Düğün mevsimi sonrası vajinismus sorunları

  • GİRİŞ30.09.2015 08:35
  • GÜNCELLEME01.10.2015 08:32

"Evlendik, her şey güzel başladı, fakat henüz birlikte olamadık. Ne önerirsiniz?"

Veya evlendikten hemen birkaç ay sonra devreye giren boşanma olayları. Çiftler, kavga ettiklerini, ilk günden itibaren huzur diye bir şey yaşamadıklarını söylediğinde altından çıkan gerçek, evliliğin tam olarak yaşanamaması. Birinin ısrarcı, diğerinin kaygılı oluşu sonucu ortaya çıkan gergin günler.

Vajinismus ülkemizde en fazla görülen evlilik sorunu... Çiftlerin evlendikten sonra birlikte olamaması durumudur. Genellikle kadındaki kaygı ve korkunun, ilişkiye yansıması ve çiftin birlikte olamamasıdır.

Evlendikten sonra ilk bir ay ilişkinin randıman alması, kişilerin birbirine alışması için yeterli bir süredir. Bir ay içinde ortalama beraberlik yaşanır. Bir ay olmasına rağmen hale birliktelik yaşayamıyorsanız, bunun bir vajinismus sorunu olduğunu söylemek mümkündür.

Eskiden beri pek çok kişinin yaşadığı, kimselere söylemeyerek içlerinde halletmeye çalıştıkları ciddi bir sıkıntıdır vajinismus.

Bugün vajinismusun nedenleri üzerinde durmak istedim. Öyle çok soru geliyor ki kendisinde bu rahatsızlığın olduğunu söyleyen ve nedenini merak eden...

Yapılan pek çok araştırma vajinismus yaşayan kadınların nevrotik, kurallara uyan, mükemmeliyetçi, kızgınlığını dışa vurmayıp içine atan, takıntılı, verici özellikleri ağır basan, birilerinden bir şeyler istemeye çekinen ve sürekli kabul ihtiyacı içinde olan "iyi kızlar(!)" olduğunu gösteriyor. Seanslarda da benzer özelliklerle bol miktarda karşılaşıyoruz.

Vajinismus ülkemizde sıkça rastladığımız, vajinadaki kasılma nedeniyle ilişkinin mümkün olmadığı; ancak terapilerle genelde tek seansta, kadın danışan çok kaygılıysa en fazla birkaç gün içinde çözümlenen, terapiye mükemmel yanıt veren psikolojik bir sıkıntıdır.

Bedenin vajina bölgesindeki kaslar, koşullu tepki vererek istem dışı kasılmakta, girişi imkansız hale getirmektedir. Kişi bilerek, isteyerek, kasıt gözeterek bu kasılmaları yapmaz. Hatta kasıldığı ve girişi engellediği için çok üzülür. Kendisine kızar, eşine haksızlık yaptığını düşünür. Uğraşır, çabalar, bir türlü bu kasılmayı engelleyemez.

Çalıştığımız vakalar genellikle fobik kaçınma tepkileri veren kişilerdir. Bilinçaltına yerleşmiş mantık dışı korkuların kişiyi esir aldığı için kişi kendisini rahat hissedemez. Vajinismusun bilinçdışı yapılanması hakkında daha önce yazı yazmıştım, aynı cümleleri tekrar etmeyeyim; ancak özetle bilinmesi gereken şey, kadınların bu konuda mutlaka yardım almaları gerektiğidir.

Vajinismus kendiliğinden geçer mi sorusu geliyor hep. Kendiliğinden geçecekse eğer, ortalama bir ay içinde geçer. Bir aydan fazla evliliğiniz var ve hala geçmediyse bunun için yardım almanız kaçınılmazdır. Mutlaka yardım almalısınız. Korku veren duyguların bulunup ortaya çıkarılması, bu korkularla başetme yöntemlerinin öğretilmesi, kişinin kendisine ve bedenine güvenmesi için teşvik edilmesi, otohipnoz gibi yöntemlerle kendisini gevşetmeyi öğrenmesi gerekir.

Vajinismus çalışması diğer bireysel terapilerden daha farklı uygulanır. Normalde seanslar 45-50 dakika sürer. Vajinismus çalışması yarı eğitim yarı bilinçdışı şartlandırılması olduğu için seans süresi uzun tutulur. Kişiye doğru bilgiler aktarılır. Zorlukları keşfedilir. Bu zorluklarla başetmesi öğretilir. Kaygısı yatıştırılır. Genelde tek günlük eğitimin hemen ardından birleşme gerçekleşir. Çok çok nadiren bu süreç bir kaç haftaya uzayabilir. Buradaki uzama danışanın içinde bulunduğu ruh haline endekslidir. Gerçi ben şimdiye kadar uzayan vajinismus görmedim. Tek günlük eğitimle çözümleniyor, merak etmeyin.

Sorularınız var. Öyle çok ki. Hızlıca cevap yazayım mı?

Soru : Vajinismusun en belirgin sebebi nedir?

Cevap: Kaygıdır. Bilgi eksikliği ve çocukluğunuzdan itibaren fısıltı gazetesiyle duyup öğrendiğiniz cinsel mitlerdir. Kişi farkında olmadan kendisini yanlış bilgilerle koşullandırır. Durumu gözünde büyütür. Ve bedende istemdışı kasılmalar oluşur.

Soru: Kasılmaları kontrol edebilir miyiz?

Cevap: Evet, kontrol edebilirsiniz. Fakat bizim yardımımızla. Kendi başınıza kontrol etmeyi başarmanız uzun zaman alır. Aylarınıza hatta yıllarınıza mal olur. Ne gerek var uzatmaya. Birkaç gün yardım aldığınızda öğreneceksiniz zaten.

Soru: Neden başımıza geldi?

Cevap: Herkesin başına gelebilir. Sizi ve şahsınızı hedef alan bir durum değil ki. Bu bir psikolojik rahatsızlık ve çözümü var. Endişelenmeyin.

Soru: Vajinismus hangimizden kaynaklanıyor?

Cevap: Genellikle kadından kaynaklanıyor gibi algılansa bile, erkeğin yaptığı yanlış davranışlardan da kaynaklanıyor olabilir. Sizinle görüşüldüğünde, uzmanınız neyden kaynaklandığını anlar. Durumunuza uygun eğitim ve öneri yapar.

Soru: Kocam bu konuda yardım almaya gelmiyor. Hem kavga ediyoruz hem uzmana gelmiyor. Ne yapabiliriz bu durumda?

Cevap: Benim çalıştığım pek çok erkek yardım almaya gelmiyor. Biz bayan bayana konuşup, eğitim verip çözümlüyoruz. Erkekler de gelirse fena olmaz.

Soru: Bu desteği almak için kime gidelim?

Cevap: Bu konuda yardımcı olduğunu bildiğiniz bir uzman seçin. Bu uzman sizin çok güveneceğiniz, ondan utanmayacağınız, onunla rahat konuşabileceğiniz birisi olsun. Sonuçta odada mahrem bir paylaşım yapılıyor. Ben olsam utanacağım veya güvenmeyeceğim birine gitmezdim. Siz de gitmeyin.

Soru: Daha önce de terapiye gittim. Uzman bana uygulayamayacağım bir sürü egzersiz önerdi. Yapamadım. Egzersiz olmadan vajinismus yardımı alınmaz mı?

Cevap: Valla o kadar haklısınız ki! Bakmaya veya elinizde değmeye korktuğunuz bir bölgeye yönelik sıkı egzersizler önermek sizi daha da gerebilir. Bunun için önce bilinçdışınızla çalışmak, ardından kasılmalara dönük çalışmak gerekir. Egzersiz yapmanızı gerektirmeyen veya yapmakta zorlanmayacağınız minik uygulamalarla giden yardım şekilleri var. Rahat olun.

Soru: Bu çalışmalarda başarı oranı nedir? Boşuna para harcamak istemem.

Cevap: Hiçbirimiz parayı sokakta bulmuyoruz, ben de istemezdim. Yaptığımız çalışmalarda neredeyse %90 ilk birkaç gün içinde çözümlendiğini görüyoruz. En fazla uzayan çalışma bile 10 seansı geçmez. Kaldı ki tek seansta çözümlenir. Siz bu konuda yardım almaya gittiğinizde, yardım alacağınız uzman size yol haritası çizer, uzayacağı durumlar için tedbir kararları alırsınız. Bence uzmanınıza güvenin ve birlikte aşacağınız bir durum olarak görün. İçinizi ferah tutun.

Sevgiler...

Mehtap Kayaoğlu (Psikolojik Danışman &Psikoterapist) - Haber7

Telf: 0212 583 00 22

mehtapkayaoglu@gmail.com

www.yuzlesme.tv

http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu

htttp://www.twitter.com/mehtapkayaoglu

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat