MO Blues

CNN International'ı izliyor musunuz bilmiyorum?

  • GİRİŞ21.08.2014 09:06
  • GÜNCELLEME21.08.2014 09:06

Ben özellikle Missouri'nin yaklaşık 20.000 kişilik nüfusa sahip küçük şehri Ferguson'da çıkan olayları Amerikan medyasının nasıl ele aldığını merak ettiğim için bu aralar sık sık bakıyorum. Bolca CNN izliyorum, MSNBC, Fox News... Hatta yerel kanallara dahi bakıyorum.

Örneğin Missouri (MO) Valisi Jay Nixon'ın eyalette olağanüstü hal sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlayacağını ilan ettiği gece... CNN olağan akışına, yalnızca haber bültenlerinde bir iki dakika Ferguson'da yaşananlardan bahsetmek suretiyle devam etti. Sundance'de ödül almış belgesel tarzı bir film olan Blackfish'i yayınladı mesela. Ardından Ferguson'dan yine bir bültende bahsetti. Sanki uzak diyarlardan, mesela Irak'tan, Ferguson'dan değil de Felluce'den haber geçermiş gibi geçiverdi sıradaki habere: 'Robin Williams hayranları yasta.'

MSNBC de benzer bir yayın anlayışı içindeydi. Onlar da Lock Up diye bir programı yayınladılar. Beterin beteri var diyeceksiniz. En fiyaskosu Fox News idi. Sırasıyla Huckabee, Stossel ve Megyn Kelly'nin Bill Ayers'la yaptığı eski bir röportajı yayınladılar. Ferguson'dan bahsetmediler bile. Hele yerel kanallar... Başka eyalet televizyonları Missouri'de neler olduğunun farkında bile değillerdi uzun süre.

Şaka gibi, değil mi? Gezi kalkışmasını 24 saat televizyonlara taşımadı diye, hafta sonu tüm gün Taksim Meydanı'ndan canlı yayın yapmadı diye Türkiye televizyonlarına çatan, bunun ardında devlet sansürü olduğunu iddia eden kanalların hiçbiri, kısaca 2014 Ferguson Olayları diye bahsedebileceğimiz ayaklanmayı ve ayaklanmayı bastırmak için kullanılan polis şiddetini uzun süre görmemek için direndi.

CNN International, Gezi kalkışmasının başladığı hafta sonu normal yayın akışını bozmayıp 'penguen belgeseli' yayınladı ve haber bültenleri haricinde Taksim'den aralıksız yayın yapmadı diye, CNNTürk'le dalga bile geçmişti. Kendileri Taksim'den 'Türkiye'de devrim oluyor. Ha gayret, oldu olacak. 48 saat aralıksız canlı yayın yaparsak hükümet düşecek' tadında 10 saat kesintisiz canlı yayın yapınca herkesten öyle davranmalarını bekliyorlardı ancak olay ABD'de yaşanınca tavırları bambaşka oluyormuş, görmüş olduk. Bu arada sanılmasın ki, CNNTürk'ü masum buluyorum. Aynı saatlerde CNNTürk'ün penguen, NTV'nin Hitler belgeseli yayınlamasının ardında başlı başına bir kurgunun yattığını hepimiz biliyoruz ama CNN International'ın riyakârlığını göstermek için bundan daha iyi bir örnek daha olamaz. Obama Hükümeti'nin CNN'e baskı yapmasına gerek var mı bilmiyorum ama kendileri tek başlarına böyle bir konuda öz sansür uygulamaya karar verecek kapasitedeler malum.

Ama olayların başlamasına sebep olan 18 yaşındaki Michael Brown adlı siyah gencin vurulmasındaki diğer aktör olan polis memurunun kimliğini açıkladığını iddia eden Anonymous'a bağlı ilgili hacktivist hesabının çok kısa süre içinde askıya alınması mesela, Twitter'ın Amerikan Hükümeti'yle nasıl bir 'emir-komuta' ilişkisi içinde çalıştığını bariz biçimde gösteriyor. Merak ediyorum acaba New York Times'ın Editör Kurulu, Twitter'ı uyararak 'Sakın ha sakın Amerikan Hükümeti'yle çalışma çünkü onlar gazetecileri tutukluyor' falan yazacak mı? Zira gördük Amerikan polisinin gazetecileri nasıl yaka paça sürükleyerek, herhangi bir suçlamada dahi bulunmadan gözaltına aldığını? 'Olaylar St. Louis'de geçiyor, mesele yok,' diyebiliyorlarsa tamam, en azından ikiyüzlülüklerinin üstüne bir de maske takmamış olurlar.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat