Gencim ve prensip sahibi olmak istiyorum diyenler

  • GİRİŞ03.09.2014 08:39
  • GÜNCELLEME03.09.2014 08:39

Şimdinin çalışkan ve prensip sahibi yetişkinleri bilir! Çalışkan olmanın kendine özgü içsel kuralları vardır.

Taa eskiden okuduğum, geçen gün öylesine elime aldığımda ne kadar tatlı bir kitap olduğuna bir kez daha inandığım güzel bir kitaptan günümüz koşullarına uygun hale getirdiğim maddeler yazacağım sizlere. Sevgili Ali Fuat Başgil’in Gençlerle Başbaşa isimli eseri.
"Aklın yolu birdir" diyorum ve hocanın da üzerinde durduğunu bir kez daha gözlemlediğim pratik tavsiyeleri kendi tecrübelerimi de ekleyerek sıralıyorum siz sevgili üniversite ve lise öğrencisi gençlere:

1. Çalışmak için “şu an”dan daha uygun bir zaman yok! Niçin yarını, hafta sonunu, gelecek ayı ve hatta gelecek yılı bekliyorsunuz ki? Birisi size o kadar uzun yaşayacağınızın veya geciktirerek başladığınızda daha başarılı olacağınızın müjdesini mi verdi?

2. Çalışmak için müsait yer ve köşe aramayın. Dileyen insan her yerde her an çalışır. Banyoda bile!

3. Bir günde ve bir zamanda yapmanız lazım gelen bir işi, ertesi güne bırakmayın. Çünkü her günün kendine göre bir işi zaten var. Niye biriksin ki?

4. Arada sırada yalnız tek bir iş yapın, yalnız bir ders, bir kitap, hatta bir konu üzerinde çalışın. Günümüz insanı her şeyi aynı anda yapmaya çalışıyor ve kendisini yıpratıyor. Evet, bazı işler vardır bir arada yürütülebilir, bazı işler vardır sadece ve tek başına onunla ilgilenmenizi gerektirir. Yeterince dikkatliyseniz hangisinin ne olduğunu anlarsınız. Dünyaca tanınmış olan büyük islam mütefekkiri İmam-ı Gazali’ ye ihya-i ulum adlı muazzam eserini nasıl bir çalışmayla hazırladığını sormuşlar. “Bir süre boyunca yalnız bir fasıl, bir bahis, bir mesele üzerinde çalıştım” demiş.

5. Başladığınız bir işi yapıp bitirmeden başka bir işe başlamayın. Yarıda kalan iş, başlanmamış demektir. Yeni moda gençlik hastalığı oldu bu! Her yere ve her şeye saldırmak, ama hiçbir işi devam ettirmemek.

6. Prensip sahibi insanların gizli hazinesidir bir günün işini bitirdikten sonra ertesi günün işinin  ne olacağına karar vermek. Hiç olmazsa çalışmaya başlamadan önce hangi iş üzerinde çalışacağını düşünüp kararlaştırmak ve çalışmaya bu kararla oturmak.

7. Yapacağınız iş her neyse onunla ilgili malzemeleri bir araya getirerek el altında bulundurun. Aksi halde otur kalk otur kalk bıktırıyorsunuz kendinizi.

8. Çalışmaya oturduğunuz zaman gözünüzü dahi kırpmadan çok dikkatli olmanızı gerektiren önemli bir iş yaptığınız duygusunu taşıyın! Böylece dikkat kesilirsiniz.

9. Bir işe başlamadan önce o işi en kısa zamanda, en kolay ve en temiz bir şekilde nasıl yapmanız gerektiğini düşünün. Buna zihni planlama diyoruz.

10. Üzerinde çalıştığınız iş her neyse, o konuda herhangi bir güçlüğü yenmeden bir adım bile gerilemeyin! Şimdiki gençlik yılgın. Neredeyse uğraşmadan vazgeçiyor ve kolaylıkla tembellik ediyor. Bu hatayı kendinize yapmayın. Zafer sabırlı olanındır unutmayın.

11. İşinizle ilgili güçlükleri yenebilmeniz için en kolay yol, onları bölümlere ayırmaktır. Her parçayı birer birer ve sıra ile yenmeye çalışın.

12. İnsanın prensip kazanması zor, buna karşın eğer tekrarlamıyorsa, prensiplerini unutması çok kolaydır. Dolayısıyla devamlı ve istikrarla çalışın. Üzerinde çalıştığınız konu her neyse ondan uzun süre ayrı kalırsanız soğursunuz. Ara ara da olsa onunla uğraşırsanız soğumazsınız. Dizi filmler bile öyle değil mi? Her hafta muntazaman izleyince kopamıyoruz. Birkaç bölüm izlemesek umurumuzda bile olmuyor.

13. Bir iş üzerinde yorulursanız dinlenmek için işinizi değiştirin, asla çalışmaktan vazgeçmeyin. Çok çok yorgunsanız biraz çalışma temponuzu hafifletmek yeterli. Çalışmadığınızda paslanırsınız malum. Bilgisayar oyunlarını yorulmadan nasıl oynadığınızı düşünün!

14. Gece yatağınıza uzandığınızda o gün ne yaptığınızı ve yarın ne yapacağınızı kendinize sormayı unutmayın. Günlük pratik muhasebe kişiyi dinç tutar.

15. Çalışma süresi ile verimlilik arasında ciddi bir ilişki olduğunu unutmayın. Bunun yanında çok uzun çalışmak değil verimli çalışmak önemlidir. Gerçi şimdiki gençlik verimli çalıştığını iddia ediyor. Gelin görün ki bunun için de çalışmanızın sonucunu görmemiz lazım. Değil mi?

16. Profesyonel çalışmalar için aynı saatlerde düzenli çalışmak gerekir. Çok uzun değil ama istikrarlı çalışmanın önemini tüm evren biliyor. Peki ya siz..?

17. En sevdiğim yöntem... Hergün  hoşunuza giden güzel bir kitaptan yüksek sesle beş on sayfa okuyun. Böylece konuşma ve hitabet tavrınız gelişir.

19. İşinizde veya dersinizde herhangi bir fikri noktayı küçümseyerek ihmal edip geçmeyin. Küçük ihmalden bazen büyük zararlar doğduğunu unutmayın.

20. Rastladığınız güzel şiirleri, kulağa hoş gelen şarkı sözlerini, özlü ve güzel sözleri ezberlemeye çalışın. böylece hem kelime hazineniz zenginleşir hem de hafızanız kuvvetlenir. Bunların yanında arkadaşlarınızın telefon numaralarını ezberlemeyi de unutmayın.

21. Kendi aranızda en çok ne yaptığınızı biliyor musunuz? Ben söyleyeyim; oynadığınız bilgisayar oyunu, tuttuğunuz takımın son maçtaki hamleleri gibi meseleler hakkında bol bol sohbet etmek. Peki bu ne işinize yarıyor biliyor musunuz? Sizi bahsi geçen ve sohbet edip durduğunuz konularda geliştiriyor. Ben de diyorum ki madem sohbeti seviyorsunuz ve madem konuştuğunuz konularda gelişiyorsunuz, niçin konuları sizi geliştirecek daha bilinçli yerlerden seçmiyorsunuz? Okuduğunuz bir kitaptan ilginç bir bölüm, izlediğiniz film hakkındaki düşünceleriniz, aynı konuda başka bir yerde dikkatinizi çeken aykırı bir bilgi...! sizi geliştirecek malzemenin peşinde koşun. Değersizleşeceğiniz durumlara yatırım yapmayın.

22. Fikri  ve zihni çalışmaların kişiden kişiye değişen farklı saatleri vardır. Kiminin ilham perileri gece gelir kiminin ki günün ilk saatlerinde. Kendinizi yoklayın ve sizin için en verimli olduğunu düşündüğünüz saatleri mutlaka önemli ve verimli çalışmalar için ayırın. Sevdiğiniz ve günün hangi saati olursa olsun hiç sıkılmadan yapacağınız işleri o saatlere denk getirmeyin.

23. Ben dahil okuyup araştıran ve çeşitli konularda çalışma yapan kişilerin en güzel özelliği ne biliyor musunuz? Film izlerken, kitap okurken, arkadaşlarımızla sohbet ederken dikkatimizi çeken kaliteli tespitleri ve orjinal fikirleri mutlaka bir yere not ediyoruz. En kolayı cep telefonumuzdaki not bölümüne yazmak. İlerde öyle çok işe yarıyor ki inanamazsınız. Biriken güzel sözler ve ilginç konular önemli bir çalışmaya zemin hazırlayabiliyor.

24. Bir konu üzerinde araştırma yapacaksanız, o konunun ilk kaynağı kabul edilen eserleri okumadan yola çıkmayın. Zira her akıllı insan bilir ki önce ilk kaynağa ulaşmak gerekir. Temelin nerden çıktığını bilmiyorsanız yol haritası çizemezsiniz. Metodolojik bilgi edinmenin en temel kuralı budur.

25. Bir işi yapıp yapmamakta kararsızlığa düştüğünüzde, çelişkiye düştüğünüz düşüncenizin olumlu ve olumsuz yanlarını gözden geçirin. Fayda ve zararlarını iyice hesaplayın. Faydası çok, zararı az olan şıkkı tercih edin. Aksini seçtiğinizi düşünemiyorum bile! Yanılmıyorum değil mi?

26. Hiç bir işe öfkeli ve sinirliyken karar vermeyin. Öfkeyle verilmiş harika kararlar olmadığına dünya tarihi defalarca şahitlik etti. Siz de bu konuda saflık etmeyin olur mu?

Hepsine olmaz biliyorum... bazı kulaklara küpe olması ümidiyle...

 

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman & Psikoterapist)

Tlf: 0212 583 00 22 - 0533 488 06 00

mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv

mehtapkayaoglu@gmail.com

http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu

htttp://www.twitter.com/mehtapkayaoglu

Yorumlar4

  • MehmetAli 1 hafta önce Şikayet Et
    iyi
    Cevapla
  • İsmail 5 ay önce Şikayet Et
    Mükemmel
    Cevapla
  • Tolga 4 yıl önce Şikayet Et
    Okumuş olduğunuz kitaplardan ve kendi yaşamınızdan verdiğiniz prensipler için teşekkür ediyorum.
    Cevapla
  • Ramazan 6 yıl önce Şikayet Et
    Teşekürler.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat