınız ve ödeme gerekiyor, tasarruflarınızı yastık altından çıkarırsınız gibi.

Her insanın tasarruf gerekçesi birbirinden farklıdır. Kimilerine göre dünyayı turlamak için kenara atılan para, kimileri için genişletilecek mal varlığı, kimileri için muhannete muhtaç olmama duygusu, kimileri için çocuklarına sağlanacak ciddi eğitim yatırımları, kimilerine göre kriz anlarında başvurulacak acil durum desteği...     

Özetle aslında iyi bir şey...

Tasarruf nasıl yapılır biliyor musunuz?

1. Tasarruf yapmak için kısa, orta ve uzun vadede plan yapılır. Örneğin her ay bir kenara çeyrek altın atmayı başaran bir ev hanımı, yıl sonunda ciddi bir meblağla karşılaşacaktır. Veya soruyu yazan hanımefendinin söylediği gibi eline geçen parayı harcayan kişilerin, eline geçen paranın bir kısmını kolay ulaşamayacağı bir yere yerleştirmesi işe yarayacaktır. Yani çok para harcıyorsam eğer, elime geçen paranın tamamıyla alışverişe gitmek yerine, bir kısmını evde bırakarak çarşıya çıkmak gibi. Bu tedbir kısa vadeli tasarruftur. Birkaç ay bu şekilde davrandığımızda bir kenarda para biriktirmiş olursunuz.

2. Günlük harcamalarınıza çok dikkat edin. Yapılan araştırmalar en fazla paranın, farkında olmadan yaptığımız günlük harcamalar olduğunu gösteriyor. Farkında değiliz ama markete, alışverişe, gezip tozarken yaptığımız harcamalara hiç özen göstermiyoruz. Dolayısıyla, evden çıkarken kendimize bir limit koymayı prensip edinebiliriz. Diyelim ki her evden çıkışında 100TL harcayan kişi, kendisine komut vererek sadece 50TL harcamaya izin verir. Böylece geri kalan 50TL'yi bir kenarda biriktirir. Damlaya damlaya göl olur mu bilinmez ama üç beş paranın bir kenarda sizi bekleyeceği kesin.

3. Günlük harcamaya dikkat ederken, günlük lüzumsuz harcamalara da dikkat edin. Çünkü yine farkında olmadan çok fazla lüzumsuz harcama yaptığınızı göreceksiniz. Acil olan ihtiyaçlarınız için para harcarken, acil olmayan keyfi harcamaları bir kenara atabilirsiniz.

4. Elinize geçen paranın bir kısmını acil durumlar için ayırın. Ayırdığınız bu paraya şartlar ne olursa olsun dokunmamanız gerektiği komutunu verin kendinize. Böylece kenara atılan o paralar da bir yandan birikmeye başlayacaktır. Eften püften şeyler için o birikime el sürmeyeceğinize dair kendinize söz verin ve cidden dokunmayın.

5. Tasarruf etmenin en tatlı yollarından birisi de belirli bir zaman limiti belirleyip, o zaman diliminde belirli bir miktar parayı bir kenara koymuş olmayı tasarlamaktır. Herkes eline ne geçtiğini, nereye ne kadar harcadığını bilir malum. Kendi maddi imkanınız ve harcama tablonuza göre ayarlama yapmanız mümkün. Kişi der ki, 6 ay sonra bir kenarda 500TL biriktirmiş olayım veya 200TL veya 5000TL. Söylediğim gibi kimin gücü neye yetiyorsa. Burada önemli olan, tasarruf mantığını geliştirmek ve kendimizi bu konuda disipline etmek.

6. Tasarruflarınızla ne yapmak istediğinize karar verirseniz tasarruf yapmanız kolaylaşır. Yani "Kış döneminde harcamalarıma dikkat eder, falanca miktar para biriktirirsem Haziran ayı geldiğinde 5 günlük tatil yapabilirim" gibi. Veya "Genç sayılırım, iyi kazanıyorum. Önümüzdeki 10 yıl dikkatli harcama yaparsam, bir ev satın alıp kira gelirinden istifade edebilirim. Ee geçtiğimiz on yıla bakarsakkkk... öyle rahat rahat harcamasaydım bir ev alabilirdim, tühhh...." diye düşünenler vardır mutlaka. Söylediğim gibi bu maddenin temel esprisi tasarruflarımızla ilgili hedefler koymak.

7. Tasarruf etmek için, tasarruf etmeyi düşünmek gerekir! Garip bir madde biliyorum ama önemli. Çünkü dikkat ederseniz bazı kişiler tasarruf sistemiyle büyümüş ve mutlaka bir kenara para veya mal koymaya çalışıyor. Bazıları da benim gibi, kazanıp yiyor ve biriktirmiyor. Dolayısıyla tasarrufu en başta hayat felsefesi olarak bir kenara kaydetmek iyi bir yöntem.

8. Tasarruf için önemli yöntemlerden birisi de elimizin altındaki eşyayı düzgün kullanmak. Telefonunu dikkatli kullanan birisi iki yılda bir yenisini alırken, vura kıra kullanan kişi yılda bir telefon yenilemek zorunda kalabiliyor. Böylece tasarruf şansı azalıyor. Demek ki savurgan olmamak, kıyafetlerimizden tutun da giyindiğimiz ayakkabıya kadar yıpratmadan kullanmak da iyi bir tasarruf zihniyeti. Eskittiğinizi var sayıp o parayı bir kenara atmayı ihmal etmeyin tabii ki.

...

Sizlerde kimbilir ne yöntemler vardır. Benden sabah sabah bu kadar. Daha iyisini bilenler, kendi yöntemlerini çok beğenenler aşağıya yorum olarak yazarlarsa hepimiz istifade etmiş oluruz.

Parada tasarruf edeceğimiz; ama sevgiyi ve saygıyı bol bol havada uçuşturacağımız güzel günlere diyelim...

Sevgiyle kalın....

NOT: Önümüzdeki günlerde yapacağım ücretsiz seminer takvimi aşağıda. Seçin beğenin, vaktiniz hangisi için müsaitse gelin, beklerim :)

1) 5 Mart Çarşamba günü saat 14.00'de Mavigün Koleji'nde "Bağımlılıklar ve başetme yolları" konulu seminer

2) 7 Mart Cuma günü saat 10.00'da Sakarya Elmas Otel'de Kadınlar Günü kapsamında "Mutlu kadın olmak" konulu konuşma.

3) 8 Mart Cumartesi günü saat 14.00'de Başakşehir 4.Etap Cemil Meriç Kültür Merkezi'nde "Kadınlar Kulübü Sohbetleri" kapsamında hanımlarla keyifli bir sohbet.

4) 11 Mart Salı günü saat 15.00'de Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde "Kadının Eğitimi ve Eğitimli Kadının Psikolojik Dünyamıza Katkısı" konulu sunum.

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman &Psikoterapist)

Tlf: 0212 583 00 22

mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv

mehtapkayaoglu@gmail.com

http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu

htttp://www.twitter.com/mehtapkayaoglu

Yorumlar7

  • Ebru Bektaşoğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Tasarruf etmek için ikinci el kullanımını yaygınlaştırabiliriz.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ebrar 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilgilendirmeniz için teşekkürler tasarruf etmeden paylaşamayız tabiki ayette allahın size verdiği kadar sizde allah yolunda harcayın buyruluyor kendi nefsimizden gerektiğin de feragat ederek azda olsa hem bir kenara koyup hem tasadduk edebiliriz illa bunun büyük meblalar olmasına gerek yok tamamen alışkanlık ve yaşam tarzıyla alakalı zaten yetişmiyor diyen arkadaşlara tavsiye bir lira bile olsa bir kenara ayırmayı alışkanlık hale getirirsek her bütcenin biriktirebildiğini farkederiz
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    Faydalı ve etkili yöntem insan hem sadaka verip hemde tedbir amaçlı tasarruf edebilir mehtab hanıma teşekkürler
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • fruze 8 yıl önce Şikayet Et
    Millet ac geziyor
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Eldan 9 yıl önce Şikayet Et
    Hala bu dünyada yaşadığımıza göre birikim yapabilir, kendimize bişeyler alabiliriz..yani kimse paylaşmayı bilmiyor değil...ama biriktirirken illa bişey çıkıyo ve o para cogalamiyo
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat