''Ergen''sin diye ''Gergin'' olman gerekmez!

  • GİRİŞ04.01.2012 08:19
  • GÜNCELLEME04.01.2012 08:19

Bu hafta sadece genç arkadaşlar için yazmak istedim. Gençlerde bir gerginlik bir gerginlik sormayın. Bizim zamanımızda, gereksiz estetik operasyonlarla gerilen kişilere "gergin" der gülerdik. Şimdiki gençler operasyonsuz gergin malesef.

İşin şakası bir yana, psikolojik destek verdiğim ergenlik dönemi gençlerde fazlasıyla asabiyet, üzüntü, stres, burundan kıl aldırmama, gerginlik, öfke, üzüntü, mutsuzluk, hedefsizlik, sorumsuzluk, umursamazlık...vb. haller görüyorum. Üzülüyorum doğrusu. En cıvıl cıvıl, en canlı olmanız gereken zamanlarınızı çatık kaşlarla, asık suratlarla geçiriyorsunuz arkadaşlar!

Ama endişelenmeyin! Mehtap ablanız sizler için bazı öneriler yazacak. Umarım uygularsınız, okuyanlar okumayanlara önerir, okuyanlar çok beğenip bir kez daha okur, mahallede toplandığınız internet kafelerde birlikte gözden geçirirsiniz, yol kenarlarında oradan buradan sohbet edeceğinize yazdıklarımı birbirinize anlatırsınız. Teneffüslerde hep birlikte şarkı söyler gibi yazdığım maddeleri öğrenirsiniz... Derken... Ay neler söylüyorum ben! Bir anda havaya girdim abarttım galiba...! Kendiniz okuyun, bir de en sevdiğiniz iki arkadaşınızla paylaşın yeter...

* Öncelikle sabah gözünüzü açtığınız ilk andan başlayalım. Ne yapacaksınız sizce? Evet bildiniz, gülerek yataktan kalkacaksınız. Detaylarını anlattırmayın bana isterseniz ama; kısaca söylemek gerekirse insan beyni, güne hangi duygularla başlarsa devamını o şekilde getiriyor. Lütfen gözlerinizi açtığınız an itibariyle aklınıza yeni bir güne başladığınızı, şartlar ne olursa olsun bu yeni günü elinizden geldiğinde güzel geçireceğinizi getirerek başlayın. Yatak, yorgan, aile ve yaşamınızı sürdürdüğünüz bir yuvanın olması ciddi bir ayrıcalık. Okula veya işe gitmek için uyandırıldığınızda "Öfff tamam yaa kesss... gidin başımdan..." diye homurdanarak yere basmakla, "Tamam anneciğim uyandım... kalkıyorum şimdi..." diye tatlı tatlı halıya basmak arasında inanamayacağınız kadar fark olduğunu unutmayın!

* Yüzünüzü yıkamak için banyoya gittiğinizde, aynada size bakan gözlerinizin gülümseyen bir ifade taşımasına özen gösterin. Önce kendinize gülmeyi alışkanlık edinin ki diğer insanlara karşı güleryüzlü davranmak zor olmasın.

* Yaş itibariyle ara dönemde olduğunuzu biliyoruz. Şimdiki yetişkinler ellerinden geldiğince size yardımcı olmaya, anlayışlı davranmaya çalışıyor. Siz de onlara yardımcı olun. Ergensiniz diye illaki gergin olmanız gerekmez. İsterseniz çok matrak, keyifli, eğlenceli, sorumluluk sahibi kişiler olarak da bu dönemi atlatabilirsiniz.

* Etrafınızdaki insanlara güzel davranın. Tavırlarınız, davranışlarınız mümkün olduğunca kibar ve nazik olsun. Espri yapın tabii ki, birbirinizi eğlendirin. Ama espri yapıp eğlenmekle, alay etmek arasındaki ince çizgiyi dengelemeye çalışın.

* Size yapılmasını istemediğiniz davranışları, aileniz ve arkadaş çevrenize yapmayın. Eşyalarınızın karıştırılmasını istemiyorsanız, kardeşinizin eşyalarını da karıştırmayın.

* Mümkün olduğunca erken yatıp erken kalkmaya çalışın. İnternet başında sabahladığınızı, kendinizi harap ettiğinizi biliyorum. Gelişiminiz ve yaşamsal sorumluluğunuz için hiç doğru değil arkadaşlar. Lütfen erken yatma alışkanlığı geliştirin. Böylece sinir sisteminiz ihtiyacı olan uykuyu yeterince alabilir ve sizler daha dingin daha güleryüzlü, daha mutlu olabilirsiniz.

* Beslenme sisteminizi gözden geçirmenizde fayda var. Pekçok genç arkadaşımız yanlış besleniyor, hatta evde yemek kavgaları yapılıyor. Sebze-meyve ağırlıklı bir yemek kültürüne başlasanız çok iyi olur diyorum.

* Mutlaka bir hedef edinin. Hayatınızla ilgili sorumluluk alın. Sabah uyan, laf olsun diye okula git-gel, okuldan gelince arkadaşlarla sağa/sola takıl, geç vakit eve gelip bilgisayar oyunlarıyla geç saatlere kadar otur. Anne-baba gelip uyarınca da kıyameti kopar! Okurken bile ne kadar itici değil mi? Böyle bir hayatın ardından öğretmen, psikolojik danışman, doktor, mühendis veya eli yüzü düzgün bir iş adamı olabileceğinize gerçekten inanıyor musunuz?

* Mümkün olduğunca kitap okumaya çalışın. Önce eğlenceli, maceralı kitaplardan başlarsınız. Zamanla klasik eserler okursunuz. Derken popüler kitaplar ve bir de bakmışsınız fikir/düşünce kitapları. Lütfen okuyun! Geçen gün 17 yaşındaki bir arkadaşınıza, en sevdiği konu hakkında bana 2 dakika anlatım yapmasını istedim. 20 saniye bile konuşamadı. Takıldım "İyi ki senin seçtiğin, en sevdiğin konuyu sormuşum. Yoksa ne olurdu halin" dedim gülerek. "Cidden yaaa Mehtap abla" dedi.

Okumak ufku açar, kelime hazinenizi, dil ve anlatım yeteneklerinizi geliştirir. Kendinizi ifade etmenize yardımcı olur. Okuyan bir insanla okumayan insan arasında dağlar kadar fark vardır.

* Faydalı sporlarla ilgilenin. Spor deyince evde oturduğunuz yerden maç izlemeyi kastetmediğimi biliyorsunuz değil mi? Sizin bizzat yapacağınız, bedeninizi disipline edeceğiniz sporlardan bahsediyorum.

* Ailenizle zaman geçirmeye çalışın. Evde zaten az zaman geçiriyorsunuz, onu da bilgisayar başında veya odanıza kapanmış olarak tüketmeyin. Ailenizle zamanında sofraya oturun, gün içinde yaşadığınız maceraları anlatın, birlikte gülün. Odanız bir yere kaçmıyordur nasılsa.

* Kardeşlerinizle iyi geçinin. Arkadaşlar yaşa ve zamanın ihtiyaçlarına göre gelir... gider. Ama kardeş ilişkisi gelir ve hiç gitmez. Yaşadığınız sürece kardeş olarak kalırsınız. Arkadaşlarınıza ayırdığınız zamanların daha fazlasını kardeşlerinize ayırın bence.

* Anne-babanızı acımasızca eleştirmeyin. Aslında kimseyi acımasızca eleştirmeyin. Birileriyle sorununuz olabilir, itiraz etmeniz gerekebilir, bundan doğal bir şey de olamaz. İtiraz etmek demek, başka birinin görüşüne katılmamak demek bağırıp çağırmak demek değildir. İnsan tatlı ve keyifli bir söylemle de karşı tarafa itirazını bildirebilir. Şimdiden kendiniz için böyle bir dil oluşturun. Diyelim ki anneniz istemediğiniz bir şey söyledi; "Kesss yaa tamammm.... " diye bağırıp ortamı terk etmek bir yöntemdir. Ama "Annecim... ben böyle olmasını istemiyorum... Şöyle düşünmüştüm, hadi benim güzel annem, benim istediğim gibi olsun lütfennn..." gibi şirin ifade de itiraz etmektir. Hangisi mutlu ve keyifli ergenlik yaşayan bir gence daha çok yakışır sizce?

* Son olarak hepiniz mümkün olduğunca yararlı alışkanlıklar geliştirin. Çünkü yararlı alışkanlıklar geliştirmezseniz zararlı alışkanlıklar geliştirirsiniz. İnsan canlısı boş kaldığında sıkılır ve kendisini oyalayacak bir şeyler mutlaka bulur. Bulduğunuz faaliyet ya faydalı olacaktır ya da zararlı. Siz akıllı davranın ve işinize yarayacak, sizi geliştirecek, zeka ve sosyal yaşantınızı zenginleştirecek alışkanlıklara yönelin.

...

Aslına bakarsanız öyle çok şey var ki sizler için yazmak istediğim. Biliyorum okumayı pek sevmiyorsunuz... şimdilik bu kadar olsun. Daha sonraki yazılarda her şeyi detaylandırarak tek tek yazarım.

Her ne yaparsanız yapın, aslında her şeyi kendinize yaptığınızı unutmayın arkadaşlar! Ergenlik geçiyor; ama ergenliğinizde yaptığınız davranış şekilleriniz bir ömür boyu size eşlik ediyor.

Sevgiler...

Psikolojik Danışman&Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu
mehtapkayaoglu@gmail.com
http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu / http://twitter.com/mehtapkayaoglu
www.yuzlesme.tv - mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv

Not: 10 Ocak 2012 Salı günü saat 14.00'de Başakşehir Belediyesi (2.Etap) Kültür Merkezinde "Aileniz Cennetiniz Olsun" konulu bir seminer vereceğiz. Evi yakın olan veya uzağı yakın yapmak isteyen herkes davetlidir. Tanışırız, sohbet ederiz...

Yorumlar6

  • enes zeren 12 yıl önce Şikayet Et
    neymiş?. ergen dediğin gergin olur. gelecek kaygısı,sınavlar, işsizlik korkusu.. benim hakkaten anlamadığım şey şu: hangi yazar olursa olsun bir insanın yerinde olmadan onun kaygılarını bilmeden nasıl olurda akıl verir bunu anlamış değilim bilen biri varsa anlatsın...
    Cevapla
  • zeynep özdemir 12 yıl önce Şikayet Et
    :). ergenim sinirliyim, bende böyle olmak istemiyorum ama sinirliyim...ama kanal 7 haberi takip eden sinirli bir ergen..:)
    Cevapla
  • zeynep özdemir 12 yıl önce Şikayet Et
    hadi ya... hadi ya kendisi psikolog mu? ben diyetisyen sanıyordum...
    Cevapla
  • ibrahim lamba 12 yıl önce Şikayet Et
    Kaç ergen benim gibi haber7 ye giriyor :D. ...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • zeynep özdemir 12 yıl önce Şikayet Et
    ergenim.... ergenim ve gerginim ama gergin olmamak benim elimde değil. bence siz ergenliği yüzeysel olarak yaşamışsınız. gergin olmak ergenliği ciddi anlamda yaşayan gençlerin, benim gibi, hayatlarının bir parçası, bizde gergin olmak istemiyoruz ama gerginlik bu sürecin bir parçası. söylediğiniz şöyle yapın böyle yapın cümlelerinizi çok komik buluyorum.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat