Yaralı Trump daha tehlikeli

...

  • GİRİŞ09.11.2018 10:13
  • GÜNCELLEME09.11.2018 11:13

Ara seçimler ABD sisteminde denge mekanizmasının omurgası. Bu nedenle de önemli.
Çünkü bu seçimler vatandaşlara, iki yıl önce seçtikleri başkanın performansını değerlendirme fırsatı verir. Hoşnut değillerse Meclis'te ve Senato'da muhalefet partisine oy vererek başkanı dengelerler. Hatta ara seçimler yoluyla "başkanın azledilmesi" süreci bile söz konusu olabilir.
6 Kasım seçimlerinde de bu mekanik işledi ve Senato'da Cumhuriyetçiler, TemsilcilerMeclisi'nde ise Demokratlar kazandı. Başkan Donald Trump'ın partisi Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğunu kaybetti.
Peki, Trump'ın "muazzam bir başarı" diye yorumladığı bu sonuçlar ne gibi olası sonuçlar doğurabilir?

 

 

***
Birincisi, pek çok yerde dile getirildiğinin aksine, ABD'deki Temsilciler Meclisi "olmasa da olur" bir merci değil. Temsilciler Meclisi, üst kanadını Senato'nun oluşturduğu ağın alt kanadı. Senato'da karara bağlanan konular önce Temsilciler Meclisi'ne geliyor. Yani öldürmese de ördeği fena topallatır Meclis.
Mesela Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi bu dönem, yasama faaliyetlerini tırpanlayabilir. Cumhuriyetçilerin tartışma yaratan sağlık reformu ya da göçmenler gibi konularda ajandasını aksatabilir...
Trump, İklim Değişikliği Anlaşması'ndan tutun da İran ambargosuna ve gümrük vergisi savaşına kadar pek çok konuda programına uyamayabilir.
Hatta parlamento soruşturmalarının önünü açarak Trump'ın azledilmesi sürecini bile başlatabilir...
***
Kimi yorumcular bu gelişmenin ABD kamuoyundaki kutuplaşmayı kısmen azaltacağını savunuyor. Hatta onlara göre Trump karşıtı muhalefetin ABD'de bir mevzi kazanması, "dünyanın geri kalanı" için de hayırlı olacak.
Kimsenin moralini bozmak istemem ama tam aksini düşünüyorum. Çünkü Trump'ı içeride ve dışarıda daha az agresif davranmaya itecek tek şey muhalefeti tehlike olarak görmemesi. Yani kendini güvende, onaylanmış hissetmesi.
Artık hepimiz, Trump yönetiminin iktidarı tasdik edilmediğinde ya da siyasi alanda meşruiyetini kaybettiğinde mutlaka yeni bir güç gösterisine soyunduğunu biliyoruz.
Sadece Rahip Brunson olayını hatırlasanız yeter. Türkiye tartışmayı uzatınca, direnince, Trump'ın diplomatik teamülleri ve uluslararası hukuku nasıl yok saydığını, agresifleştiğini görmedik mi?
Allah Trump'ın yeni döneminde hepimizin yardımcısı olsun!
Zira içeride başkanları sınırlandıracak mekanizmalar kurmayı akıl eden ABD'nin İngiliz kurucuları, dünyanın geri kalanını hiç düşünmemişler...
Haklısınız, belki onlar bile büyüyüp güçlenince dışarıda bu kadar kuduracağınıöngörememişlerdir.

SABAH GAZETESİ

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat